грижи за малкото кученце

Грижи за малкото кученце

Правилни грижи за малкото кученце

Грижи за малкото кученцеКученцата не трябва да се отделят от майката, преди да навършат 30 дни. За да не драскат корема й, когато бозаят, необходимо е между 10-ия и 20-ия ден внимателно да им се подрежат ноктите. Условията и режимът на отглеждането на кученцето се определят в зависимост от породата и предназначението му – само домашно декоративно, домашно и ловно, което живее в дворното място. Ние ще Ви запознаем в днешния материал предимно с грижите, които ще трябва да полагате за отглеждането на домашно куче.

Както вече неведнъж стана дума в предишните материали, във Вашия дом кучето трябва да има своето място, което трябва да му посочите веднага щом го настаните. Не е много подходящо то да бъде в кухнята, в банята или в коридора. Когато го определите, пригответе легло с подходящи постелки и размери в зависимост от породата и големината на кучето. В дома то не трябва да се държи вързано или в тъмно помещение и да се загражда в отделен малък участък, с което да се ограничава неговото движение. Добре е да бъде свободно и да се използва определеното му място само за почивка и спане.

Още като се вземе, на кучето му се забранява да се качва по мебелите – дивана, леглата креслата и всички останали. Свикне ли от малко да прави това, после никога няма да можете да го отучите. И запомнете добре, на малко кученце не трябва да се разрешава да прави това, което не се разрешава и на възрастните.

За да се избегне неправилното оформяне на крайниците и деформации на тялото, то не бива да влиза под мебелите и други ниски предмети. Захапе ли някаква вещ, особено докато е още малко, не я издърпвайте със сила от устата му, тъй като може да му се счупи зъб.

Малкото кученце задължително трябва да прекарва определено време на чист въздух. До тримесечна възраст, то се изнася на ръце, тъй като е вредно само да слиза по стълбите. Отначало и на улиците се държи на ръце, а когато се пусне на земята, да бъде в непрекъснато движение.

От двумесечна възраст кучето се приучва към каишка, но не забравяйте, че то желае да играе на свобода. Но го пазете да не се събира с други кучета, докато не бъде ваксинирано, защото има опасност да се зарази от някоя опасна болест.
Категорично се забранява да се приучва да тича след кола, мотоциклет или колело.

Къпане на малко кученце

Препоръчва се къпането на кучето да започне от 3-месечна възраст със специален шампоан или мек сапун, използван за бебета, температура на водата да бъде 36-40 градуса и да се извършва най-добре вечерно време. От 3-тия месец може да се започне всеки ден вчесване, изчеткване, а при породите с къс косъм изтриване с чиста кърпа.

Старайте се никога с нищо да не плашите кучето. Така, то ще бъде винаги спокойно, весело и с приятно поведение. Ако в дома се внасят нови предмети, към които то проявява интерес, необходимо е да му се покажат внимателно, да му се даде възможност да ги помирише и да се убеди, че те не са страшни. Възпитавайте правилно поведение на грижи за малкото кучекучето, когато то влиза в дома на непознати за него хора. Това да става без много шум и силни възклицания, като му се говори със спокоен и ласкав тон, да му се даде възможност да се запознае с тях и да се убеди, че те са приятели на стопаните му, а значи и негови.

Добре, е ако кучето, което сте взели не се страхува от вода. Хубаво би било, ако има възможност от 3-месечна възраст да се приучи да плува. Това да става много внимателно, без хвърляне и блъскане насила във водата, а най-леко ще му бъде с нас или с любимата му играчка. След къпането, ако времето е топло, кучето трябва да се остави да играе на свобода и по този начин да изсъхне. Ако е по-хладно, изсушете го бързо с хавлиена кърпа. В дома може да се използва сешоар с не много топла струя.

Грижи за малкото кучеВъзпитанието на малкото кученце, е сложна и деликатна работа и изисква голямо търпение. Не трябва никога да се повишава глас, да се бие и да се малтретира, това развива в него страх, то привиква да прави неприятни гримаси, да се пази от ударите и да има нежелателно поведение. Не бива да му се разрешава и палавост, която може да Ви забавлява, докато е още малко, но когато порасне и стане възрастно животно, ще Ви бъде доста неприятно проявеното от него непослушание, когато скача по стопаните и по техните близки, по мебелите и по креватите.

Вижте също: Хранене на новородени кученца

Провини ли се, наказанието е задължително и то в момента, когато е постъпило неправилно и не с физическо въздействие. Обикновено е достатъчна само строгата интонация на гласа на неговия стопанин. Ако наказанието се отсрочи за по-късно е напълно безсмислено, даже често пъти вреди на възпитанието.

Не трябва да се позволява на чужди хора да ласкаят и глезят малкото кученце, да го дразнят или да му причиняват болка. Запомнете добре и Вие – никога не му причинявайте болка. Необходимо е още в първите часове и дни, след като сте го взели, малкото кученце да види и да почувства в лицето на своя стопанин истински приятел и защитник. Така между Вас и кучето ще се създаде всеотдайно приятелство, което ще бъде изключително полезно и за двете страни.

Още няколко полезни съвета относно отглеждането на малко кученце

Отглеждането на малко кученцеПсихологията и поведението на малкото кученце към околната среда и човека се различават много от тези на възрастното и за да израсне то здраво, добре възпитано и интелигентно, трябва да знаем тези особености и да се съобразяваме с тях.

Кучето до 3 месеца

През първите дни от живота си 90 % от времето то прекарва в сън, а през останалото търси майка си, за да бозае. През този период, то расте много бързо. На 3-4 седмична възраст започва да изследва околната среда – мястото, където живее. След това настъпва критичният период – периодът на общуването, който ще окаже силно влияние върху неговото бъдещо развитие. Чрез играта с другите кученца, то най-после напълно разбира, че принадлежи към вида кучета.

В този най-ранен период от развитието – от 6 до 8-седмична възраст, е много добре кученцето да влезе в тесен контакт с хората. Ако е лишено от това или ако контактите са много ограничени, по-късно трудно ще привикне към домашните условия и приятелството с човека. Куче, което е прекарало в котило три или повече месеца, без да има директен контакт с човека, много трудно може да бъде дресирано правилно. Обратно, ако малкото бъде отделено от останалите кученца на 4-5 месечна възраст и остане само в компанията на човека, то ще се привърже много бързо, лесно и силно към своя притежател, и когато порасне, ще търси средата на човека, а не на друго куче. То ще играе по време на разходката с кучетата, разбира се, подбирайки си компанията и веднага след това ще тръгне с удоволствие със своя двукрак приятел – детето или възрастния човек, към своя дом.

Кучето на 4-5 месеца

На 4 или 5 месечна възраст малкото кученце вече показва характер в групата (в котилото) пред своите братчета и сестричета, което се изразява в мятане, скачане едно върху друго, като живи топки. По това време започва да се развива и йерархията сред кучетата, която по-късно се налага в семейството. Малкото показва своята склонност към агресивност, като ръмжи срещу всяко нещо, което то приема за необикновено или чуждо.

За правилното развитие на малкото кученце, така както и за децата, е много важно да му се създаде възможност да играе. Най-напред чрез играта то открива и се запознава с различните миризми, вкусове и непознатите за него предмети от околната среда. Така постепенно почти всички изяви от поведението на зрялото, възрастно куче, като дебнене, прикриване, гонене, проследяване, пазене, правене на стойка, захапване и дърпане на различни предмети, с което то имитира убиване на неприятел, се проявяват в играта от най-ранна възраст.

Специалистите твърдят, че ако малкото кученце не е имало достатъчно възможност да играе, по-късно не може да стане добър ловец, или, ако му се наложи, не може да се защитава.

Трябва да се знае, че почти във всички случаи между малкото или възрастното куче и детето се създават отлични връзки и прекрасни отношения. Получава се така, че децата и малките кученца са почти на една и съща възраст, тъй като кучетата растат и стареят по-бързо. Засега се приема, че седем човешки години се равняват на една кучешка година. Добрият контакт се създава главно чрез играта. Когато кучето играе с детето, то узрява и помъдрява. Но във всички случаи не трябва да забравяте, че то не е играчка, а живо същество, което също има своите чувства. Затова не трябва да го тормозите по какъвто и да било начин – физически или психически и да не го карате да прави неща, които не желае.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.