Кинг Чарлз Шпаньол

Произход на Кинг Чарлз Шпаньол

История и произход на Кинг Чарлз Шпаньол

За познавачите това са кралските кучета, фактът, че животните имат нещо общо с коронованите особи, става ясен още от названието на породата. Кучетата носят името на големия си почитател от династията на Стюардите – английския крал Чарлз I (1600-1649). Неговата любов към малките шпаньоли била толкова голяма, че заради заниманията си с тях той понякога пренебрегвал безцеремонно държавните дела. Невероятно е, но той намерил време да издаде нареждане, в което се чете следния текст: „Позволен е достъпът на кучетата на крал Чарлз до всички обществени сгради и институции в Англия, включително и в парламента“.

Някои познавачи на тези кучета търсят корените на наименованието на породата и при Чарлз II (1630-1685), които бил не само техен голям почитател, но и един от първите сериозни селекционери на породата. Днес за екстериора на тогавашните представители на породата можем да съдим само по изображения в картините на старите италиански майстори Тициан, Джото, Веронезе. По онова време предшествениците на днешните „кашири“ били по-едри, „по-спортни“, с още по-заострена муцуна, а в началото на миналия век хората започнали да използват, освен като придружители и в ловната си пищност. Въпреки дребните си размери, Кинг Чарлз са изключително издръжливи кучета със спортен дух.

Хората обаче не биха били хора, ако винаги са доволни  това, което имат и не се опитваха да променят чешита според желанията си. В Англия имат склонност към това. Между все още срещащите се по-едри кучета от „древния“ тип от време на време се появявали екземпляри с по-закръглени глави, с къса муцуна и с по-крехка конструкция на тялото. Те станали модни през миналия век и селекционерите се ориентирали много бързо към създанието на порода. Именно това е породата Кинг Чарлз шпаньол. Тя в някои неща се отличавала от кучетата на старите английски крале – освен споменатите екстериорни различия имало разлика и в предназначението на новите шпаньоли. Тези миниатюрни „играчки“ били създадена с единствено предназначение да бъдат галени и да носят радост на хората, подобно на крехки цветя. В това имало нищо лошо, но проблемът бил в изчезването на ИЛИ стария тип кралски кучета. Традицията отстъпила пред напора на модата и в началото на 20-и век кучетата от старите картини, рисувани по времето на кралете, практически не съществували.

Опит за селекциониране на най-стария тип кучета направил отново в САЩ американеца Елдридж, който решил да ги спаси от изчезване, като бил сигурен, че от кучилата на Кинг Чарлз шпаньолите работа ще свършат екземплярите с по-дълги муцунки. Обикновено те, като нетипични за породата Кинг Чарлз шпаньол, били изключвани от селекцията. За да постигне добър резултат, американецът използвал надежден метод – всеки селекционер, който представел „такъв шпаньол, какъвто може да бъде видян на картините от времето на Чарлз II, с удължена глава и плосък череп, получава 25 лири“. Акцията минала много добре и макар, че наскоро след това Елдридж починал, опитът за „регенерация“ на кралската порода продължил след възбудения интерес.

През 1928 година бил установен стандартът на по-новата порода, а кучето било наречено Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Думата „кавалер“ била прибавена, за да се прави разлика между новото куче и модния хит на XIX век. След това обаче историята се повторила. Любимец на хората  станал новият „кавалер“ и те забравили за късите муцуни на доскорошните си любимци. Всъщност, ситуацията е запазена и до днес, но е радостно, че няма опасност от изчезване на порода.Кинг Чарлз Шпаньол сладък

В наше време двете породи съществуват паралелно, като по-близо до първоначалния вид на стария кралски любимец фактически е „по-младият“ Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Както стана ясно, по-стара е породата Кинг Чарлз шпаньол (създадена през миналия век), но тя не е породата, рисувана на още по-старите кралски картини. Днес любимците с къси муцуни от XIX век се радват на вниманието на ограничен кръг любители, докато по-новият „кавалер“ е едно от най-разпространените салонни кучета. Важното е, че сега човек може да избере една от двете породи, които много си приличат, но и по доста неща се различават.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *