Начало / Кучета / Сресване на кучето

Сресване на кучето

Правилно сресване на кучето

Сресване на кучетоВ зависимост от породата, кучето се сресва или изчетква всеки ден или един път в седмицата. По този начин се отстраняват попадналите в космената му покривка по време на разходка чужди тела, опадалите косми или се разделят слепените. Особено наложително е честото сресване през пролетта и есента, когато става смяната на космите. При големите кучета с гъста дълга космена покрива всеки ден падат значителни количества от нея, което не трябва да създава у Вас паника, а да ги почиствате и отстранявате. Затова е необходимо да се снабдите с някои задължителни пособия, които да се използват индивидуално.

Това са: мека или по-твърда четка от естествен или изкуствен косъм; дървен или метален гребен с редки и гъсти зъби; ако Вашето куче е голямо, с дълги, гъсти косми, трябва да имате и специален много рядък гребен.

Поначало нашите приятели не обичат много да бъдат сресвани, тъй като малко или много това им причинява известно физическо, а при по-нервните и силно темпераментни породи и психическо натоварване. За да Ви е по-удобно, когато извършвате тази манипулация, можете да поставите кучето на специално място, върху поставка или маса, леко да го фиксирате или някой друг да Ви помага, като го държи.

Сресването се извършва винаги по дължина на косъма, от главата към опашката, и от гърба към корема. Най-напред се сресва главата, след това гърбът, коремът и накрая краката. Разбира се, трябва да бъдете внимателни, за да не скубете животното и същевременно да му говорите ласкаво и да го погалвате от време на време. Това ще му помогне да понесе геройски тази манипулация. Постепенно то ще свикне и ще очаква с готовност грижите, които полагате за неговия външен вид.

Ако кучето има много дълга, гъста космена покривка, тя може да се сплъсти на кичури, особено около ушите и това да създаде известни затруднения при сресването. В такива случаи трябва да се опитате с пръсти и гребен да освободите тези слепени косми, но ако не успеете, изрежете ги с ножица. Да се внимава да не се засегне кожата, а ако са по ушите, отрязването да не се отрази на симетричното им окосмяване и да загрози Вашия приятел. След това пригладете космите по цялото тяло, което става най-лесно с гребен с едри зъби, а при по-късокосместите породи – с мека кърпа. При тях космената покривка се поддържа, като се изчетква с по-твърда и по-мека четка и косъмът се заглажда. Това е напълно достатъчно.

Навярно, понякога сте имали възможност да срещнете на улицата или в дома на някой приятел кучета, обикновено от по-окосмени породи – пудели, йоркширски териерикокери и други, които поради недостатъчни грижи имат не много приятен външен изглед. Космената им покривка е загубила пухкавия си и лъскав блестящ вид, сплъстена е на кичури, които понякога заемат големи участъци от ушите, краката или други части на тялото. Често ушите, особено на кокерите, изглеждат като две топки от сплъстените и дълго несресвани косми. Освен, че такава гледка не, е никак приятна, но и кучето изглежда жалко, то не се чувства добре под неподдържания кожух, всичко това му пречи. Обикновено в тези случаи по различни участъци по кожата кучето усеща придърпване от заплетените и скупчени косми, чувства непрекъснат сърбеж и постоянно се чеше с крачетата, опитвайки се да ги махне, при което още повече ги оплита. Но има още нещо по-неприятно и страшно – тези места, стават постоянни огнища на инфекции, там се създава благоприятна среда за развитие на гъбички, паразити и др., които в даден момент може сериозно да застрашат здравето на животното. След време, особено през топлите, летни месец, тези участъци се разраняват, а може да се случи така, че поради възпаление, опаразитяване или инфектиране, космите да опадат напълно и кожата да се оголи.

Ако полагате системни грижи за поддържане на външния вид на кучето, ако го сресвате и четкате редовно, то никога няма да има такива проблеми, ще бъде жизнерадостно, красиво и привлекателно.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *