Куче за тръсене на трюфел

Кучета за трюфели

Да предположим, че по някаква причина сте решили да се захванете с една доста доходоносна търговия.

Не, не става въпрос за нещо незаконно!

Говорим си за… продажбата на трюфели.

Е, няма кой да ви вини, като се има предвид как вървят цените на тези толкова луксозни гъби.

Какво е трюфел и къде може да се намери?

Трюфелите са вид гъби. Мно-о-о-о-го скъпи гъби. Какво представлява трюфелът

Най-скъпият вид трюфел е белият трюфел, чиято цена стартира от 1000 евро за килограм и може да достигне до определено бомбастични суми – от сорта на 100 000 долара.

По-евтиният вид – черният трюфел, на пазара се предлага за около и над 200 долара. Тази прекрасна картинка за продавачите става още по-хубава, когато осъзнаят и факта, че търсенето надвишава предлагането.

Трюфелите растат близо до определени дървета като върби, тополи, липи и други. Има една подробност, обаче. Те са под земята. Затова не си мислете, че тяхното добиване ще е лесно.

И ако очаквате да намерите отговор на въпроса „Къде има трюфели в България?“ – е, не можем да помогнем директно. Но може да поскажем как да ги намерите сами.

Ще се наложи и вие да инвестирате нещо в това си начинание. И колкото и изненадващо да ви звучи, Вашата инвестиция започва с това, да си купите куче.

Породи кучета за търсене на трюфели

Има определени породи кучета, които са с доказан опит в търсенето на трюфели и биха ви донесли стабилни печалби. Тук, разбира се, изникват няколко основни въпроса – като например, от каква порода да е животинчето, от какъв пол да бъде и най-важният от всички – как всъщност да стане то годно за търсене на „печелившата“ гъба.

Има няколко породи кучета, известни вече не само по света, но и у нас, със страхотни отзиви относно способността им да намират тези гъби, след правилна дресировка. Трюфел в гората

Кокер Шпаньолът  е именно една от тях, масово използвана в България, но бихте могли да се доверите и на някои други, като – Лабрадор или пък Пойнтер.

Кокер Шнаньолът, да речем, е непретенциозен за гледане, тъй като е послушен и податлив на дресировка. Единственият му недостатък, от друга страна е, че при терени с много трева или тръни, ще се налага да го почиствате и обезпаразитявате често заради специфичната му козина.

Лабрадорите също са от послушните кучета и са със сигурност добър вариант, независимо от това, че са малко по мудни от някои различни породи.

Пойнтерите пък – лоялни и доста енергични, от край време са познати на хората със опита си в лова на зайци или птици. Добре обучено, това куче определено би било от полза и при лова на трюфели.

Полът на кучето също предизвиква доста дебати между собствениците, но истината е че, и мъжките, и женските имат своите предимства и недостатъци. Имайте предвид, че поне два пъти в годината, за около месец няма да можете да ползвате женското си куче, тъй като то ще бъде разгонено. Ако се спрете на мъжко – добре е да знаете, че те по-лесно се разсейват от различни миризми.

Цените на кучетата – трюфелотърсачи варират много. Те зависят най-вече от това дали ще си вземете куче, което тепърва ще обучавате, или пък искате вече обучено и „работещо“ такова. Това зависи единствено от вас, но не забравяйте: повечето опитни търговци на трюфели споделят, че нито полът, нито породата са жизненоважни. Най-важно за добрия и доходоносен резултат в този бизнес е кучето да е добре обучено.

Обучение на куче за трюфели

Вариантите за обучение на вашето куче са два –  да се доверите на специализирана фирма, която професионално да се заеме с вашия нов „работник“, или вие сами да се впуснете в това предизвикателство.Изравяне на трюфел - къде растат трюфелите

В България има вече няколко компании, които се занимават с обучението на кучета в тази насока. Разбира се, ще трябва да си платите услугата, но за сметка на това, няма да се падне на вас тежката отговорност сами да се справяте с тази задача. От самата фирма ще ви посъветват и колко голямо трябва да е кученцето, за да може да се постигне най-добър резултат.

Ако обаче, сте решили сами да се погрижите за обучението на вашето куче, най-добре е да се информирате максимално много за различните методи и начини. Посъветвайте се с възможно най-голям брой хора, занимаващи се вече с тази дейност и изберете един определен модел на обучение, който да следвате.

Според някои чуждестранни школи с голям опит в бранша, ключовият момент, гарантиращ успех, е да се започне още по времето, когато кученцето е новородено и бозае от майка си. Захранвайки майката с храна, която съдържа трюфели или поне ухае на такива, малките, които сучат от нея, ще имат възможност още тогава да заобичат аромата на гъбите.

Лека по лека, следващата стъпка е да помогнете на кученцето ви да свикне с хората и най-вече със вас, ако вие ще бъдете основния му водач по времето, когато сте на лов. Трябва да сте убедени, че то се чувства комфортно във вашата компания и компанията на други хора.

Реално самото обучение започва едва след шестия месец на животното. От тук нататък се стремете да храните кучето си почти или само с ароматизирана на трюфели храна, за да развиете максимално обонянието му.

Следва може би, най-същественият етап от дресировката. Да научите кучето си да прави апорт. Или иначе казано – да донася предмети, които сте му подхвърлили. В това изключително важно упражнение идеята е то да свикне, че трябва  да върне на вас, това което сте хвърлили. Най-добри резултати бихте получили, ако предметът или играчката, която ще ползвате, носи аромата на самата гъба. Така кучето ви ще се научи да го разпознава и да се стреми да го намери. За ваше улеснение на пазара можете да намерите специални пасти с трюфели, предвидени именно за обучение на кучета. За да си направите такава играчка, можете да използвате всякакви домашни средства, единственото условие е да сте креативни. Внимавайте с размера на играчката. Все пак не бихте искали кучето ви да я погълне и всеки ден да правите нова. Нека е малко по-голяма и разбира се, напоена с миризмата на гъбите. Подканвайте го към играчката, като всеки път, когато то я вземе и ви я донесе, го награждавайте. Естествено, отново храна с аромата на трюфел. Отделяйте необходимото време за тази важна игра всеки ден и със сигурност ще постигнете забележителни резултати. Вие сами ще станете свидетел на това, как кучето ви само знае, че трябва да търси и намира именно тази ароматна играчка.Разрязан трюфел - вътрешност на трюфела

Фазата, с която е нужно да продължите обучението е играта на криеница. Скривайте вече познатата играчка от кучето ви на все по-трудни и по- трудни места, като отново го награждавате като я намери. Не го затруднявайте съвсем изведнъж. Важно е да се отдели достатъчно време на тези игри, защото те ще направят от вашия любимец истински трюфелотърсач. След като виждате, че то напредва, започнете да заравяте играчката. Естествено на не по – дълбоко от 5см. Повтаряйте схемата с поощренията. След това вече трябва да пренесете тези игри в реални условия. Изберете райони, в които да знаете, че гъбата е налична. Оставяйте кучето ви спокойно да ги изследва, докато не започне да се ориентира само по аромата. Имайте предвид, че то едва ли ще започне още от първия път да намира и изравя трюфели. Можете в началото да пробвате като заровите познатата му играчка, докато сте в гората. Не спирайте да го подканвате с една съща команда и да го награждавате.

Целият този процес може наистина да бъде дълъг и изморителен. Това зависи от самото куче, но и до голяма степен от вашата отдаденост и желание за силна работа. Успеете ли, обаче, да обучите достатъчно добре вашия партньор в лова, ще разполагате с машина за откриване на тези толкова „скъпоценни” гъби – а именно трюфелите.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

1 коментар

  1. Според мен всяко куче е подходящо, но всичко зависи от дресировката.

    Също така както и при хората има и умни и глупави животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *