Кучето на знаменитостите – Пудел

Пудел Poodle

ПуделМного знаменити личности са притежавали пудели. Император Карл Велики притежавал голям бял пудел. Мадам Помпадур и кралица Анна са изобразени на картини с любимите си животни, защото по времето на стиловете барок и рококо пуделът бил на особена почит.

Великият Гьоте не си падал много по кучетата и сигурно затова е въплътил своя Мефистофел в черен пудел. Смята се, че конкретен повод за тази негова идея е една пиеса, „Кучето на рицаря Аури“, играна в родния му Ваймар, в която главен герой бил пудел. Действието на пиесата се развива през 14 век във френския кралски двор. Кучето отмъщавало за смъртта на своя господар, като ухапвало убиеца. Говорело се, че Гьоте бил втрещен от факта, че главната роля на сцената изпълнявал дресиран пудел.

През 19 век писателката Жорж Санд правела странни разходки пред погледите на смаяните минувачи. Тя седяла на мястото на кочияша в каляска с две впрегнати по¬нита, зад нея седял жокей с цилиндър, а от двете страни се движели два огромни пудела с пясъчна окраска и със зелени панделки на главите.

Философът Шопенхауер живеел с голям черен пудел, а швейцарският учен Петер Шайтлинг през 1840г. пише за тази порода: „Най-съвършеното куче е пуделът. Той е умен и добър. Притежава особеностите на гениалност и оригиналност. Всичко в него е душа. По природа е добър. Всичко лошо правят хората.“

Много известен бил и пуделът на композитора Рихард Вагнер, който го придружавал винаги на репетициите в Магдебургския театър и оставал да го чака пред вратите. Лошото било, че четириногият приятел през цялото време много шумно „коментирал“ изпълненията на стопанина си. Запаленият планинар Вагнер не се лишавал от кучешката компания и по време на излетите си.

След загубата на своето куче Лудвиг ван Бетовен написал „Елегия за смъртта на пудела“

Знаменитият Уинстън Чърчил притежавал кафявия пудел-джудже Руфус, който подобно на своя стопанин преяждал с шоколад. Пудели отглеждали княгинята на Монако, писателят Томас Ман, легендарните оперни певици Мария Калас и Рената Тебалди. Първата жена-космонавт Валентина Терешкова имала за домашен приятел бяло пуделче.

Поетът Ц. Моргенщайн описва в стиховете си смъртта на пудел, който бил принуден редовно да слуша пеенето на господарката си в съпровод на пиано, като ужасно виел. Сребристият пудел на световноизвестния писател Стайнбек имал по-добра участ – с господаря си той скитал из Щатите, а приключенията им са описани в „Пътуване с Чарли“.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.