Начало / Котки / Грижи за козината на котката
козина на котката

Грижи за козината на котката

Чистотата на тялото на котката е важен фактор за опазването на здравето й и за естетичния външен вид и красота. Затова е много важно редовно да се преглежда кожата и козината, и ако се установи наличието на кожни изменения(екземи, наранявания и др.) или паразити, да се вземат мерки за премахването им. Най-добре е да се потърси съвета на ветеринарен лекар.

Котката има вроден инстинкт за чистота, който се проявява предимно в близането на козината. Той се е затвърдил през хилядолетното развитие на дивото животно, когато е било важно да не излъчва никаква миризма, за да не може жертвата да го надуши. Чрез лизането на козината котката си набавя и жизнено необходими вещества(витамини, микроелементи и аминокиселини). Тази процедура, обаче, съвсем не е достатъчна за поддържане на доброто й състояние(особено за дългокосместите породи). Необходимо е редовно разчесване на козината, като чрез него се отстраняват полепнали частици и паразити, а също така и опадали при линеенето  косми. По този начин се осъществява масажиране на кожата и подобряване на кръвоснабдяването. Разчесването трябва да става с мека четка – гумена или естествена четина, или с гребен с дървени или костни зъби. Не бива да се използват пластмасови четки и гребени, защото те наелектризират козината. При късокосместите породи, е достатъчно веднъж на 3-4 дни да се изчетква козината и да се изтрива с влажна кърпа за окончателно отстраняване на частици и косми. Четкането и изтриването трябва да става само по посока на косъма.

Дългокосместите и полудългокосместите породи изискват по-големи грижи, които трябва да се полагат ежедневно. Преди да започне разресването, се проверява за сплъстявания на космите, които се отстраняват с пръсти или се отразяват внимателно с ножичка. След това козината се разресва първо с по-едър гребен, като се внимава да не се скубе, за да не се причинява болка. Следва изчеткване с по-гъст гребен и четка. Накрая котката се избърсва с влажна кърпа. Редовното поддържане на козината й придава красив и пухкав види подобрява общото здравословно състояние на животното.

Проблеми на котешката козина

По-горе говорихме как правилно да се поддържа козината на котката, но сега е време да обърнем още внимание на най-често срещаните проблеми с козите отглеждането на коте вкъщи. Когато домашната ни пантера се радва на отлична форма, нейната козина е мека и блестяща. Всеки здравословен проблем обаче се отразява твърде зле върху състоянието и. Щом косъмът е безжизнен и чуплив, а по тялото на животното се оголват отделни участъци, симптомите обикновено са сигнал за болест или за наличие на паразити.

Линеене (смяна на космите)

Линеенето е периодичен процес, който се появява при смяна на сезоните. През есента, преди настъпване на зимните студове, по-рехавата лятна козина опадва и на нейно място пониква по-гъста и по-твърда, която предпазва от ниските температури. През пролетта котката се освобождава от нея. По време на линеенето е важно да не се забравят грижите за козината, за да се отстраняват навреме опадалите косми. В противен случай котката поглъща голямо количество от тях при близането, което може да доведе до смущения в храносмилателния тракт.

Първата смяна на козината става още при малките котета(4-5 месечни), когато опадват бебешките недоразвити косми. Линеенето е нормално явление, което не тревожи нито котката, нито стопанина. Когато, обаче падат цели кичури от козината и остават оголени места по кожата, задължително трябва да се потърси помощта на ветеринарния лекар.

Козината на котката е без блясък

Не изпадайте в паника – в повечето случаи причината за проблема се крие в отсъствието на някои витамини и наситени мастни киселини от храната, която давате на писаната. Направете нужните промени в менюто и, следвайки съветите на ветеринарния лекар. При зрялата котка (над 7 години) лошото състояние на козината понякога е свързано и с неприятности със зъбите, с остеопороза (ако се придвижва трудно) или със свръхактивност на щитовидната жлеза (тогава нарастват апетитът и жаждата). А когато животното повръща, отслабва рязко и има разтройство, със сигурност става въпрос за доста тежко заболяване. Веднага го заведете на лекар.

Пърхот в котешката козина

В комбинация с козина без блясък пърхот обикновено е знак за наличието на бълхи. За да разберете дали предположението ви е вярно, разтворете с пръсти козината на любимката си и натъркайте с мокър памучен тампон кожата и. Ако върху него се появи кърваво петънце, паразитите със сигурност са се настанили удобно и мерките срещу тях са повече от наложителни. Третирайт със специален препарат не само котката, но и мястото, на което обикновено спи, за да предотвратите нова атака.

Котката „оплешивява“

Ако не забелязвате оголени участъци по тялото на писаната, скубенето на козината и в умерени количества не бива да ви безпокои, защото е напълно нормално явление. „Оплешивяването“ на няколко места обаче изисква повишено внимание. То най-често се дължи на емоционален шок (смяна на жилище, поява на друго животно в дома, раждане на бебе) или на промени в хормоналния фон (по време на бременност, кърмене или след кастрация). В случая става въпрос за временно състояние, което не изисква специално лечение – козината ще израсте отново, при това много скоро.

Внимание! Когато „оплешивяването“ е съпроводено от силен сърбеж (котката се чеше или се ближе непрекъснатО), може да се стигне до сериозно възпаление на кожата и.

Правилните грижи за котешката козина: въпроси и отговори

  • Трябва ли да сресваме котката? Животните с дълга козина се разресват всеки ден, а късокосместите – веднъж седмично. Използвайте индивидуален гребен или четка, предназначени специално за целта. Така ще избегнете риска от пренасянето на паразити.
  • Каква е ползата от четкането? То позволява да се отстранят падналите вече косми, които се заплитат на възли и могат да причинят кожни инфекции. Освен всичко останало, процедурата ви дава възможност да наблюдавате редовно състоянието на любимката си – от ушите чак до края на опашката.
  • Трябва ли котката да се къпе? Само при изрично указание от страна на ветиринарния лекар. Котката е маниакална чистница, която се мие сама, а тоалетът е от голяма полза за нейното здраве: ближейки се, писаната синтезира жизненоважния за доброто състояние на организма витамин D и активизира работата на мастните жлези, които отделят себум, защитаващ от външни агресии.

Вижте също

Котката, която ще спечели всички „тука има, тука-нема“

Вероятно всички сте виждали играта „тука има, тука нема“, най-често реализирана от комбина мургави сънародници ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *