Кучето на знаменитостите – Пудел

Пудел Poodle

ПуделМного знаменити личности са притежавали пудели. Император Карл Велики притежавал голям бял пудел. Мадам Помпадур и кралица Анна са изобразени на картини с любимите си животни, защото по времето на стиловете барок и рококо пуделът бил на особена почит.

Великият Гьоте не си падал много по кучетата и сигурно затова е въплътил своя Мефистофел в черен пудел. Смята се, че конкретен повод за тази негова идея е една пиеса, „Кучето на рицаря Аури“, играна в родния му Ваймар, в която главен герой бил пудел. Действието на пиесата се развива през 14 век във френския кралски двор. Кучето отмъщавало за смъртта на своя господар, като ухапвало убиеца. Говорело се, че Гьоте бил втрещен от факта, че главната роля на сцената изпълнявал дресиран пудел.

През 19 век писателката Жорж Санд правела странни разходки пред погледите на смаяните минувачи. Тя седяла на мястото на кочияша в каляска с две впрегнати по¬нита, зад нея седял жокей с цилиндър, а от двете страни се движели два огромни пудела с пясъчна окраска и със зелени панделки на главите.

Философът Шопенхауер живеел с голям черен пудел, а швейцарският учен Петер Шайтлинг през 1840г. пише за тази порода: „Най-съвършеното куче е пуделът. Той е умен и добър. Притежава особеностите на гениалност и оригиналност. Всичко в него е душа. По природа е добър. Всичко лошо правят хората.“

Много известен бил и пуделът на композитора Рихард Вагнер, който го придружавал винаги на репетициите в Магдебургския театър и оставал да го чака пред вратите. Лошото било, че четириногият приятел през цялото време много шумно „коментирал“ изпълненията на стопанина си. Запаленият планинар Вагнер не се лишавал от кучешката компания и по време на излетите си.

След загубата на своето куче Лудвиг ван Бетовен написал „Елегия за смъртта на пудела“

Знаменитият Уинстън Чърчил притежавал кафявия пудел-джудже Руфус, който подобно на своя стопанин преяждал с шоколад. Пудели отглеждали княгинята на Монако, писателят Томас Ман, легендарните оперни певици Мария Калас и Рената Тебалди. Първата жена-космонавт Валентина Терешкова имала за домашен приятел бяло пуделче.

Поетът Ц. Моргенщайн описва в стиховете си смъртта на пудел, който бил принуден редовно да слуша пеенето на господарката си в съпровод на пиано, като ужасно виел. Сребристият пудел на световноизвестния писател Стайнбек имал по-добра участ – с господаря си той скитал из Щатите, а приключенията им са описани в „Пътуване с Чарли“.

 • Какво кучето не трябва да яде

  Какво кучето не трябва да яде

  Има храни, които никога не трябва да се дават на кучета. Например, шоколадът е напълно забранен – съдържа теобромин, който води до отравяне, конвулсии, аритмии, в големи количества – до смърт. Най-опасната храна за кучета Алкохол . Не превръщайте почерпката на кучето с алкохол в забавление. Това е много опасно за него. Фаталната интоксикация при […]


 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]Публикувано

в