Начало / Кучета / Бременност при кучетата

Бременност при кучетата

Майчин инстинкт и бременност при кучетата

Бременни кучетаБременните кучета стават по-тихи, по-спокойни. Обикновено коремът им нараства, но това не се забелязва, ако животното е по-пълно. Едва към края на бременността може да се наблюдава развитие на гърдите, което е сигурен белег за бременност.
Когато наближи времето за раждане, кучето започва да търси място и да го подготвя – огражда го с дребни предмети, застила го с намерени от него кърпи, дрешки или други неща. В тези случаи не трябва да му се пречи, а дори ако е възможно да му се окаже съдействие, разбира се, незабелязано от него. Подготовката на мястото, където ще стане раждането, продължава няколко часа и не трябва да се забравя, че то е лично дело на кучето и е добре да не го безпокоите – не се опитвайте да смените определеното от него място.

Раждането е естествен процес и обикновено кучето се справя само с всичко. То трябва да бъде оставено напълно спокойно, да не се посещава от чужди хора. Само при много продължително раждане или ако се забележи нещо нередно, което евентуално би застрашило живота на майката или на кученцата, трябва да бъде извикан специалист.

Скоро след изтичане на околоплодната течност, в която кученцето е плувало в утробата на майка си, то се ражда. Изтичането на течността може да стане малко преди или едновременно с раждането.

Майката освобождава кученцето от плацентата и сама прегризва пъпната връв. Почиства себе си и него чрез облизване и изяжда плацентата. Когато кученцата са няколко, може да се родят през интервал от 10 до 30 минути, а понякога и повече, през което време майката полага необходимите грижи за роденото и се възстановява физически. Средно се раждат от 3 до 7 кученца.

Веднага след раждането започва отделянето на млякото, с което женската започва да изхранва своите кученца. Образуването на мляко спира, ако то не се избозава редовно. За да настъпи отделяне на млякото, е необходимо млечната жлеза да се масажира, а това става чрез бозаенето. Образуването и отделянето на млякото продължава от 35 до 42 дни, понякога и до 52 дни след раждането. После кученцата се отбиват.

Кучешкото мляко е много богато на хранителни вещества. Въпреки, че кравето мляко има подобен състав, някои от хранителните съставки в него са в по-малки количества. Поради това най-подходящата храна за новородените е майчиното мляко, но ако се налага, например при заболяване на майката, при липса на достатъчно количество мляко или голям брой кученца, трябва да се вземат необходимите мерки и те да се дохранват изкуствено.

За да има добри резултати, да се запази здравето на майката и да се родят добре развити животни, женските не бива да се заплождат, докато са още малки, физически неукрепнали напълно. Препоръчва се първите две разгонвания да се пропуснат и чак при третото или четвъртото да се допусне заплождане.

Често женските кучета , особено от някои породи, когато не са заплождани редовно или никога не са заплождани, могат да имат така наречената фалшива или хистерична бременност. Такива животни, получават изтечения от половите органи, започва да подготвят място за раждане, крият се, понякога стават по-агресивни, губят апетита си, млечните жлези набъбват, дори отделят мляко.

Необходима е лекарска консултация и прилагането на някои транквиланти, за да се преодолее това не съвсем приятно състояние.
Веднага след раждането се установяват тесни контакти между майката и кученцата. Ако сте имали малки, може би сте забелязали, че щом някое от тях се отдалечи малко от котилото и уплашено започне да квичи, майката го захапва за врата и го връща при останалите кученца. Често, когато се налага, тя се опитва да ги направи по-дисциплинирани, като ги защипва или захапва по-силно.

Отбиване на малки кученцаПреди още кученцата да бъдат отбити, майката прави опити постепенно да ги обучава. Това започва най-напред с подаването на сдъвкани хапки от храната. По време на отбиването тя все по-често ги оставя сами, като не им позволява да бозаят така, както преди, и се опитва да ги свикне да не получават мляко от нея. Така малко, по-малко тя става индиферентна към тях.

Макар и невинаги, но при отбиването майката може да получи „млечна треска“. Това състояние, без да е много сериозно, е признак на отбиване и отстраняване на кученцата от майката. Често, то може да стане причина и за появата на по-тежки състояния, като еклампсия. В такива случаи е наложителна консултация със специалист.

Когато женското куче е майка, то винаги е готово да защити бебетата си. Агресивността, която е заложена в майчините инстинкти, е общо качество на всички животни и се проявява дори и при тези, които при други обстоятелства са много спокойни. Винаги щом почувства, че нейните деца са в опасност, майката може да атакува без предупреждение. Ако след раждането се безпокои много често, може да премести кученцата на друго, по-защитено място. И обратно, ако се чувства защитена и сигурна, може да позволи на възрастни хора, които добре познава, да погалят кученцата.

Трябва да се има предвид, че някои майки имат необясним страх от малки деца, дори и от тези, с които са играли, преди да родят. Може би те инстинктивно разбират, че детето може несъзнателно да нарани кученцата.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

1 коментар

  1. Днес е 64 ден от заплождането на кучето ми-френски булдог. Мислих, че на 62-63 дена трябва да роди. Нормално ли е това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *