Начало / Кучета / Стандарт на породата Пудел

Стандарт на породата Пудел

Пудел

ПуделОбщ Вид

Пуделът принадлежи към групата кучета, които се ползват за лов и като домашни компаньони. Той е хармоничен тип с характерна космена покривка (шнурова или къдрава), интелигентен, предпазлив, пъргав, елегантен и с горда осанка. Има лека „танцова“ стъпка и никога не пристъпва дебнещо или провлачено. Известен е със своята вярност и способност лесно да се обучава и дресира.

Глава

Съразмерна с големината на тялото, с правилни линии и с благородна осанка. Не е тежка и масивна, но не е и прекалено дребна. Формата на черепа трябва да бъде ясно очертана под кожата.

Муцуна – Изразителна, добре развита и с отвесен профил, ноздрите са отворени. Тя е черна при черните, бели¬те и сребърните пудели и кафява при кафявите. При оранжевите е оцветена в различни нюанси от тъмнокафяво до черно. Допустимо е намаляването на пигмента.

Носова частносовият профил е равен. Неговата дължина приблизително е равна на 9/10 от дължината на черепа. Двете страни на долната челюст са почти успоредни. Носната гъба е здрава, елегантна и закръглена.

Устни – леко очертани и сухи. Горната устна се допира плътно до долната, но не е надвиснала. На черните, белите и сребърните пудели устните са черни, при кафявите са пигментирани, а на оранжевите са оцветени в нюанси от тъмнокафяво до черно. Ъгълът на устните не трябва да е рязко очертан.

– Челюсти – нормално оформени и имат здрава захапка. Редките зъби на горната челюст не се смятат за недостатък.

– Бузи – мускулите, които ги оформят, са слабо изразени. Оформени са от костите и не са издути. Очните ями са слабо изразени.

– Стоп (челен наклон) – слабо изразен.

– Череп – добре оформен. Ширината му е по-малка от половината дължина на главата (страничните линии се съединяват с продълговатата ос на черепа под ъгъл от 16 -19 градуса, т.нар. осов ъгъл). При поглед отгоре черепът има продълговата форма с удължен овал. Погледнат отстрани, профилът му е леко изпъкнал.

– Надочни сводове – леко изпъкнали и скрити от дълъг косъм.

– Очи – малко полегати, поместени В горния челен наклон, имат живо изражение. Очертанията на клепачите придават на очите формата на бадем. При черните, белите, сребърните и оранжевите пудели очите са с черен или наситено кафяв цвят. Кафявите могат да имат цвят на кехлибар.

– Уши – те са прилепнали и висящи покрай бузите. Плоски са, в основата се разширяват, а краищата са заоблени и покрити с дълъг, леко вълнист косъм. Ако ушите не достигат крайчетата на устните, кучето не се преценява като добро.

– Врат – той е силен и средно дълъг, без гуша. Дължина¬та му е малко по-малка от дължината на главата.

Тяло

Дължината му е обикновено по-голяма от височината при холката и е с добри пропорции.

– Гръден кош – най-високата точка на гръдната кост е леко изпъкнала и се намира високо, като улеснява естественото и благородно носене на главата. Долната част на гръдния кош стига до височината на лакътя. Ширина¬та му е две трети от дълбочината. Обиколката, мерена зад плешките, трябва да бъде по-голяма от височината при холката най-малко с Юсм. Ребрата са овални и сводести, в гръбната част са широки.

– Гръбнак – къс, с хармонична линия. Той не трябва да бъде нито сводест, нито отпуснат. Холката и задната част са на едно ниво.

– Бедра – силни и мускулести.

– Корем и слабини –  стегнати, но не толкова, като при хрътките.

– Крупа – заоблена, но не провиснала.

– Опашка – основата й е поставена високо. При къдравите пудели тя е по-къса с една втора, една трета или наполовина от естествената дължина. При шнуровия пудел опашката може да остане в естествена дължина. Дългата опашка при къдравия пудел не е недостатък. При движение тя трябва да бъде носена назад и право нагоре.

ПуделПредна крайници

Холката е нормално развита. Плешката е косо разположена и замускулена. Тя е свързана с раменната кост под ъгъл 90-110 градуса. Раменната кост и плешката са равни по дължина.

– Предлакътна част – тази част на предните крайници е равна и успоредна. Тя е елегантна, мускулеста и със силни кости. Разстоянието от лакътя до земята е 5/9 от височината до холката.

– Лапите са овални, малки и затворени. Пръстите се добре развити, здрави, компактни. Възглавничките са ясно очертани. При черните и сребърните пудели ноктите са черни. При кафявите – кафяви или черни, а при белите пудели може да са оцветени във всички нюанси на рогово¬то вещество и цветът отговаря на окраската. Белите нокти са дефект. При оранжевите пудели ноктите могат да бъдат оцветени от тъмнокафяво до черно.

Задни крайници

Бедрата са мускулести и силни. При поглед отзад крайниците са успоредни и свити в коляно¬то, а мускулите са ясно откроени. Сгъвката между хълбока и бедрото, между бедрото и пищяла, между пищяла и задната част на крайника трябва да е добре изразена, за да не позволява наклон при стойката и отпускане на задната част.

Космено покритие

– Цвят – къдравото или шнурово космено покритие на цвят е черно, бяло, кафяво, сребърно и оранжево.

а) кафявото трябва да бъде тъмно, равномерно и в топъл нюанс. Степените му не трябва да стигат до бежово или пък до тъмнокафяво в черен нюанс.

б) сребърното трябва да е абсолютно равномерно, без да преминава в черно или бяло.

в) оранжевото също трябва да бъде равномерно, без да клони към бежово, кремаво, червеникаво, розово или кафяво.

Видове космено покритие:

а) пудел с къдраво покритие – то трябва да бъде богато, меко, вълнисто, еластично, съпротивляващо се на натиска на ръката. Косъмът трябва да бъде гъст, богат, еднакво дълъг, с еднакви къдрици. За некачествено се смята покритие, което е твърдо на пипане и създава усещането за конски косъм.

б) пудел с шнурово покритие – то е богато, плътно прилепнало и меко като вълна. Т.нар. шнурове трябва да са дълги поне 20см. Колкото са по-дълги, толкова по-високо се оценява кучето. Обикновено шнуровете от двете страни на главата се захващат с панделка

Кожа

Тя е гъвкава, стегната и пигментирана. Черните, кафявите, сребърните и оранжевите пудели трябва да имат същия цвят на кожата като косменото покритие. При белите пудели е желателна сребриста пигментация, но тя не трябва да влияе върху чистия цвят на косъма. Пигментацията е най-силно изразена при клепачите, устните, муцуната, небцето, венците, лигавицата, възглавничките на лапите, тестисите.

На посочените места тя е черна при черните, белите и сребърните пудели, тъмнокафява при кафявите, от тъмнокафява до черна при оранжевите.

Недостатъци:

Дребен или недоразвит торс. Изпъкнал гръбнак. Малка или прекалено голяма муцуна. Липсващ или силно изразен стоп (челен наклон).

ПуделМного големи или много малки очи със светъл или червеникав цвят. Много къси, тесни или нагънати уши. Удължена долна челюст, лошо подредени или липсващи зъби (това се оценява индивидуално). Пуделът трябва да има всички резци, кучешки зъби и кътници. За недостатък се смята увиснала задна част, много дълги крайници и опашка, носена над гърба, много тънка или поставена много ниско. За дефекти се смятат и: удължен (дебнещ) врат, светла или петниста муцуна, нарушена пигментация на устните, липсваща пигментация по клепачите, липсващо космено покритие около очите, редки и меки косми с неопределен или нееднакъв цвят. Допускат се малко бели кос¬ми на гърдите.

Пудел, притежаващ черти на закърнялост (нанизъм) не може да бъде оценен като отличен. Най-ярките признаци

на този дефект са: кръгъл череп, паднало тилно хълмче, изразен стоп, изпъкнали очи, остър нос, липсваща брада, отстъпваща горна челюст.

Дисквалифициращи недостатъци – бели петна по тялото и лапите, многоцветно космено покритие, монорхизъм и крипторхизъм, къса или липсваща опашка, закърнели пръсти или следи от тях на задните крайници, удължена горна челюст, липсващ резец, нетипична глава, пудели по-високи от 62см.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *