Басет

Басет

Басет Basset Hound

БасетОт време на време можем да го срещнем по градските тротоари, упорито душещо „следите“, влачейки уши по земята.

През миналия пек басетът е бил постоянен придружител на ловците във Великобритания. Понякога това гонче с успех е замествало знаменитите преследвачи на язовците – дакелите и териерите в подземния лов, независимо от факта, че не може да следва дивеча с голяма скорост. Причина за това са изключително късите му крайници, непропорционални на много удълженото му тяло. Представителите на породата се отличават обаче с подчертана смелост и упорство и никак не се притесняват от едрите кучета. В ловната дейност из гористите местности басетите лаят със звънлив и отчетлив лай, а обонянието им е отлично развито, с което тези кучета съперничат на знаменитите блъдхаунди. И това не е случайно – в селекцията на породата наистина взима участие блъдхаунд, като в основата й стоят дребни френски басети (гасконски, артезиански и др.).

Днешните представители на породата басетхаунд се отличават с набито и масивно тяло, което е с удължен формат. Много характерен за силуета на главата е отчетливият тилен издатък и слабо изразеният стоп на удължената муцуна. Муцуната е едра, с провиснали бърни. Басетът има нископоставени дълги уши и як, масивен врат. Много типични за това куче са и очите, които са с тъмен цвят и зачервени лигавици.

Вижте още: Играчки за кучета

Обикновено удълженият гръб на басета е леко увиснал, както при дакелите. Гръдният кош на кучето е дълбок, като заема над половината от цялата височина до холката. Басетхаундът е Висок около 30см, което го прави в наши дни една предпочитана, спокойна домашна „играчка“. Още на пръв поглед се набиват леко закривените му предни крайници, които, както и задните, са много мускулести.

Друго, което прави веднага впечатление, е плътната и дебела кожа, покрита с късо, твърдо и трудно промокаемо космено покритие. Тя е доста еластична и здрава. Крупата на кучетата от породата басет е яка и закръглена. Опашката е високо поставена и кучето я носи вертикално стърчаща. Тя не се купира.

Бебе БасетКакто споменахме, днешните басети са високи 30- 35см и екземпляри с ръст над тази височина се смятат за нестандартни. Френските басети, от които произхожда басетхаундът са по-дребни. Трябва да са налице и характерните извити ребра, които правят гръдният кош обемист. При тези кучета е позволено най-различно оцветяване на косменото покритие, но са разпространени предимно басетите с двуцветно (кафяво и бяло) и трицветно (кафяво, черно и бяло) оцветяване. Понякога кафявият цвят е заменен от жълтеникав.

На ръст басетите са ниски, но не може да се каже, че те са много дребни кучета – теглото им понякога надвишава 20кг.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *