Куче немска овчарка

Немската овчарка

Съдържание

Породата Немска овчарка е една от най-известните породи кучета и представителите ѝ се характеризират с особена интелигентност и послушание. Породата е селектирана сравнително скоро – през 1899г., и произлиза от Германия. Кучетата от тази порода са търсени предимно за пазачи и водачи, но също така лесно се привързват съм семейството и безспорно могат да бъдат защитници на дома ви.

Днес ще ви разкажем за особеностите на породата, както и за чертите от характера на самите кучета, които ги правят толкова предпочитани любимци. Освен това ще ви дадем и някои полезни насоки при отглеждането на тази наистина уникална порода.

Характеристика на външния вид и физиологията

Немска овчаркаНемските овчарки имат внушителен вид, стегната стойка и силно развита мускулатура. На размери мъжките достигат до 65 см на височина и до 40 кг на тегло, а при женските – до 60 см на височина и до 32 кг. Възможно е да срещнете и доста по -големи  екземпляри с тегло до 70 кг, особено при мъжките.

Тялото им е издължено, симетрично структурирано от здрава костна система. Главата е с клиновидна форма, а муцуната – тъмна и издължена напред.

Захапката на кучето Немска овчарка е ножицовидна и челюстите, съответно са здрави и доста силни. Ушите на четириногите пазачи са разположени високо на главата, заострени са в краищата и обикновено стърчат нагоре. Крайниците и опашката са пухкави, а цялостната косместа покривка е грубовата и гъста, косъмът е средно дълъг и прилепнал към тялото.

Цветът на окраската най-често е черен и златисто-кафяв, като има видове и в сива, сиво-черна или светло жълта окраска.

Немските овчарки имат изключително силно развито обоняние и именно за това са неизменни помощници на пазителите на реда, също и на спасителните отряди.

Вижте още: Играчки за кучета

Характер и поведение

Нервната система на кучетата от известната порода е от сангвиничен тип, което ги прави силни и уравновесени. Търпеливи и издръжливи на почти всякакви условия, Немските овчарки лесно се поддават на дресировка, като ще забележите колко са дисциплинирани. Бързо се привързват към стопанина си и цялото му семейство, а особено добре се държат с малките деца.

Изпитват недоверие към непознатите хора и когато усетят заплаха, винаги са готови да се отбраняват и да защитават стопанина си, дори с цената на собствения си живот. Смели и верни, тези кучета наистина обединяват в себе си най-доброто от всички породи и бързо се превръщат в един чудесен приятел на цялото семейство.

Преди да решите да си вземете Немска овчарка, трябва да сте наясно, че тези кучета са много активни и изискват много движение.Малка Немска овчарка

Също така, размерът им почти не позволява отглеждането им в домашни условия, каквито предлага един жилищен апартамент. По-скоро, те ще се чувстват добре ако разполагате с голям двор или пък вила, където спокойно да тичат на воля.

Немската овчарка е порода, която до голяма степен се счита за „служебна“. Може би сте забелязали, че тези кучета често са верни помощници на хора със зрителни проблеми, на полицаите, на митничарите, дори на армията. В много ситуации се ползват и при спасителни акции след земетресения и други природни бедствия. Точно поради тези причини е хубаво да прецените за какво ще използвате това изключително умно куче и дали ще можете да му осигурите добра среда на живот.

Как да се грижим за бебе Немска овчарка?

Бебе немска овчаркаАко сте решили да се сдобиете с най-добър приятел Немска овчарка, от особено значение са грижите в първите месеци. След около 40-тия ден от раждането, бебето-овчарка вече няма нужда от майка си, така че това е подходящото време да го вземете в дома си. Разбира се, има как да му напомняте поне в началото за майчината топлина, за да не го стресирате от малко. Просто поставяйте бутилка с топла вода до мястото, на което спи бебето. Това ще му помогне да не усеща толкова рязко раздялата.

Първоначално му давайте редки кашички от мляко или пък бульон. Лека по лека можете да започнете да прибавяте и ситно накъсано сварено месо. Хранете кучето на равни интервали, като първите месеци храненията са до 6 на ден. С времето, когато бебето стане на година, храненето остава само едно.

Полезно е през тази първа година да давате на кучето си черен дроб и риба, но обезкостена. Знайте, че няма да му се харесват костите, застоялата вода, както и храни, смесени с много подправки. Избягвайте захарта във всички случаи. Добра идея е да вземете на любимеца си изкуствен кокал. По този начин, поне отчасти ще си спестите сдъвканите пантофи.

Не забравяйте да водите редовно овчарката на ветеринар. Кучетата от тази порода не боледуват често, но е важно да спазвате времето за ваксинациите и правилното обезпаразитяване. Можете да планирате първата му разходка, едва след като е минала и последната му ваксинация.

Обучение на кучетата Немска овчарка

Дресирането на Немската овчарка е лесно, тъй като кучето е послушно и търпеливо. Разбира се, от ваша страна също ще се изисква търпение и постоянство.

Успеете ли да му покажете, че вие сте неговия стопанин още докато е малко, то ще ви отвърне с обич и безрезервна вярност. Ако обаче, ще използвате кучето за по-специализирани цели, не се колебайте да го заведете при съответните професионалисти. Те ще му помогнат да ориентира всичките си сетива в правилната насока, за да бъде то наистина полезно.черна немска овчарка

Интересни факти на Немските овчарки

 • Породата Немска овчарка е класирана на трето място от комисия на съдии-специалисти в конкурс по интелигентност в Щатите.
 • Кучетата от известната порода са изключително бързи и развиват доста високи скорости при бягане. Точно това им качество се харесва много на органите на реда и често им помага в залавянето на престъпници.
 • Ако нослето на Немската ви овчарка е с цвят, различен от черния, се смята, че не е чиста породата или че кучето има някакво заболяване.
 • Освен, че тези кучета са умни и търпеливи, те са изпълнени и с големи дози любопитство. Овчарките никога не пренебрегват нещо, което не знаят какво е. Харесва им да изследват и опознават заобикалящата ги среда.
 • „К – 9“ и „Комисар Рекс“ са едни от филмите, които силно популяризират породата.
 • Още по време на Първата Световна Война, Немските овчарки са били забелязани като едни наистина работливи, всеотдайни и интелигентни кучета, именно заради многото си положителни качества. От тогава насам, породата остава предпочитана от всеки любител на четириногите пазачи.
 • Какво кучето не трябва да яде

  Какво кучето не трябва да яде

  Има храни, които никога не трябва да се дават на кучета. Например, шоколадът е напълно забранен – съдържа теобромин, който води до отравяне, конвулсии, аритмии, в големи количества – до смърт. Най-опасната храна за кучета Алкохол . Не превръщайте почерпката на кучето с алкохол в забавление. Това е много опасно за него. Фаталната интоксикация при […]


 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]Публикувано

в