Начало / Кучета / Къпане на кучето

Къпане на кучето

Грижи и къпане на кучето

Къпане на кучетоИнтервалът, през който трябва да се къпе кучето, зависи от това как живее и за какво се използва – дали то ще е къщно, дворно, куче-пазач, ловджийско и др., зависи от породата и от типа на окосмяване. Ако кучето Ви живее на двора, там се разхожда и там спи, и много рядко влиза вкъщи, можете да го къпете и по-рядко, само 3-4 пъти през годината. За разлика от него, обаче куче, което се отглежда у дома, е необходимо да се къпе много по-често. Тесният и непрекъснат контакт с Вас налага да бъдете много по-взискателни към хигиената му, а това означава да го къпете всеки месец или веднъж на два месеца. При вземане на малко кученце, задължително епърво да го изкъпете.

Необходимо, е да знаете, че измитите естествени кожни мазнини се възвръщат в космената покривка на животното в нормалното си състояние едва 6 седмици, след къпането. Затова е задължително да се използва безвреден, мек сапун, шампоан за бебета, или, което е още по-добре – специалните шампоани за кучета, които съдържат и вещества, унищожавани или отблъскващи паразитите. Преди да започнете къпането, космената покривка трябва да бъде сресана, почистена и да се отстранят всички сплъстени и оплетени кичури, когато се налага – да се изрежат, а ако е необходимо, да се почистят и долните части на крайниците.

Ако кучето не е много голямо, може да бъде изкъпано в банята на пода, с ръчен душ или във ваната, ако имате такава, и да се облива с душа. Най-малките породи, така наречените породи – играчки, могат да се къпят и в умивалника на банята. За малките кученца стайната температура трябва да бъде поне 20 градуса. Температура на водата, която използвате да е около 35-40 градуса. Нека да припомним как трябва да започне къпането. Най-напред внимателно се намокря цялото тяло, от главата до опашката, за да свикне кучето с температура на водата и да разбере, че ще бъде къпано. След това с ръка или гъба се нанася шампоан или сапун по цялото тяло, като се внимава да не се засегнат очите и ушите. Преди къпане, за да не попадне вода в ушите, може да се поставят в тях тампони от памук, които да се извадят веднага след подсушаването му. Най-добре е с ръце да разнесете шампоана по цялото тяло, като го втриете енергично в космената покривка, така, че да покрие всички участъци. След това обилно го изплакнете с топла вода, докато се отстрани пяната. Ако мислите, че тази манипулация не е достатъчна за пълното почистване на тялото, можете да я повторите. Много важно е при всяко къпане, да сте сигурни, че шампоанът или сапунът са отмити много добре, защото и малките остатъци от тях се отразяват зле на кожата и космите.

Подсушаване на кучетоВеднага след изкъпването силно окосмените части от тялото се изцеждат с ръце и се подсушават много добре с чиста хавлиена кърпа с леко потриване. Всяко куче трябва да има собствена кърпа за подсушаване, къпане, така както има собствени прибори, в които се храни и пие вода. За пълно изсушаване може да се използва обикновен сешоар. След това срещате приятеля си с метална четка или гребе с редки зъби, които ще оправят космената му покривка и ще отстранят изпадналите косми. Трябва да се работи внимателно, защото колкото и да е търпеливо, кучето вече е психическо уморено и отегчено от тези манипулации, особено ако е обилно окосмено.

Трябва да се внимава по време на къпането и след това да не почувства студ и да започне да трепери. Нормално кожата на кучето е покрита със слой от мазнина, която секретират мастните жлези и служи за регулиране на телесната температура. Шампоанът и сапунът отстраняват това покритие. Така, че след като е изкъпано, дори и да е изсъхнало, кучето е загубило това основно предпазно средство срещу студа. Ето защо, още по-наложително е то да бъде подсушено много добре. За препоръчване е да се къпе вечер, когато повече няма да излиза навън или това да не става по рано от 4-5 часа след къпането. В студ или дъжд, особено, ако е от по-малките чувствителни породи, то трябва да се извежда на разходка облечено със специална дрешка за по-студено време.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *