Начало / Кучета / Защо ги наричат кучета-джуджета

Защо ги наричат кучета-джуджета

Произход и описание на кучета-джуджета

Кучета-джуджетаЗа джуджетата (кучетата-играчки) се смята, че произхождат или от древно Мексико, или от Китай. Мексиканското чихуахуа, може би в продължение на векове е било единственото куче с тегло под 1 кг.

Когато ограниченията за минимално тегло били премахнати от стандарта на минишпица, папийона и йоркширския териер, много селекционери решили да наблегнат на миниатюризацията. Те започнали да кръстосват най-дребните екземпляри от кучилата, получавайки поколения от кученца с тегло около 1 кг. Този селективен инбридинг се срещнал с трудности, когато сред кучетата започнали да се появяват признаци на израждане и слабост. Най-очевидните недостатъци в тези случай са ненормално късите крайници и изпъкнали очи. Други често срещани пороци са липсващи зъби, къса долна челюст, тилна дисплазия и дислокация на коляновата капачка. Нравът на кучетата, получени чрез инбридинг, също може да бъде „неприемлив“. По тази причина подобни породи (като минипуделът, който е висок около 25см), не са признати от РС1, въпреки че са приети в англоговорящите страни.

Ако имате намерение да се хвърлите за първи път в „авантюрата куче“, заслужавате поздравления за решението си, което ще ви донесе много емоции и радост. Притежателите на кучета обикновено по-добре знаят как да направят живота си успешен и полезен – те просто живеят по-щастливо от другите хора.

Кучето е не само домашен другар, но и ободряващ спътник и добър приятел, който за човека е готов да мине през огън и вода, да дели всички несгоди и самотни часове. По време на хилядолетното съжителство не само четириногото се е привързало към хората, но и хората все по-добре са се научили да разбират животното до себе си.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *