Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание

Ние, хората, ядем огромно количество най-различни продукти, но опитът и образованието са ни научили да се храним само с това, което няма да ни навреди. Организмът на кучето е различен от този на човека, затова някои продукти, които са безопасни за хората, могат да навредят на домашните любимци. С какво можем да храним кучетата и какво е строго забранено за ядене от тях, ще ви разкажем в тази статия.

Не забравяйте: ако не сте сигурни за безопасността на продукта, не го давайте на кучето си. Ако кучето ви е изяло нещо, за което не сте убедени, че е безопасно, веднага се консултирайте с ветеринарен лекар.

ХРАНА ЗА КУЧЕТА НА НИСКИ ЦЕНИ

По-долу ще намерите списък с храни, които могат и не могат да бъдат използвани за кучета. Той естествено не е изчерпателен, а също така и някои точки са спорни. Ако знаете нещо, което не е споменато в статията, ще се радваме да споделите това в коментарите.

Подробности за всеки продукт, които описваме по-долу, а сега – инфографика.

Какво могат да ядат кучетата
Инфографиката е адаптирана от herepup.com

Може ли кучето ми да яде …?

Може ли кучето да яде банан?

ДА

Бананите са напълно безопасни за кучетата, стига животните да не ядат кората на банана. Бананите съдържат вещества, които са трудни за получаване на кучета от други продукти: витамини В, С и калий.

Бананите са богати на фибри, което е необходимо за кучета не по-малко от човек. Особено в нужда от животински влакна, които имат проблеми с храносмилането.

Струва си да знаете, че ако хранят твърде много банани на кучето си, тя може да има запек. Но в умерени количества, бананите са чудесно допълнение към диетата.

Мога ли да храня кучето си с ябълки?

В умерено количество – ДА

Една ябълка съдържа много витамини и минерали. Също така е доста твърда и влакнеста храна, която е полезна за зъбите на кучета.

Защо в умерено количество?

Семената, ядрото и стеблото на ябълката съдържат цианид. Това е отрова за хората и за кучетата. Ако човек може да яде само полезната част от ябълката, то кучето я изяжда цялата. Това е проблемът.

Можете да давате на кучето си ябълки, като изрязвате всички вредни части от нея (като на малко дете), но по принцип не е необходимо. В основата на диетата на всяко куче винаги трябва да е месото.

Възможно ли е да се даде на куче авокадо?

НЕ

Авокадото съдържа токсичното вещество persin. Конете, птиците и зайците го понасят много зле.

Въпреки че кучетата нямат толкова сериозни проблеми с персистирането, те могат да получат разстроен стомах, ако ядат авокадо. В някои страни този плод е включен в списъка на вредните храни за кучета.

Ако кучето случайно изяде едно авокадо, тогава няма основателна причина за паника. Негативните последствия вероятно ще бъдат ограничени до диария и повръщане. Ако говорим за големи количества, свържете се с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че няма да настъпят усложнения.

Възможно ли е да дадете на кучето си пуканки?

Не се препоръчва

Шепа пуканки не нараняват кучето. Въпреки това, храненето на животно с пуканки не е най-добрата идея. В устата на кучето може лесно да влязат неотворени царевички. Те могат да провокират разстроен стомах, по-рядко – да доведат до проблеми със зъбите.

Няма нищо добро за кучета в пуканките. Защо да рискувате?

Мога ли да храня кучето си с морков?

ДА

Морковите са здравословна закуска за вашия домашен любимец. Те са включени като съставка в много храни за кучета, защото морковите съдържат бета-каротин, който влияе добре на зрението на животното.

Този зеленчук е необходим и за кожата и козината на кучето, така че трябва да го включите в диетата на животните с дълга козина.

В допълнение, кучетата оприличават формата на моркова като пръчка, която може не само да похапват, но и да си играят.

Кучетата ядат моркови както сурови, така и варени.

Не давайте много моркови на вашия домашен любимец, ако той има диабет, защото те съдържат захар.

Възможно ли е да се нахрани куче с грозде?

НЕ

Яденето на грозде може да доведе до бъбречна недостатъчност при кучета. Към днешна дата никой не може да обясни с какво е свързано това, но фактът се случва.

Но всъщност, някои собственици използват грозде, за да насърчават своите домашни любимци по време на обучението? Ако сте правили това вече и не е имало проблеми, тогава няма причина за безпокойство.

Някои кучета могат да ядат грозде без вреда за здравето, докато в други то провокира сериозни усложнения. Никой не може да обясни причината за това явление.

Могат ли кучетата да ядат гъби?

В умерено количество – ДА

Единствените гъби, които са безопасни за вашия домашен любимец, са тези, които сте закупили в супермаркета. Никога не давайте на кучето си сурови гъби или гъби, които сте събрали в гората. Без опит можете лесно да объркате ядлива гъба с отровна гъба.

Най-добрият съвет е да премахнете напълно гъбите от диетата на кучето, за да не рискувате.

Възможно ли е да дадете на кучето бадеми?

НЕ

Кучетата не трябва да получават ядки в никаква форма. А бадемът е най-опасният за кучетата. Въпреки че една или две ядки няма да причинят сериозни проблеми, все пак е по-добре да ги изключите от диетата на домашния любимец. Храносмилателната система на кучетата не е адаптирана към храносмилането на ядките.

Могат ли кучетата да ядат фъстъчено масло?

Разбира се!

Кучетата не трябва да ядат ядки, но могат да бъдат фъстъчено масло.

Защо?

Фъстъците не са ядки, а растения от семейството на бобовите растения. Кучетата обичат фъстъчено масло.

Фъстъците включват много полезни хранителни вещества за кучета: витамин В, витамин Е и ниацин. Съдържа и мазнини, които са необходими за храносмилането.

ленената система на животното.

Могат ли кучетата да ядат боровинки?

Разбира се!

Боровинките съдържат много полезни елементи, включително витамини А, В, С, Е и К. Те съдържат фибри и цяла гама антиоксиданти. Тези лилави зрънца често са включени в най-добрата храна за кучета. Но не прехранвайте домашните си боровинки, достатъчно шепа сутрин и вечер.

Възможно ли е да се даде целина на кучето?

Не се препоръчва

Целина е богат на хранителни вещества продукт, но много твърд и летлив.

Ако кучето внимателно дъвче храната, тогава проблемите не биха възникнали. Но в края на краищата, повечето домашни любимци поглъщат храна в големи парчета. А несдъвканата целина е трудно да се премине през храносмилателния тракт на животното.

Може ли на кучетата да се дават лук или чесън?

НЕ

Чесънът и лукът в големи количества могат да доведат до отравяне на вашия домашен любимец. Колкото по-силен е чесънът, толкова по-отровен е за кучетата.

Ако кучето ви е хванало парче чесън или лук, който е паднал, докато сте готвили супа, тогава няма какво да се тревожите. Трябва да ядете много лук, за да доведе до проблем.

Може ли кучетата да ядат ориз?

Разбира се

Вареният ориз е отлична храна за кучета, която могат да бъде открита в много други храни за домашни любимци. Ако готвите за кучето си, добавете ориз, защото той е източник на въглехидрати за вашия домашен любимец.

Оризът трябва да бъде добре приготвен! И бъдете внимателни, ако кучето ви има диабет: оризът има висок гликемичен индекс.

Могат ли кучетата да ядат риба?

Разбира се

Варената риба е един от най-добрите продукти за кучета, защото е „постно“ месо. Рибата е богата на мастни киселини, които е трудно за кучето да получи от други продукти.

Спрете избора си на морска риба. В речната риба има много кости и често има паразити. Не давайте на кучето цялата риба, предпочитайте филето или мляната риба.

Могат ли кучетата да ядат хляб?

В умерено количество – ДА

Хлябът не е най-полезният и питателен продукт за кучето. В някои случаи може дори да нарани.

И никога не давайте на кучетата тесто. То се разширява в топла среда, която е стомаха на животното. Вземете под внимание факта, че тестото може буквално да се удвои по размер, а това може да предизвика проблеми като разтягане на стомаха, загуба на координация и дори изпадане в кома.

Могат ли кучетата да пият бира?

НЕ

Етанолът (алкохол, който се съдържа в бирата) и хмелът са токсични за кучетата.

Могат ли кучетата да ядат ягоди?

В умерено количество – ДА

Ягодите попадат в същата категория като боровинки: то е абсолютно безопасно за куче в умерени количества.

Този обичан от хората плод съдържа много фибри, витамини и антиоксиданти. Всичко това е полезно за кучето, докато основата на диетата му е месо, а не плодове и зеленчуци. В допълнение, трябва да сте напълно сигурни, че сте отстранили всички стъбла и листа, защото те могат да навредят на вашия домашен любимец.

И, разбира се, не трябва да давате на кучетата всичко, което хората обикновено ядат с ягодите: захар, шоколад, сметана.

Може ли кучетата да ядат тиква?

Разбира се

В света на кучетата тиквата е суперхрана. Тиквата се използва за лечение на заболявания на стомаха, включително запек и диария. Тя е богата на бета-каротин, който е от съществено значение за зрението.

Въпреки това, не трябва да храните кучето си редовно с тиква. Витамин А, който се съдържа в него, в големи количества може само да навреди. Също така не е препоръчително да се дава на кучета сурова тиква.

Могат ли кучетата да ядат сирене?

В умерено количество – ДА

Повечето кучета обичат сиренето точно като хората. То е безвреден за вашите домашни любимци. Някои сирена са особено богати на протеини.

Смята се, че при някои кучета се наблюдава лактозна непоносимост. Практически всички сирена, които могат да бъдат закупени в супермаркета, се обработват и съдържат химикали, които не се препоръчват за кучета.

Ако ще давате на вашето куче сирене, най-добре е да купите такова с ниско съдържание на мазнини.

Могат ли кучетата да ядат маруля?

Разбира се

По-голямата част от зеленчуците е подходяща както за кучета, така и за хора. Зеленчуците често се добавят към храна за кучета, защото съдържат много витамини А, К и С.

Спанакът съдържа оксалатно вещество, вредно за кучета. Въпреки това, за да има негативен ефект, кучето трябва да изяде значително количество спанак.

Може ли кучетата да ядат пипер?

Не се препоръчва

Някои видове чушки не причиняват вреда. Например, зеленият пипер е мек и съдържа много витамини и минерали. Но лютата чушка може да предизвика стомашно разстройство. Просто трябва да разберете, че организмът на кучето не е пригодено да се справи с пикантна храна.

Могат ли кучетата да ядат круши?

Разбира се

Можем да даваме на кучето круши по начина, по който даваме ябълки. Крушите са отличен източник на хранителни вещества, но порциите трябва да бъдат малки и трябва да отстраните семената, резниците и ядрото.

Могат ли кучетата да ядат шоколад?

НЕ

Винаги трябва да помните, че кучетата не могат да ядат шоколад. Съдържа кофеин и теобромин, които са отрова за вашите домашни любимци.

Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-вреден е за кучета. Всички видове трябва да бъдат изключени от храната на кучето. Дръжте кучето си далеч от шоколада.

Могат ли кучетата да ядат царевица?

Не се препоръчва

Царевицата е един от тези продукти, които не могат да причинят вреда в малки количества. Въпреки това, тя не трябва да бъде значителна част от храната на кучето.

Царевицата причинява рязък скок в кръвната захар. В някои случаи е причина за алергични реакции и е трудно да се смила. Освен това, този продукт има ниска хранителна стойност и не е добър източник на енергия. Ето защо, царевицата не е най-добрата храна за кучета.

Може ли кучетата да имат хот-дог?

В умерено количество – ДА

Месото е най-важната съставка в диетата на кучето. Хот-догът включва месо и е подходящ за кучета. Но не забравяйте, че в хот-дога добавяме преработено и нискокачествено месо. С други думи, няколко парчета хот-дог няма да навредят на кучето ви, но не прекалявайте с него и не свиквайте кучето си да го яде.

Могат ли кучетата да ядат нар?

НЕ

Нарът е много полезен за хора, но не и за кучетата. Всъщност повечето кучета се разболяват незабавно, ако ядат нар. Причината е, че има много семена в нара, които са трудни за смилане. Кучетата, които ядат, имат болки в стомаха и това е придружено от повръщане.

 

И последно…

Никога не хранете кучето си с храна, за която не сте сигурни дали то може да понесе. И веднага се свържете с ветеринарен лекар, ако нещо се обърка.

Как трябва да се храни кучето

В дома трябва да се заделят съдове за приготвяне на храната на кучето, за яденето и за водата и да се определи мястото, където то ще се храни.

Най-добре е храната да се поднася там, където може да се почиства лесно – мозайка, линолеум и други, тъй като, без да желае, кучето може да замърси и да Ви създаде доста грижи и неприятности. Не трябва да му се позволява да се храни в кухнята. Съдът с яденето се прибира половин час след поднасянето му, дори, когато не всичко е изцяло. Ако е поета цялата храна, съдът трябва да се измие и прибере. Ако е останало по-голямо количество може да се запази и да се поднесе на следващото хранене, ако е много малко, трябва да се изхвърли, а съдът да се почисти добре и да се прибере. По този начин ще се избегне замърсяването на жилището, на храната и на посудата, която ще се използва пак.

Най-добре е съдовете, предназначени за кучето, да бъдат емайлирани, като в никакъв случай емайлът не трябва да бъде наранен. Може да се ползват и чинии от алпака, които са много здрави и запазват качествата на храната. Медните, алуминиевите и цинковите съдове не са подходящи, защото продуктите в тях лесно се окисляват, а това не е полезно за храносмилането и здравето на кучето.

Въпреки, че може да Ви се струва много логично възрастното куче да се храни заедно с вас, това трябва да се избягва, тъй като то няма да задоволи неговите физиологични изисквания. Порасналото куче се храни два пъти на ден, като това става чрез интервал от 7-8 часа, сутрин и вечер. Сутрешното ядене е по-малко по количество от вечерното. Ида не се забравя, че температурата на поднесената храна не трябва да бъде по-висока от 38 градуса.

Много е вредно кучето да се приучва да се храни от ръка, по какъвто и да е повод, или пък показвайки голямата си привързаност и любов към него, след като се нахраните, да му поднасяте вашата чиния.

Докато кученцето е още малко, не трябва да се допуска в никакъв случай да му се дава храна от масата. Това ще създаде у него много лоши навици и винаги, когато започнете да се храните, то ще застава до Вас или до някой друг член от семейството и непрекъснато ще скимти, квичи, а често и ще лае, докато не му се даде от масата нещо вкусно. По този начин то непрекъснато ще нарушава Вашето спокойствие, въпреки, че може да е получило дажбата си съвсем скоро и да не е гладно. Освен това, раздразнено от аромата на Вашата храна и от подаденото му късче месо, колбас, сладкиш или някое друго предпочитано от него лакомство, слюнкоотделянето му ще се увеличава и с това ще замърсява жилището Ви.

Всеки собственик желае животното му да се храни добре или да изяжда всичко. Когато обаче то няма добър апетит, не трябва да го дразните, да чукате с крак по пода близо до храната и да го заплашвате, че ще му я вземете. Това в никакъв случай да не се прави. Кучето трябва да се остави на спокойствие, без да е заплашвано от никого и с нищо, а най-добре би било да се отстраните от мястото, където се храни. То трябва да свикне, че щом бъде подканено трябва да напусне и да остави захапаната вкусна храна – парче месо или кост.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.