Куче порода Мопс

Мопс

Какво трябва да знаем за породата Мопс?

Породата Мопс се счита за една от най-старите породи кучета и произлиза от Великобритания. Тези малки, пухкави сладурчета в миналото са били развъждани, за да служат предимно като компаньони на императорите, а в момента са едни от най-желаните и търсени домашни животинки.

В тази статия ще ви разкажем с какво се характеризират те и какво ги прави толкова подходящи за домашно отглеждане. Също така, ще ви дадем и няколко полезни насоки, свързани с техния начин на живот и дресировката им.

Как изглежда Мопс?

Бебе куче МопсКучетата от порода Мопс са малки на размер, но за сметка на това доста „набити“. Много често хората ги наричат „щангисти“ – название, което определено изкача в ума ви, веднага след като ги видите. Обикновено, козината им е фина и мека на допир и като цяло се разделят на два вида според космената си покривка – едните са Мопсчета с много къса и равна козина, а другите имат малко по-дълга козина. При вторите е характерно да се наблюдава пухкавина по опашката, ушите и крайниците.

Срещат се най-вече в бежова окраска, но има и такива, които са чисто черни, както и с цвят на праскова.

Очите, нослето и ушите почти винаги са тъмни на цвят.

Както вече споменахме, мускулатурата на четириногите „щангисти“ е доста развита, за сметка на височината им. Мъжките от породата достигат до 35 см на височина и до 9 кг на тегло, а женските – до 30 см на височина и до 8 кг.

Характерни за породата са сплесканите муцуни и гънките по главата. Самата глава, както и очите им са големи и кръгли. Триъгълните им уши са разположени високо на главата и са с тъмен цвят.

Счита се, че колкото по-извита е опашката на Мопса към гърба – толкова по-голямо родословие има кучето, т.е. неговият произход и чистопородност са гарантирани.

Поведение на Мопса

Кучетата от тази порода са изключително весели и дружелюбни. Енергични и игриви са, но в повечето случаи предпочитат компанията на стопаните си, отколкото заиграването с други кучета.

Бързо и лесно привикват към собственика си, а липсата на внимание определено може да ги засегне. Държат се спокойно и превъзбуждането не е в техен стил.

Именно заради тези свои черти, кучетата Мопс са любимци на толкова много хора. Комуникацията с тях е непринудена, освен това размерът им позволява лесно транспортиране. Да не забравяме, че са доста комични в някои ситуации и точно за това хората ги предпочитат.

Как правилно да отглеждаме Мопс?

Мопсът обича да играеВ общи линии, Мопсът може да живее и да свикне с почти всякакви условия. Единственото, което би могло да му пречи е по-горещия климат, тъй като самата порода е предразположена към дихателни проблеми, а жегата би довела Мопса до прегряване. Цигареният дим също може да влияе негативно на дихателната му система-пазете го колкото можете от него. Харесва разходките и игрите, но сравнително бързо се преуморява, за това трябва да не прекалявате с тях.

Мопсовете лесно привикват към вашия начин на живот, така че независимо дали обичате да си стоите вкъщи, или предпочитате често да сте навън – вашият Мопс ще заобича същите неща и неотлъчно ще бъде до вас. Трябва да внимавате и с още един фактор, а именно храната. Породата е предразположена и към затлъстяване, за това не ги учете на постоянно угаждане.

Относно поддръжката на козината – подстригване не се налага, понеже косъмът на Мопса е къс и гъст, съответно няма нужда и от особено почистване след него. Единствено може да му осигурите хубаво изсушаване след баня, за да го предпазите от настинка. Също така, може да използвате гумена четка за разресването от време на време.

Безспорно може да се каже, че кучетата от тази порода не са от най-атлетичните. Точно за това ноктите му не се изпилват достатъчно при ходенето. Възможно е да се налага да ги подрязвате малко по-често, от колкото при другите кучета.

Често при Мопса се появява сълзене на очите. В тези случаи е добре да се консултирате с ветеринар, който да предпише необходимите медикаменти. Освен това, ако кучето ви Мопс прекалено много стяга шията си и се напряга, има опасност очите му да изскочат. Ако това се случи, не се плашете! Просто потърсете ветеринарна помощ и случаят ще бъде разрешен, чрез наместване.

Ушичките на малките чаровници също изискват редовно почистване, тъй като са извити напред и въздухът не успява спокойно да циркулира в тази зона. Ако не се грижите за тяхната хигиена има опасност от ушни инфекции.

Някои хора считат кожните гънки по главата на Мопсовете за не особено привлекателни, но други ги намират за безкрайно симпатични. Тези гънки обаче, също трябва да бъдат редовно почиствани. Причината е същата, както и при ушите – неправилната циркулация на въздуха. Спокойно можете с помощта на влажна чиста кърпа да ги почиствате, за да си спестите появата на алергии или гъбички по кожата на вашия любимец.

Как да дресираме Мопс?

Кучетата Мопс реагират добре на команди и са податливи на основна дресировка. Първите месеци са основополагащи във вашите отношения – постарайте се още тогава да му изясните какво може и какво не може да си позволява в дома ви, но без да бъдете напрегнати и изнервени. Имайте предвид, че са чувствителни и тонът на гласа ви силно им влияе, така че ако усетят раздразнение или досада от ваша страна, е възможно да се засегнат и да не сътрудничат. Успеете ли обаче от мънички да ги обучите да ви слушат, те ще ви бъдат верни винаги.

Разбират се доста добре и с деца, така че наистина могат да бъдат приятели на малки и големи.

Какво харесва Мопса?

Мопсовете обожават да разнасят предмети. Вашите чехли, например, ще бъдат негови любими играчки.

Също така им харесва да си играят с пръстите ви. Разбира се, без капка злоба, те лекичко ще се заиграват с тях – това е един от начините да изразят обичта си към вас. Обичат да се сгушват в краката на стопаните си или просто кротко да стоят до тях.

Ако имате малко дете, бъдете сигурни, че кучето ви Мопс ще го пази и ще си играе с него непрестанно.

Относно предпочитанията им към храната няма да имате проблеми. Не са особено претенциозни, като единствено се наблюдава, че харесват повече консервираната храна пред сухата. Хубаво е да разнообразявате менюто на Мопса поне през ден и също то да е съобразено с възрастта на любимеца ви.

При всички случаи избягвайте сладкото – то може силно да им навреди. Отново ще споменем, че трябва много да внимавате с количествата, за да го предпазите от затлъстяване.

Какво не харесва кучето Мопс?

Единственото нещо, което може да не се хареса на кучетата Мопс е вашето пренебрежение. Ако накарате вашето безценно Мопсче да се чувства самотно или изолирано, то определено ще ви даде да разберете, че не е доволно. В тези моменти Мопсовете стават своенравни, недоволни и нещастни. Затова, ако искате да имате такова куче, че уверете, че ще имате възможност да му отделяте достатъчно време за грижи и игри.

С течение на времето вие ще се научите да познавате своя Мопс – ще знаете кога е тъжен, кога му се играе и всяка негова емоция ще е очевидна за вас, ако сте достатъчно наблюдателни.

Както вече разбрахте, тези кучета не крият чувствата си и ще ви ги покажат със сигурност. Просто трябва да сте на ясно с това, че като всяко живо същество, те имат нужда от любов и внимание.

Обичайте домашния си любимец Мопс искрено и бъдете отговорни към него. Той, от своя страна ще ви дари също с много любов и страхотни незабравими емоции.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *