BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Правилно хранене на кучето

Правилно хранене на кучето

Научете повече за правилното хранене на кучето

Хранене на кучетоКогато кучето живее с човека, то е напълно зависимо от него и понася последствия от грешките, които допуска господарят му при храненето. Общо правило е, че хората обикновено допринасят твърде много за оформяне на физическите и здравни характеристики на животните.

Въпреки, че имат физиологични и биологични реакции много близки до нашите, пътищата и начините, по които те са се развили у тях, са по-различни. Одомашняването на кучето му е дало доста предимства, но трябва да признаем, че същевременно е потиснало някои от естествените му инстинкти – например да си търси само храната. Този факт дава отражение върху общото му развитие и го поставя в пълна зависимост от човека. Ако например домашното куче се пусне на свобода, трябва да бъдем сигурни, че няма да живее дълго, и то не защото не умее да си търси храна и е загубило инстинкта си да убива друго животно, а и за това, че неговият инстинкт за самосъхранение е силно потиснат. Така, че щом е при нас, то има постоянна нужда от нашите грижи за гледане и хранене.

Количеството и качеството на храната, която кучето трябва да получава всеки ден, се определят в зависимост от възрастта(новородено, растящо или възрастно), породата, състоянието(бременно, лактиращо, болно), задачите, които има да изпълнява (ловно, куче-пазач, домашно-декоративно), и средата, в която живее(на двора или къщи).

Независимо от устройството на зъбите, кучето не е само месоядно животно. То се нуждае и от други вид храни, които да попълнят нуждите от белтъчини, витамини и минерални вещества, така необходими за неговото здраве и дълъг живот. Не трябва да се забравя, че разнообразната (балансирана) храна задоволява напълно физиологичните потребности на организма.

Подобно на всички живи същества, и кучето се нуждае от енергия, която да поддържа силата и жизнеността му, от храни, които да участват в изграждането на тялото(мускулатурата, кости, вътрешни органи), както и от редица редки елементи, улесняващи разграждането и правилното усвояване на храните, поддържащи силата и физическото развитие. С други думи, то трябва да получава хранителни вещества от петте основни групи – въглехидрати, мазнини, белтъчини, минерални вещества и витамини.

Количеството на различните видове храни в дажбата трябва да бъде балансирано, да се отделя особено внимание на по-калоричните. Много често собствениците несъзнателно увеличават калоричността, като дават повече мазнини и въглехидрати(хляб и други подобни) и забравят за така необходимите белтъчини, минерални вещества и витамини. Важно е не само количеството на белтъчините, а и тяхното качество. Ако при приготвянето на храната се комбинират богати и бедни на белтък продукти като месо, карантия, риба, хляб, житни храни и зеленчуци, ще се осигури много подходяща диета и в количествено, и в качествено отношение.

Когато съставяме дажбата, трябва да знаем, че големите кучета пропорционално се нуждаят от по-малко белтъчини, отколкото малките. Освен това нуждите от енергийни източници в храната са в зависимост от живото тегло и косменото покритие на животното, което при студено време го предпазва от загуба на енергия.

хранене на малки кученцаПрез първия месец след отбиването и отделянето от майката, кученцето трябва да яде най-малко 4-5 пъти на ден. Графикът се съставя в зависимост от Вашия дневен режим. Трябва да се избягва храненето през нощта, независимо от възрастта. Още в началото кученцето трябва да се приучи да приема разнообразните храни, които се приготвят в семейството. Това ще Ви улесни много при отглеждането му и ще Ви освободи от задължението да готвите само за него. Ако са отбити малко по-рано или ако млякото на майката не е достатъчно, за да се нахранят всички кучета, те могат да се дохранват с обикновено краве мляко, разредено 1:1 с преварена вода или с някои от готовите млека и храни за бебета. На малкото животно се дава нарязано сварено месо в бульон, към който се прибавя ориз, някои от зърнените храни и хляб. Не трябва да му се дава тлъсто свинско или говеждо месо в сурово състояние – то винаги трябва да бъде леко запечено или сварено. Много полезно е както за малките, така и за порасналите кучета, към дажбата да се включват филе от риба, сварено или сурово на дребни късчета, дребно нарязано сурово или сварено зеле, коприва, цвекло и мляко във всички варианти.

За да се осигури доброто развитие на костната система, добре е към храната да се прибавя костно брашно и редовно да се дава рибено масло. Най-напред по няколко капки дневно или през ден и постепенно да се увеличи до 1-2 чаени лъжички в зависимост от породата и големината на кучето. Рибеното масло е полезно през всички сезони на годината и за всички породи и видове кучета. Ако се появи стомашно-чревно разстройство, рибеното масло трябва да се спре, докато храносмилането се възстанови напълно. Много полезно и необходимо за малките животни е да се дават маслени разтвори на витамин Д3 или Д2 и витамин А, като се започне с 1-2 капки на ден и на 6-месечна възраст се стигне до 8 капки на ден. Към храната се прибавя и по 1 таблетка калциев глицерофосфат на ден или калций и фосфор под друга форма. С възрастта и големината на кучето, тяхното количество може да се увеличи до 3-4 таблетки на ден.

Количеството на храната и добавките на минерални вещества и витамини зависят  от породата и теглото – колкото то е по-голямо, толкова и тяхното количество е по-голямо. За обема на задължителните добавки към основната храна в зависимост от породата, възрастта, предназначението и условията на гледане на кучето, би било добре да се консултирате със специалисти, за да не допускате грешки, които да се отразят неблагоприятно върху здравето и развитието му.

Вижте също

Дакел

Дакел

Любопитни факти за породата дакел Никой не гледа така предано Седемдесет и тригодишният немски етолог ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *