Начало / Кучета / Пекинез

Пекинез

Пекинез Foo dogs

ПекинезВ края на миналия век единствените чистокръвни пекинези, живеещи в Китай, принадлежали на императрица Т шу-хи. Тя наемала хиляди евнуси, за да се грижат за кучкарниците и въвела там строги правила.

Императрицата настоявала кучетата й да спазват диета и да се хранят само с перки от акула, черен дроб от бекас и гърди от пъдпъдък. Животните трябва да носят специални нашийници, подобаващи на царствения им статут. „Нека те свидетелстват за върховното им достойнство!“ – наредила тя. „И нека цветът на кучетата бъде като гривата на лъв, за да могат да се носят като ръкав на жълта мантия“. За да не се увличат да преследват зайци, императрицата повелила: „Нека краката им да бъдат привързани, тъй че да изгубят желание да скитат дълго“.

Въпреки разглезеното си съществуване, пекинезите били умъртвени, когато тяхната господарка починала през 1911 година. Това разкошно малко куче с пищна козина и сплескан нос има ту величествено, ту безразсъдно весело поведение. Смятало се е, че породата е миниатюрна версия на кучетата ФУ – древни животни с лъвска глава, за които се вярвало, че отблъскват злите духове. Запазени са много репродукции на ФУ кучета – някои издялани от слонова кост или инкрустирано дърво, други излети от бронз.

Породата пекинез съществува отпреди 1500 години и от векове била изключителна собственост на китайския императорски двор. Животните били ценени и почитани в дворцовите среди и се пренасяли в жертва при смъртта на господаря си, когото трябвало да закрилят и в задгробния живот. Техни изображения се срещат върху много произведения на изкуството от нефрит, лакирано дърво, порцелан. Често те са рисувани върху коприна, заедно с портрета на господаря и семейството му.

Хроники от XVII век разказват как някои от кучетата придружавали императора дори по време на езда, поставени на възглавници пред него върху коня. Те били изобразявани как управляват конете с юзди и осветяват пътя нощем със запалени факли.

Почитанието към тези миниатюрни кучета било толкова голямо, че простолюдието трябва да им се кланя, а кражбата на пекинез се наказвала със смърт.

През 1860 година британските войници завладели Пекин и окупирали Летния дворец. Явно отбраняващите се били решени да не допускат императорските кучета да попаднат в ръцете на завоевателите, тъй като всички, с изключение на пет пекинези в двореца, били намерени убити. Оцелелите(любимци на една принцеса, която се самоубила) били отнесени в Англия. Дукесата на Уелингтън и дукесата на Ричмънд получили по две кучета, а петият пекинез бил подарен на кралица Виктория, която го нарекла Лути.

Тези пет кучета и още няколко, донесени по-късно от Китай, са в основата на всички пекинези в Англия днес.

За първи път пекинези са показани на изложба през 1894 година, а 4 години по-късно породата е регистрирана в Британския кенъл клъб. Пекинезите пристигнали в Северна Америка в началото на XX век, а през 1910 година, породата е регистрирана в Канада.

Това дребно куче продължава да има забележително влечение към копринените възглавници и подчертано отвращение от дългите разходки. Както един американски писател отбелязва непочтително: „Веднъж дворцово псе – завинаги дворцово псе“.

ПекинезТази порода, която е една от най-древните в света, е изцяло китайска. Миниатюрните кучета са били отглеждани и пазени в императорския дворец от векове, а тяхната популярност достига върха си в началото на XIX век. Макар и достъпни само за дворцовите среди, по това време те били хиляди в Пекин и хиляди слуги били заети с грижи за тях. Когато Пекин е завзет от англичаните през 1860 година, петте оцелели кучета били отнесени в Англия заедно с внесените по-късно стават основата на днешната британска линия.

Романтичното минало на тези кучета, допълнено от благоразположението на кралица Виктория, помага за нарастване на популярността им. От 1910 година качествата на породата като достойнство, лоялност, упоритост и жилавост я правят най-популярната от миниатюрните породи в Западния свят.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *