BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Японски хин

Японски хин

Японски хин Japan spaniel

Японски хинВъпреки името си, японският хин не е японска порода. Проучванията на кинолозите доказват, че става дума за кучето, което произхожда от Китай или Корея и е близък роднина на пекинското дворцово куче и на тибетския шпаньол.Понякога се говори за възможно роднинство и с мопса. Никой обаче не отрича, че японският хин е стара азиатска порода и че в продължение на столетия той е бил любимец на японските императори. Освен тях, разрешение да отглеждат японски хин имали само внимателно подбрани хора от висшата аристокрация, които били задължение да изпълняват предписанията на императора.

Изглежда, че хиновете са живели в приказен разкош. „Кучешкият живот“ не им е бил познат. Те били държани в малки бамбукови клетки като ценни птици. Хранели ги с ориз и им давали да пият от традиционната японска оризова напитка „саке“. При отглеждането им се е целяло кученцата да са с възможно най-малки телесни размери. И наистина, те са били много дребни, щом стопаните им са ги носели в ръкавите си като скъпоценности.

През 1860 година японският хин бил пренесен и в Европа. Той предизвикал голям интерес, но въпреки това нито тогава, нито по-късно се разпространил много. И до днес, той принадлежи към най-рядко срещаните породи и в Европа и в Америка. Може би причината за това са историите за неговия произход. Повечето хора го смятат за много мека, изнежена и скъпа порода, изискваща извънредни грижи. Това обаче не е вярно. Японският хин не се различава по нищо от другите малки породи в изискванията си при отглеждането и по цената си.

Въпреки малките си размери,този азиатец има изразен и силен характер. Той е елегантен и грациозен, горд и достолетен, като че ли с всяко свое движение кучето казва „ Аз не съм кой да е!“. Към стопаните си е извънредно мил и реагира на всяка промяна в настроението им. Понякога е ревнив и изисква на негоавата чувствителност да бъде отвръщано по същия начин. Чувства се добре дори и в най-малкото жилище. Чист е и не унищожава домашните вещи. Японският хин е спокойно животно, лесно свиква с нова обстановка и с други кучета.

Големина – мъжките са около 25 сантиметра високи, а женските малко по-дребни

Космена покривка – копринена, права и дълга. С изключение на лицето, цялото тяло е богато окосмено.

Вижте също

Куче за тръсене на трюфел

Кучета за трюфели

Да предположим, че по някаква причина сте решили да се захванете с една доста доходоносна ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *