BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Грижи за козината на коткатаЧистотата на тялото на котката е важен фактор за опазването на здравето й и за естетичния външен вид и красота. Затова е много важно редовно да се преглежда кожата и козината, и ако се установи наличието на кожни изменения(екземи, наранявания и др.) или паразити, да се вземат мерки за премахването им. Най-добре е да се потърси съвета на ветеринарен лекар.

Котката има вроден инстинкт за чистота, който се проявява предимно в близането на козината. Той се е затвърдил през хилядолетното развитие на дивото животно, когато е било важно да не излъчва никаква миризма, за да не може жертвата да го надуши. Чрез лизането на козината котката си набавя и жизнено необходими вещества(витамини, микроелементи и аминокиселини). Тази процедура, обаче, съвсем не е достатъчна за поддържане на доброто й състояние(особено за дългокосместите породи). Необходимо е редовно разчесване на козината, като чрез него се отстраняват полепнали частици и паразити, а също така и опадали при линеенето  косми. По този начин се осъществява масажиране на кожата и подобряване на кръвоснабдяването. Разчесването трябва да става с мека четка – гумена или естествена четина, или с гребен с дървени или костни зъби. Не бива да се използват пластмасови четки и гребени, защото те наелектризират козината. При късокосместите породи, е достатъчно веднъж на 3-4 дни да се изчетква козината и да се изтрива с влажна кърпа за окончателно отстраняване на частици и косми. Четкането и изтриването трябва да става само по посока на косъма.

Дългокосместите и полудългокосместите породи изискват по-големи грижи, които трябва да се полагат ежедневно. Преди да започне разресването, се проверява за сплъстявания на космите, които се отстраняват с пръсти или се отразяват внимателно с ножичка. След това козината се разресва първо с по-едър гребен, като се внимава да не се скубе, за да не се причинява болка. Следва изчеткване с по-гъст гребен и четка. Накрая котката се избърсва с влажна кърпа. Редовното поддържане на козината й придава красив и пухкав види подобрява общото здравословно състояние на животното.

Проблеми на котешката козина

По-горе говорихме как правилно да се поддържа козината на котката, но сега е време да обърнем още внимание на най-често срещаните проблеми с козите отглеждането на коте вкъщи. Когато домашната ни пантера се радва на отлична форма, нейната козина е мека и блестяща. Всеки здравословен проблем обаче се отразява твърде зле върху състоянието и. Щом косъмът е безжизнен и чуплив, а по тялото на животното се оголват отделни участъци, симптомите обикновено са сигнал за болест или за наличие на паразити.

Линеене (смяна на космите)

Линеенето е периодичен процес, който се появява при смяна на сезоните. През есента, преди настъпване на зимните студове, по-рехавата лятна козина опадва и на нейно място пониква по-гъста и по-твърда, която предпазва от ниските температури. През пролетта котката се освобождава от нея. По време на линеенето е важно да не се забравят грижите за козината, за да се отстраняват навреме опадалите косми. В противен случай котката поглъща голямо количество от тях при близането, което може да доведе до смущения в храносмилателния тракт.

Първата смяна на козината става още при малките котета(4-5 месечни), когато опадват бебешките недоразвити косми. Линеенето е нормално явление, което не тревожи нито котката, нито стопанина. Когато, обаче падат цели кичури от козината и остават оголени места по кожата, задължително трябва да се потърси помощта на ветеринарния лекар.

Козината на котката е без блясък

Не изпадайте в паника – в повечето случаи причината за проблема се крие в отсъствието на някои витамини и наситени мастни киселини от храната, която давате на писаната. Направете нужните промени в менюто и, следвайки съветите на ветеринарния лекар. При зрялата котка (над 7 години) лошото състояние на козината понякога е свързано и с неприятности със зъбите, с остеопороза (ако се придвижва трудно) или със свръхактивност на щитовидната жлеза (тогава нарастват апетитът и жаждата). А когато животното повръща, отслабва рязко и има разтройство, със сигурност става въпрос за доста тежко заболяване. Веднага го заведете на лекар.kozina-na-kotkata

Пърхот в котешката козина

В комбинация с козина без блясък пърхот обикновено е знак за наличието на бълхи. За да разберете дали предположението ви е вярно, разтворете с пръсти козината на любимката си и натъркайте с мокър памучен тампон кожата и. Ако върху него се появи кърваво петънце, паразитите със сигурност са се настанили удобно и мерките срещу тях са повече от наложителни. Третирайт със специален препарат не само котката, но и мястото, на което обикновено спи, за да предотвратите нова атака.

Котката „оплешивява“

kotkata-opleshivqvqАко не забелязвате оголени участъци по тялото на писаната, скубенето на козината и в умерени количества не бива да ви безпокои, защото е напълно нормално явление. „Оплешивяването“ на няколко места обаче изисква повишено внимание. То най-често се дължи на емоционален шок (смяна на жилище, поява на друго животно в дома, раждане на бебе) или на промени в хормоналния фон (по време на бременност, кърмене или след кастрация). В случая става въпрос за временно състояние, което не изисква специално лечение – козината ще израсте отново, при това много скоро.

Внимание! Когато „оплешивяването“ е съпроводено от силен сърбеж (котката се чеше или се ближе непрекъснатО), може да се стигне до сериозно възпаление на кожата и.

Правилните грижи за котешката козина: въпроси и отговори

  • Трябва ли да сресваме котката? Животните с дълга козина се разресват всеки ден, а късокосместите – веднъж седмично. Използвайте индивидуален гребен или четка, предназначени специално за целта. Така ще избегнете риска от пренасянето на паразити.
  • Каква е ползата от четкането? То позволява да се отстранят падналите вече косми, които се заплитат на възли и могат да причинят кожни инфекции. Освен всичко останало, процедурата ви дава възможност да наблюдавате редовно състоянието на любимката си – от ушите чак до края на опашката.
  • Трябва ли котката да се къпе? Само при изрично указание от страна на ветиринарния лекар. Котката е маниакална чистница, която се мие сама, а тоалетът е от голяма полза за нейното здраве: ближейки се, писаната синтезира жизненоважния за доброто състояние на организма витамин D и активизира работата на мастните жлези, които отделят себум, защитаващ от външни агресии.

Вижте също

Котките и личното пространство

Всички знаем колко своенравни са котките. Никоя котка не подлежи на опитомяване по начина, по ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *