Начало / Кучета / Японски шпиц

Японски шпиц

Японски шпиц

Японски шпицПредполага се, че японският шпиц произлиза от немския голям бял шпиц, който е достигнал до Япония през Сибир и Североизточен Китай в началото на века. По-късно той бил кръстосван с кучета от Канада, САЩ, Австралия и Китай. Вероятно влияние върху породата са оказали и американското ескимоско куче и руският шпиц от Манджурия.

През 1948 година японският киноложки клуб обявява стандарта на японския шпиц. През 1992 година той бил преработен и запълнен. Японският шпиц е много весело и темпераментно куче, което винаги е готово да се заиграе с околните.

То е високо до 38см. Единственият допустим цвят е белият. През последните години в Европа са внесени малък брой екземпляри от тази японска порода от групата на шпицовете. Независимо, че е сравнително млада порода(окончателното й оформяне става към средата на нашия век), относно създаването й в литературата могат да се намерят различни версии. Както споменахме, може би тя е създадена на базата на внесени през 20-те години на XX век през Сибир и Северен Китай големи бели немски шпицове в Япония. Но имайки предвид политическата и икономическата обстановка в този район на света, това е доста съмнително. Според друга версия, прародители на породата са северни кучета от типа на самоеда, достигнали до Япония към края на XIX век. От тях чрез селекция, насочена към по-дребния ръст, е получен японският шпиц.

Според съвременните изисквания на породата, кучето е пропорционално развито. Това е типичен шпиц, без никакви признаци за изграждане. Височината му при холката е 30-38 сантиметра. Форматът е леко удължен. Главата е умерено широка и пропорционална спрямо тялото. Окосмяването е много богато. Покривният косъм е дълъг и прав, а подкосъмът е мек и гъст. Оцветяването на този шпиц е само чистобяло.

Въпреки изключително атрактивния си вид, японският шпиц трудно ще получи широко разпространение в Европа поради голямото си сходство с немския шпиц. По екстериор тези породи са толкова близки, че в редица случаи различаването им е трудно. Подобна е перспективата на това куче и в Америка, защото там е създадена и се радва на широка популярност близката по външен вид и темперамент порода американ ескимо.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *