хранене на малкото куче

Хранене на новородени кученца

Правилно хранене на новородени кученца

Още от първите си дни малките кученца притежават, макар и в много примитивна форма, способност да анализират и синтезират сигналите, благодарение, на което те започват да различават положителните от отрицателните дразнители и могат да се ориентират и да намират майка си, когато тя е наблизо. На 4-5 дневна възраст, те вече я откриват и на по-големи разстояния и правят характерни двигателни реакции при наближаване на времето за естественото им хранене, а това обикновено става на всеки 3 часа – 15-20 минути преди бозаенето, кученцата започват да се движат, да скимтят около майка си и да я търсят, за да получат поредната порция мляко.

В този толкова ранен период след раждането, най-силен е обонятелният анализатор и той остава основен. Най-напред се формират хранителните рефлекси и това е биологически оправдано. Те осигуряват на новородените кученца пълноценно хранене и запазване на живота им.

Бозаене на кученцето

Веднага след като се нахранят, кученцата се сгушват до топлото тяло на майка си или едно до друго близо до нея и заспиват. Ако забележите, че те дълго време са бозали, майка им е станала и не им позволява повече да сучат, а те продължават да я търсят и да скимтят, не заспиват, или заспиват уморени, но много скоро се събуждат и отново започват да скимтят, това е показател, че млякото, което са получили, не е достатъчно, за да се нахранят, т.е. са гладни. В такива случаи трябва навреме да се вземат мерки и да се започне тяхното подхранване.

Гладуването в тази ранна възраст се отразява неблагоприятно върху растежа и развитието на новородените, а често може да стане и причина да загинат.

Отбиване на кученцата от майката

При нормален растеж и развитие без смущения в храненето и здравето, отбиването на кученцата започва в края на четвъртата седмица. При навършване на 6-седмична възраст, трябва да бъдат напълно отбити. Тогава се отделят от майката и се захранват с храна, близка до тази, която е получавала тя през периода на кърменето, но по-мека, с по-ситно нарязано месо, прясна и висококачествена. С вкусовите й качества, те са имали възможност, отчасти да се запознаят чрез кърмата.

Кученцата, които се развиват бавно, не трябва да се отбиват преди да навършат 6-7 седмична възраст, въпреки, че поведението им и контактите им с човека са нормални. Дали кученцето ще се отбие много рано или твърде късно, не означава, че то ще се приспособи към самостоятелен живот по-трудно. Това зависи много от породата и индивидуалното развитие на отделните екземпляри дори и в едно и също котило. Винаги, обаче е за предпочитане да изберете едно по-бързо развиващо се и наложило се в йерархията на семейството животно.

Не пропускайте: Какво могат да ядат кучетата

Добавки към храната на новородените кученца

Към храната трябва да се добавят витамини А и Д, а в зависимост от големината на кучето и малко мляко, особено сутрин. Когато започне отбиването, те се хранят 4 пъти на ден, след това постепенно се преминава към 3 и накрая се стига до хранителния режим на възрастното куче – 2 пъти на ден, сутрин и вечер. Малкото кученце, както и възрастното, винаги трябва да има на разположение чиста вода, за да може да пие колкото и когато пожелае.Как да храним малкото кученце

Ако след раждането майката няма мляко, заболее или с нея се случи нещо по-неприятно, Вие трябва да поемете грижата за изхранването на кученцата. В такъв случай добре би било, ако намерите друго куче, което да има няколко малки на приблизително същата възраст и да приеме да кърми и вашите кученца.

Храненето само с краве или козе мляко не може да даде на новородените необходимата енергия и минерални вещества. За да се коригира до известна степен липсата на пълноценното майчино мляко, кученцата може да се хранят със смес от 50 г сухо мляко, добре разтворено в 100 мл вода, към което са прибавени жълтък от едно яйце и 1 чаена лъжичка калциев фосфат. Към така приготвеното мляко седмично се прибавят от 1000 до 5000 МЕ витамини А и от 300 до 1200 МЕ витамин Д, в зависимост от породата и големината.

Подхранването с твърди храни трябва да започне около 30 дни след раждането, а постепенното спиране на млякото между 45-70-тия ден в зависимост от общото им тегло, развитие и жизненост.

За изкуственото хранене може да се използват бутилките и бибероните, с които се хранят бебетата. Задължително е приборите за хранене да се държат много чисти и преди употреба да се изваряват. След 20-тия ден кученцата трябва да се приучват да приемат млякото чрез лочене, така както пият водата.

До навършване на 10-месечна възраст изискванията към хранителните качества и калоричността на кучето са големи. С порастването му се променят и дажбите, които в зависимост от наличните продукти, от възрастта и породата. Не трябва да се дават остри кости, особено от птици и риби, с които може да се наранят. На 4-месечна възраст кученцето може да получи по-голям кокал, който ще му помогне да се избави от млечните зъби и да не посяга към пантофи, обувки или други предмети.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

2 коментара

  1. сладури

    Кадифено бижу са тези новородени кученца, как ми се ще да си имам едно, ама няма кой да го разхожда, а куче в апартамент си е „котка в чувал“

    • Напротив има породи кучета които са подходящи за отглеждането им в апартамент например Мопс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *