порода померан

Померан – характеристики, грижи, здраве

Порода померан

Померанът принадлежи към групата на декоративните кучета. Тези смешни, пухкави и винаги усмихнатвесели кучета някога са служили като лаещи пазачи. Въпреки малкия си размер, те имат много смел дух и голямо сърце.

Кучетата шпиц са най-старата порода кучета в Централна Европа. Има 5 вида шпиц, а померанът е най-малкият от тях. Появил се е пряко от торфените кучета от каменната ера и от по-късните шпиц кучета от епохата на неолита. Има и слухове, че породата шпиц произлиза от нордически кучета, много космати, донесени от Холандия и Германия от викингите.

Тези кучета се появяват в голям брой в Померания (немско-полски регион), Саксония и Холандия. В Померания започва активното им отглеждане, откъдето идва и името – померан. През 17 -ти век помераните се превръщат в типични кучета -компаньони. Те са популярни в Полша преди Втората световна война, след което броят им драстично спада, както и интересът към тях.померан

Външен вид и стандарт на породата

Според стандарта, телесното тегло на възрастен померан не трябва да надвишава 3 кг, а височината при холката трябва да бъде между 18 – 22 см. В случая с померанската порода няма полов диморфизъм – мъжките и женските не се различават значително по външен вид.

Силуетът на померана прилича на квадрат. Късият торс се поставя на прави и успоредни крайници. Главата със среден размер, под формата на наклонен триъгълник, има лек вид на лисица, с удължена муцуна. Тези кучета ходят гордо, с високо вдигнати глави. Очите са тъмни на цвят. Ушите са видимо триъгълни, повдигнати и поставени едно до друго. Вратът е със средна дължина, с много богата яка. Опашката е неговата визитка, изправена над гърба му, позиционирана нагоре.

Козината на померана е много гъста, двупластова. Тя не трябва да бъде отделена, нито с видимия път. Козината по главата, ушите и краката е по-къса и по-мека, отколкото по останалата част от тялото. Козината не може да бъде къдрава или вълнообразна. Среща се всякакъв цвят козина. Изискването е козината да е еднаква, с интензивен и отличителен цвят. Коженият субстрат и външният слой са с един и същи цвят.гледане на померан

Грижи за померан

Померанът е взискателно куче, що се отнася до грижите за козината. Тя е на два слоя, с голямо количество мек субстрат, дори вълнен и с дълъг, груб и гъст косъм. Препоръчва се всеки ден да се разресвате с метален гребен с тесни зъби или специална четка. Трябва да втриете по-дълбоко в козината, за да я разплетете до кожата.

За да поддържате козината в добро състояние и да сведете до минимум загубата на косми, трябва редовно да подстригвате кучето си, т.е. да премахвате мъртвите косми. Къпането трябва да се прави около веднъж месечно и трябва да разресвате кучето си добре преди и след измиване и след това да го подсушите.

Помераните не са подходящи за бръснене или подстригване твърде късо. Померанският шампоан трябва да е за обем и леко разресване. Такива процедури могат да допринесат за проблеми с кожата и в допълнение да затруднят растежа на козината. След бръснене косата расте като памучна вата, за нея е трудно да се грижи, а понякога козината на кучето израства по много неравен начин. Козината на померана не е подходяща за такава подстрижка – след като се направи, ще трябва да се продължи, в противен случай косата ще расте слабо и разресването ще бъде мъка за двете страни.

Козината на померана лесно събира всички листа, клонки и трева по време на разходки. След всяка разходка трябва да я почиствате старателно и да почиствате замърсяванията с четка. Най-малко два пъти в годината козината се сменя, през това време косата му може да се намери навсякъде, в големи количества. Кученцата губят косъма си по-често и по-осезаемо. В тези моменти трябва да се въоръжите с добра четка и много търпение. Благодарение на редовната грижа за красивата померанска козина, тя ще остане в добро състояние, плътна и лъскава.бебе померан

Здраве

Средната продължителност на живота на померан е между 12 и 16 години.

Благодарение на двуслойната козина, помераните са устойчиви на атмосферните условия. Издържат добре на високи и ниски температури. Те обаче не са подходящи за дворни кучета, през лятото трябва да им бъде осигурено сенчесто място, а през зимата лапите трябва да бъдат защитени.

Померанът е предразположен към много заболявания, главно на кожата и сърцето. Сред генетично обусловените кожни заболявания основното е алопеция X, която причинява внезапна загуба на козина по крайниците, тялото и опашката на кучето. Заболяването е малко проучено и все още няма определен план за лечение. Симптом, който може да показва появата на болестта, е липсата на смяна на козината при растежа от кученце към възрастен (което обикновено се случва на възраст 4-5 месеца).

Друго кожно заболяване, което засяга померана, е крехката кожа и атопичният дерматит. Вроден сърдечен дефект, който често се среща при помераните, е постоянството на артериалния канал, което причинява претоварване на кръвоносната система и следователно хипоксия на цялото тяло.

Други болести, които често се срещат при помераните, са дислокации и разместване на пателата, срутена трахея, диабет, крипторхизъм и хиперпаратиреоидизъм.

Размножаването на помераните е отново много популярно в Полша. Цената им е много висока и зависи от постиженията на родителите на кученцето. Помераните струват от 500 лв нагоре, до над 2000лв! Преди да изберете развъдник, проверете го внимателно, за да не вземете куче от непроверени източници с генетични дефекти.

Характер

Померанът е изключително привързан към своите стопани и най-силната връзка се установява с първото видяно лице. Те са много отдадени кучета, които се нуждаят от много обич. Те обичат да бъдат в центъра на вниманието и често го искат. Липсата на развит ловен инстинкт кара померана да се разбира добре с котки, кучета и други животински видове. Той харесва компанията на хора от всички възрасти, но поради малкия си размер, трябва да бъдете внимателни по време на играта, особено с деца. Децата и възрастните хора могат по невнимание да наранят малките кучета, да ги смачкат или да използват твърде много сила.

Помераните са много внимателни и предпазливи към непознатите. Те ще реагират на всеки шум и опасна ситуация със силен лай. Въпреки факта, че померанът се чувства добре в малки апартаменти в градовете, той има висока доза енергия. Ако не играете достатъчно с него и не отговаряте на поведенческите му (социализиращи) нужди, той ще се дръпне и ще тича по всеки интересен обект по време на разходките. Поради факта, че тези кучета обичат да играят, да работят и да си сътрудничат с техния стопанин, те са идеални за спорт като ловкост. Те също се представят добре като пазители и ловци на малки гризачи и насекоми. Помераните се учат бързо, но се нуждаят от последователност в това, защото те са декоративни кучета с повишено количество независимост. Те са социални кучета, весели и пълни с живот.

Любопитни факти за помераните:

 • Кралица Виктория и последният крал на Вюртемберг – Вилхелм II, са били любители на породата померан;
 • Най-известният померан е покойният Бу, чийто акаунт в социалните медии е гледан от почти 17 милиона потребители на интернет;
 • Препоръчително е да подстрижете козината на помераните с въртящи се ножици, а не с обикновени ножици;
 • Едно от кучетата, оцелели при потъването на Титаник, е било померан.
 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]


 • Померан – характеристики, грижи, здраве

  Померан – характеристики, грижи, здраве

  Съдържание1 Порода померан2 Външен вид и стандарт на породата3 Грижи за померан4 Здраве5 Характер6 Любопитни факти за помераните: Порода померан Померанът принадлежи към групата на декоративните кучета. Тези смешни, пухкави и винаги усмихнатвесели кучета някога са служили като лаещи пазачи. Въпреки малкия си размер, те имат много смел дух и голямо сърце. Кучетата шпиц са […]Публикувано

в