Четкане и ресане на котката

Грижи за козината и ресане на котката

Тези манипулации спадат към допълнителните грижи, които повишават общото здравословно състояние и самочувствието на котката, имат масажиращ ефект и стимулират кръвоснабдязането на кожата. По такъв начин се отстраняват полепнали мръсни частици и сплъстявания по космената покривка, кожни паразити (най-вече бълхи).

Редовната употреба на гребен и четка правят космената покривка бляскава. Това подпомага и смяната на космите. Като се мие, котката поглъща големи количества косми, които при по-възрастни животни често причиняват тежки стомашно-чревни разстройства. Грижата за космената покривка спада и към жилищната хигиена — по този начин намаляват летящите и залепващи се навсякъде паднали косми.

Подходящи пособия за почистването на космената покривка са:

—  четка от естествена или смесена четина, както и гумена четка;

—  хромирани стоманени гребени с редки, леко заоблени зъбци;

—  гъсти гребени, особено подходящи за отстраняване на замърсявания и бълхи;

Пластмасовите гребени и четки не са много подходящи, тъй като предизвикват наелектризиране на космите. Използват се също:

—  ръкавици за масаж с грапава повърхност на дланта;

— мека кожа, както и навлажнени парчета хавлиен плат за изтриване.

Разресване на космите според породата котка

Използваните средства, методи и грижи зависят на първо място от особеностите на отделните породи.

Късокосмести

Сравнително малко грижи изискват късокосместите котки. След тях на първо място са породите, които нямат или имат съвсем малко подклас, с прилепнал до тялото осилест косъм: абисински, сиамски и бирмански котки, както и ориенталските късокосмести породи.

Тук спадат обаче и т. нар. рексове с копринено меките си вълнисти косми, състоящи се почти изцяло от подклас, безкосмести.

При късокосместите котки грижите зависят до голяма степен от състоянието на космената покривка. Когато космите се сменят или падат по други причини, а така, когато се замърсят или опаразитят, необходимо е гребенът и четката да се използуват дори всеки ден. Почистването трябва да се извършва много внимателно, особено през есента, когато се сменя осилестият косъм, ми да не се наранят кожата и подкласът. Гъстият гребен се използува само през пролетта, и то без усилие и натиск, колкото да се отстрани отмрелият подклас, както и при борбата срещу бълхите.

При късокосместите котки се употребяват и гумени четки и масажни ръкавици. Ресането и четкането се извършват винаги по посока на косъма. Меката кожа или влажна хавлиена кърпа се използуват най-накрая, като животното се изтрива от врата до опашката с лек натиск, и да бъдат обрани докрай опадалите косми и да се заглади добре космената покривка.

Дългокосмести

Дългокосместите котки изискват много повече грижи, отколкото късокосместите. Колкото по-дълги и гъсти са Космите, толкова по-богат е подкласът и толкова повече грижи изисква поддържането им. Тук спадат бирманските котки, които не изискват чак толкова грижи, след тях са дългокосместите колоърпойнт и най-вече персийските котки с много дългите си и гъсти косми.

Ресане на коткатаКотките от дългокосместите породи трябва да бъдат ресани и четкани всекидневно, особено когато сменят космената си покривка. Трябва да се обръща внимание ма евентуално появили се сплъстени филцови възелчета и областта на корема, гърдите, задните крака, мишниците и зад ушите. Както сресването, така и четкането става на етапи, като първоначално движението е срещу косъма, и след това по посока на косъма.

Започва се с едър гребен, после с гъст гребен и накрая с четка. Сплъстяванията, които бързо се образуват при недостатъчно грижи, преди разчесване се разтварят с пръсти. Ако това не ни се удаде, трябва да прибегнем до ножицата. Занемаряването на грижите води до неблагоприятно отражение върху красотата и здравето на котката. Последен изход е и подстригването на широки ивици или пълното остригване на животното.

До използуване на специални пудри се прибягва само при нужда, а не непрекъснато. Подобни средства, общо взето, се предписват изключително за персийските котки. В тези случаи трябва да се погрижим в края на процедурата да не останат никакви частици от пудра по космите.

Специални грижи трябва да се отделят на слепените косми около ануса и основата на опашката, дължащи се на изпускания секрет от жлезите или на частици изпражнения. Срещу влиянието на секрета от жлезите се противодействува чрез напудряне с талк, а полепнали частици от изпражнения се отстраняват внимателно с помощта на лигнин и гребен. Винаги трябва да щадим животното, като избягваме болезнените процедури. Така тези манипулации ще намират подкрепа у него и ще бъдат радостно посрещани.

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.