грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание

Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие

Животните, които живеят при нас и делят с нас жилищното помещение, се нуждаят от старателни грижи за тялото. Това влиза във всекидневните задължения на стопанина.

Повече грижи изискват животните в следните случаи:

—  при котки, които излизат свободно навън, а същевременно поддържат тесен контакт с други животни и с хора;

— при котки, отглеждани в стаята, чиято космена покривка постоянно или периодично се сменя в зависимост от породата, възрастта или сезона;

—  при дългокосместите котки;

—  при котки със заболявания, със свръхчувствителна кожа, склонни към екземи и болести на клепачите или ушите;

— при животни, нападнати от паразити или с паразитни кожни болести.

Кожата и космената покривка изискват особено внимание

Чистотата е решаващ фактор за добрия външен вид и красотата на котката, за реда и хигиената в дома и на опазване здравето на човека и животното.

Трябва да се съобразяваме със специалните инструкции за гледане на отделните породи. Грижата за космената покривка е свързана с редовен контрол. Оглеждайки повърхността на тялото, може да установим изменения по кожата, опаразитяване, болестни промени в областта на очите, ушите и други външни части на тялото и най-вече възпалителни процеси.

Какви мерки са необходими за поддържане на кожата и космената покривка?

Котката сама се грижи за чистотата на тялото си, естествено в границите на възможностите си. С помощта на грапавия си език тя постоянно измива всички части от тялото си, които достига. В края на тоалета тя използува навлажнената си лапа точно като кесия за баня, за да почисти и главата си. Тези самостоятелни грижи обаче съвсем не са достатъчни за съквартиранта ни, особено когато става дума за дългокосместите породи.

Чистотата на тялото на котката е важен фактор за опазването на здравето ѝ и за естетичния външен вид и красота. Затова е много важно редовно да се преглежда кожата и козината, и ако се установи наличието на кожни изменения (екземи, наранявания и др.) или паразити, да се вземат мерки за премахването им. Най-добре е да се потърси съвета на ветеринарен лекар.

Котката има вроден инстинкт за чистота, който се проявява предимно в близането на козината. Той се е затвърдил през хилядолетното развитие на дивото животно, когато е било важно да не излъчва никаква миризма, за да не може жертвата да го надуши.

Чрез лизането на козината котката си набавя и жизнено необходими вещества (витамини, микроелементи и аминокиселини). Тази процедура, обаче, съвсем не е достатъчна за поддържане на доброто ѝ състояние (особено за дългокосместите породи). Необходимо е редовно разчесване на козината, като чрез него се отстраняват полепнали частици и паразити, а също така и опадали при линеенето  косми. По този начин се осъществява масажиране на кожата и подобряване на кръвоснабдяването.

Разчесване на котката

Разчесването трябва да става с мека четка – гумена или естествена четина, или с гребен с дървени или костни зъби. Не бива да се използват пластмасови четки и гребени, защото те наелектризират козината.

При късокосместите породи, е достатъчно веднъж на 3-4 дни да се изчетква козината и да се изтрива с влажна кърпа за окончателно отстраняване на частици и косми. Четкането и изтриването трябва да става само по посока на косъма.

Дългокосместите и полудългокосместите породи изискват по-големи грижи, които трябва да се полагат ежедневно. Преди да започне разресването, се проверява за сплъстявания на космите, които се отстраняват с пръсти или се отразяват внимателно с ножичка. След това козината се разресва първо с по-едър гребен, като се внимава да не се скубе, за да не се причинява болка. Следва изчеткване с по-гъст гребен и четка. Накрая котката се избърсва с влажна кърпа.

Редовното поддържане на козината ѝ придава красив и пухкав види подобрява общото здравословно състояние на животното. (Всичко за ресането и чесането на котката четете тук)

Проблеми на котешката козина

По-горе говорихме как правилно да се поддържа козината на котката, но сега е време да обърнем още внимание на най-често срещаните проблеми с козите отглеждането на коте вкъщи. Когато домашната ни пантера се радва на отлична форма, нейната козина е мека и блестяща. Всеки здравословен проблем обаче се отразява твърде зле върху състоянието и. Щом косъмът е безжизнен и чуплив, а по тялото на животното се оголват отделни участъци, симптомите обикновено са сигнал за болест или за наличие на паразити.

Линеене (смяна на космите)

Линеенето е периодичен процес, който се появява при смяна на сезоните. През есента, преди настъпване на зимните студове, по-рехавата лятна козина опадва и на нейно място пониква по-гъста и по-твърда, която предпазва от ниските температури. През пролетта котката се освобождава от нея. По време на линеенето е важно да не се забравят грижите за козината, за да се отстраняват навреме опадалите косми. В противен случай котката поглъща голямо количество от тях при близането, което може да доведе до смущения в храносмилателния тракт.

Първата смяна на козината става още при малките котета(4-5 месечни), когато опадват бебешките недоразвити косми. Линеенето е нормално явление, което не тревожи нито котката, нито стопанина. Когато, обаче падат цели кичури от козината и остават оголени места по кожата, задължително трябва да се потърси помощта на ветеринарния лекар.

Козината на котката е без блясък

Не изпадайте в паника – в повечето случаи причината за проблема се крие в отсъствието на някои витамини и наситени мастни киселини от храната, която давате на писаната. Направете нужните промени в менюто и, следвайки съветите на ветеринарния лекар.

При зрялата котка (над 7 години) лошото състояние на козината понякога е свързано и с неприятности със зъбите, с остеопороза (ако се придвижва трудно) или със свръхактивност на щитовидната жлеза (тогава нарастват апетитът и жаждата). А когато животното повръща, отслабва рязко и има разтройство, със сигурност става въпрос за доста тежко заболяване. Веднага го заведете на лекар.

Пърхот в котешката козина

В комбинация с козина без блясък пърхот обикновено е знак за наличието на бълхи. За да разберете дали предположението ви е вярно, разтворете с пръсти козината на любимката си и натъркайте с мокър памучен тампон кожата ѝ. Ако върху него се появи кърваво петънце, паразитите със сигурност са се настанили удобно и мерките срещу тях са повече от наложителни.

Третирайте със специален препарат не само котката, но и мястото, на което обикновено спи, за да предотвратите нова атака.

Котката „оплешивява“

Ако не забелязвате оголени участъци по тялото на писаната, скубенето на козината и в умерени количества не бива да ви безпокои, защото е напълно нормално явление. „Оплешивяването“ на няколко места обаче изисква повишено внимание. То най-често се дължи на емоционален шок (смяна на жилище, поява на друго животно в дома, раждане на бебе) или на промени в хормоналния фон (по време на бременност, кърмене или след кастрация). В случая става въпрос за временно състояние, което не изисква специално лечение – козината ще израсте отново, при това много скоро.

Внимание!

Когато „оплешивяването“ е съпроводено от силен сърбеж (котката се чеше или се ближе непрекъснато), може да се стигне до сериозно възпаление на кожата и.

Правилните грижи за котешката козина: въпроси и отговори

 • Трябва ли да сресваме котката?

Животните с дълга козина се разресват всеки ден, а късокосместите – веднъж седмично. Използвайте индивидуален гребен или четка, предназначени специално за целта. Така ще избегнете риска от пренасянето на паразити.

 • Каква е ползата от четкането?

То позволява да се отстранят падналите вече косми, които се заплитат на възли и могат да причинят кожни инфекции. Освен всичко останало, процедурата ви дава възможност да наблюдавате редовно състоянието на любимката си – от ушите чак до края на опашката.

Само при изрично указание от страна на ветиринарния лекар. Котката е маниакална чистница, която се мие сама, а тоалетът е от голяма полза за нейното здраве: ближейки се, писаната синтезира жизненоважния за доброто състояние на организма витамин D и активизира работата на мастните жлези, които отделят себум, защитаващ от външни агресии.

Може ли да почиствате котката си с прахосмукачка?

Почистването на котката с прахосмукачка е най-добрият начин да се освободите от изсъхнала кожа, пърхот, опадали косми, умрели бълхи и особено от самите бълхи.

Единственият проблем е, че много малко котки харесват този начин.

Е, има и котки, които го харесват!

Тогава собственикът ги фотографира и показва снимката по „Интернет“ като доказателство. Някои хора дори се кълнат, че котките имат предпочитания към почистването на определени части от тялото им – например главата. (Все пак става дума за почистване, а не за преглед!) Повечето котки обаче бягат навън, когато чуят неприятния звук.

Между другото, вече е създадена специална лека ръчна прахосмукачка, която работи с батерии – нарича се „Пет Вак II“. Тя събира мъртвите косми, преди да са се отделили от корена и не позволява на козината и пърхота да витаят във въздуха. По този начин от алергии се предпазват както котките, така и хората.

Много аргументи могат да бъдат приведени в полза на почистването с прахосмукачка, но за ползата се налага първо да убедите котката. Самият създател на „Пет Вак И“ – Джим Уеслинг, постигнал частичен успех. „Имаме две котки – каза ни той. – Едната харесва почистването с уреда, а с другата трябва да се занимава съпругата ми.“

 • Какво кучето не трябва да яде

  Какво кучето не трябва да яде

  Има храни, които никога не трябва да се дават на кучета. Например, шоколадът е напълно забранен – съдържа теобромин, който води до отравяне, конвулсии, аритмии, в големи количества – до смърт. Най-опасната храна за кучета Алкохол . Не превръщайте почерпката на кучето с алкохол в забавление. Това е много опасно за него. Фаталната интоксикация при […]


 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]Публикувано

в

Тема: