Как да къпем кучето

Грижи и къпане на кучето

Съдържание

Къпане на кучето

Интервалът, през който трябва да се къпе кучето, зависи от това как живее и за какво се използва – дали то ще е къщно, дворно, куче-пазач, ловджийско, каракачанка и др., зависи от породата и от типа на окосмяване.

Ако кучето Ви живее на двора, там се разхожда и там спи, и много рядко влиза вкъщи, можете да го къпете и по-рядко, само 3-4 пъти през годината. За разлика от него, обаче куче, което се отглежда у дома, е необходимо да се къпе много по-често. Близкият и непрекъснат контакт с Вас налага да бъдете много по-взискателни към хигиената му, а това означава да го къпете всеки месец или веднъж на два месеца. При вземане на малко кученце, задължително е първо да го изкъпете.

Необходимо, е да знаете, че измитите естествени кожни мазнини се възвръщат в космената покривка на животното в нормалното си състояние едва 6 седмици, след къпането. Затова е задължително да се използва безвреден, мек сапун, шампоан за бебета, или, което е още по-добре – специалните шампоани за кучета, които съдържат и вещества, унищожавани или отблъскващи паразитите.изкъпване на кучето

Преди да започнете къпането, космената покривка трябва да бъде сресана, почистена и да се отстранят всички сплъстени и оплетени кичури, когато се налага – да се изрежат, а ако е необходимо, да се почистят и долните части на крайниците.

Ако кучето не е много голямо, може да бъде изкъпано в банята на пода, с ръчен душ или във ваната, ако имате такава, и да се облива с душа. Най-малките породи, така наречените породи-играчки (померан, йорки), могат да се къпят и в умивалника на банята.

За малките кученца стайната температура трябва да бъде поне 20 градуса. Температура на водата, която използвате да е около 35-40 градуса.

Нека да припомним как трябва да започне къпането. Най-напред внимателно се намокря цялото тяло, от главата до опашката, за да свикне кучето с температура на водата и да разбере, че ще бъде къпано. След това с ръка или гъба се нанася шампоан или сапун по цялото тяло, като се внимава да не се засегнат очите и ушите. Преди къпане, за да не попадне вода в ушите, може да се поставят в тях тампони от памук, които да се извадят веднага след подсушаването му.

Най-добре е с ръце да разнесете шампоана по цялото тяло, като го втриете енергично в космената покривка, така, че да покрие всички участъци. След това обилно го изплакнете с топла вода, докато се отстрани пяната.

Ако мислите, че тази манипулация не е достатъчна за пълното почистване на тялото, можете да я повторите. Много важно е при всяко къпане, да сте сигурни, че шампоанът или сапунът са отмити много добре, защото и малките остатъци от тях се отразяват зле на кожата и космите.Как се къпе малко куче

Веднага след изкъпването силно окосмените части от тялото се изцеждат с ръце и се подсушават много добре с чиста хавлиена кърпа с леко потриване. Всяко куче трябва да има собствена кърпа за подсушаване, къпане, така както има собствени прибори, в които се храни и пие вода.

За пълно изсушаване може да се използва обикновен сешоар. След това срещате приятеля си с метална четка или гребен с редки зъби, които ще оправят космената му покривка и ще отстранят изпадналите косми. Трябва да се работи внимателно, защото колкото и да е търпеливо, кучето вече е психическо уморено и отегчено от тези манипулации, особено ако е обилно окосмено.

Трябва да се внимава по време на къпането и след това да не почувства студ и да започне да трепери. Нормално кожата на кучето е покрита със слой от мазнина, която секретират мастните жлези и служи за регулиране на телесната температура. Шампоанът и сапунът отстраняват това покритие.

Така че след като е изкъпано, дори и да е изсъхнало, кучето е загубило това основно предпазно средство срещу студа. Ето защо, още по-наложително е то да бъде подсушено много добре. За препоръчване е да се къпе вечер, когато повече няма да излиза навън или това да не става по рано от 4-5 часа след къпането.

В студ или дъжд, особено, ако е от по-малките чувствителни породи, то трябва да се извежда на разходка облечено със специална дрешка за по-студено време.

Грижи за очите и ушите на кучето

Грижи за очите

От време на време трябва да се вглеждате в очите на Вашия приятел. Събраните изтечения (гурели) и замърсявания във вътрешния ъгъл на окото почиствайте внимателно с естествен памук, напоен със стерилна, може и преварена вода или отвара от лайка. Ако до неизвестна за Вас причина те са леко зачервени, на първо време може да подържите върху тях марля, напоена с отвара от лайка, да капнете дезинфекциращи очни капки или да намажете с мехлем.

Очите са много деликатен, сложен и важен орган и нашата препоръка е веднага щом забележите нещо нередно, да се посъветвате с ветеринарен лекар.

В ъгълчетата на кучешките очи често се натрупва секрет със сивкав цвят (гурели), при което муцуната на кучето изглежда неугледна и занемарена. Някои собственици на дългоухи кучета неизвестно защо смятат, че очите трябва да се изтриват с краищата на ушите. Това в никакъв случай не бива да се прави, тъй като може да предизвика възпаление на конюнктивите от попаднали микроорганизми.

Очите на кучето всяка сутрин трябва да се почистват от гурелите с късче памук, напоено с 3%-ов воден разтвор на борова киселина, като внимателно се прокарва памучето от външния очен ъгъл към носа. Необходимо е за всяко око да се използва нов чист тампон.

При контрастиране на слизести и гнойни секрети от очите трябва незабавно да се потърси помощта на ветеринарен лекар, защото това са признаци на заболяване.къпане на куче

Грижи за ушите

Породите кучета, които имат дълги уши, са много по-предразположени към някои заболявания на ушите, отколкото тези с малки, неокосмени ушички. За да бъдат избегнати някои увреждания или при поява да бъдат открити навреме, ушите на кучето трябва да се проверяват няколко пъти месечно. Най-малко веднъж в седмицата да се почистват с памук всички отпадащи от ушите неща. Ако по ушния канал има косми, които го затварят, трябва периодично да се подстригват.

При породите кучета с клепнали уши (напр. сенбернар, нюфаундленд, шпаньол, сетер, пекинез, пудел, японски хин и др.) слуховите канали са затворени от увисналите уши, поради което лошо се проветряват. Опадващи косми, съединявайки се с отделяната сяра, образуват плътна маса, която запушва слуховия канал и понякога го възпалява.

Съществуват редица антисептични средства и детергенти, които по лекарско предписание могат да се употребяват за почистването. Ушите на кучето не трябва никога да се чистят със сапун и вода. За тази цел можете да използвате 60 % алкохол или етер. Установите ли, че ушите имат по-обилна секреция, може да я отстраните с памук. Ако кучето често си тръска главата или я клати и независимо от почистването има неприятно миришещи, кафеникави или белезникави, мътни изтечения от ушите, трябва незабавно да се консултирате с ветеринарен лекар и да се проведе необходимото лечение.

Ето защо е необходимо редовно да се поддържа чистота на ушите и да се почиства ушната раковина от опадалите косми. При кучетата с изправени уши (немска овчарка, доберман, дог, боксер, лайка, шпиц и др.) слуховите канали се проветряват, поради което при тях по-рядко има проблеми. При някои породи с естетическа цел се предприема купиране на част от ушите им от специалист-хирург.

Един път в седмицата следва да се отделя внимание на хигиената на ушите на кучето. За тази процедура трябва да се разполага с вазелин или растително масло. Загъва се късче памук в марля и се потапя в леко затоплената мазнина, след което се прокарва внимателно по вътрешната повърхност на ушната раковина.куче хигиена

Ако ухото е много замърсено, то трябва да се обработи с 3%-ов разтвор на кислородна вода.

Слуховият канал се почиства с леки въртеливи движения пръчицата се вкарва много внимателно в ушната раковина, но в никакъв случай в дълбочина, тъй като има опасност за увреждане на тъпанчето на ухото. По същата причина в слуховия канал в никакъв случай не бива да се пъхат остри предмети (фиби, карфици, игли, клечки). По време на къпане е желателно ушите на кучето да се запушат с памучен тампон, за да не влиза вода.

Грижа за зъбите на кучето

Зъбите на кучето по природа са здрави и издръжливи. Много от породите запазват зъбите си здрави до дълбока старост.

Храненето с подходящи продукти, редовното даване на позволеното количество качествени кокали, разнообразна храна и грижите за общото състояние са условия, които поддържат зъбите му в добро състояние.

Независимо от всички трябва редовно да ги поглеждате. Ако забележите зачервяване на венците, потъмняване на основата на зъбите, неприятен дъх в устата и смущения в храносмилането, незабавно потърсете консултация с ветеринарен лекар, защото, ако се налагат, макар и леки манипулации в устната кухина, те ще бъдат трудни за изпълнение в домашна обстановка.

 • Какво кучето не трябва да яде

  Какво кучето не трябва да яде

  Има храни, които никога не трябва да се дават на кучета. Например, шоколадът е напълно забранен – съдържа теобромин, който води до отравяне, конвулсии, аритмии, в големи количества – до смърт. Най-опасната храна за кучета Алкохол . Не превръщайте почерпката на кучето с алкохол в забавление. Това е много опасно за него. Фаталната интоксикация при […]


 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]Публикувано

в

Тема: