BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Грижи за малкото кученце

Грижи за малкото кученце

Правилни грижи за малкото кученце

Грижи за малкото кученцеКученцата не трябва да се отделят от майката, преди да навършат 30 дни. За да не драскат корема й, когато бозаят, необходимо е между 10-ия и 20-ия ден внимателно да им се подрежат ноктите. Условията и режимът на отглеждането на кученцето се определят в зависимост от породата и предназначението му – само домашно декоративно, домашно и ловно, което живее в дворното място. Ние ще Ви запознаем в днешния материал предимно с грижите, които ще трябва да полагате за отглеждането на домашно куче.

Както вече неведнъж стана дума в предишните материали, във Вашия дом кучето трябва да има своето място, което трябва да му посочите веднага щом го настаните. Не е много подходящо то да бъде в кухнята, в банята или в коридора. Когато го определите, пригответе легло с подходящи постелки и размери в зависимост от породата и големината на кучето. В дома то не трябва да се държи вързано или в тъмно помещение и да се загражда в отделен малък участък, с което да се ограничава неговото движение. Добре е да бъде свободно и да се използва определеното му място само за почивка и спане.

Още като се вземе, на кучето му се забранява да се качва по мебелите – дивана, леглата креслата и всички останали. Свикне ли от малко да прави това, после никога няма да можете да го отучите. И запомнете добре, на малко кученце не трябва да се разрешава да прави това, което не се разрешава и на възрастните.

За да се избегне неправилното оформяне на крайниците и деформации на тялото, то не бива да влиза под мебелите и други ниски предмети. Захапе ли някаква вещ, особено докато е още малко, не я издърпвайте със сила от устата му, тъй като може да му се счупи зъб.

Малкото кученце задължително трябва да прекарва определено време на чист въздух. До тримесечна възраст, то се изнася на ръце, тъй като е вредно само да слиза по стълбите. Отначало и на улиците се държи на ръце, а когато се пусне на земята, да бъде в непрекъснато движение.

От двумесечна възраст кучето се приучва към каишка, но не забравяйте, че то желае да играе на свобода. Но го пазете да не се събира с други кучета, докато не бъде ваксинирано, защото има опасност да се зарази от някоя опасна болест.
Категорично се забранява да се приучва да тича след кола, мотоциклет или колело.

Препоръчва се къпането на кучето да започне от 3-месечна възраст със специален шампоан или мек сапун, използван за бебета, температура на водата да бъде 36-40 градуса и да се извършва най-добре вечерно време. От 3-тия месец може да се започне всеки ден вчесване, изчеткване, а при породите с къс косъм изтриване с чиста кърпа.

Старайте се никога с нищо да не плашите кучето. Така, то ще бъде винаги спокойно, весело и с приятно поведение. Ако в дома се внасят нови предмети, към които то проявява интерес, необходимо е да му се покажат внимателно, да му се даде възможност да ги помирише и да се убеди, че те не са страшни. Възпитавайте правилно поведение на кучето, когато то влиза в дома на непознати за него хора. Това да става без много шум и силни възклицания, като му се говори със спокоен и ласкав тон, да му се даде възможност да се запознае с тях и да се убеди, че те са приятели на стопаните му, а значи и негови.

Добре, е ако кучето, което сте взели не се страхува от вода. Хубаво би било, ако има възможност от 3-месечна възраст да се приучи да плува. Това да става много внимателно, без хвърляне и блъскане насила във водата, а най-леко ще му бъде с нас или с любимата му играчка. След къпането, ако времето е топло, кучето трябва да се остави да играе на свобода и по този начин да изсъхне. Ако е по-хладно, изсушете го бързо с хавлиена кърпа. В дома може да се използва сешоар с не много топла струя.

Грижи за малкото кучеВъзпитанието на малкото кученце, е сложна и деликатна работа и изисква голямо търпение. Не трябва никога да се повишава глас, да се бие и да се малтретира, това развива в него страх, то привиква да прави неприятни гримаси, да се пази от ударите и да има нежелателно поведение. Не бива да му се разрешава и палавост, която може да Ви забавлява, докато е още малко, но когато порасне и стане възрастно животно, ще Ви бъде доста неприятно проявеното от него непослушание, когато скача по стопаните и по техните близки, по мебелите и по креватите.

Провини ли се, наказанието е задължително и то в момента, когато е постъпило неправилно и не с физическо въздействие. Обикновено е достатъчна само строгата интонация на гласа на неговия стопанин. Ако наказанието се отсрочи за по-късно е напълно безсмислено, даже често пъти вреди на възпитанието.

Не трябва да се позволява на чужди хора да ласкаят и глезят малкото кученце, да го дразнят или да му причиняват болка. Запомнете добре и Вие – никога не му причинявайте болка. Необходимо е още в първите часове и дни, след като сте го взели, малкото кученце да види и да почувства в лицето на своя стопанин истински приятел и защитник. Така между Вас и кучето ще се създаде всеотдайно приятелство, което ще бъде изключително полезно и за двете страни.

Вижте също

Правилно хранене на кучето

Как да храним кучето си

Как да храним кучето си здравословно и да го предпазим от болести В много магазини ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *