Начало / Кучета / Грижи за зъбите на кучето

Грижи за зъбите на кучето

Какви грижи за зъбите на кучето трябва да положим

Грижи за зъбите на кучетоПредните зъби на кучето започват да се развиват 2 седмици след раждането. Смяната на млечните зъби с постоянни започва между 3,5 до 4-месечна възраст и обикновено завършва до 8-ия месец. В млада възраст кучето има 32 млечни зъба, докато възрастното куче има 42 постоянни зъба, от които 12 резци, 4 кучешки, 16 предкътници и 10 кътници, изпълняващи различни функции. Неподвижната горна челюст има 20 зъба, а подвижната долна челюст – с 2 кътни зъба повече. Резци се наричат предните зъби, служещи за отхапване или „разрязване“ на храната. Дъвкателната повърхност на резците е разделена на 3 неравни части от 2 разреза, образуващи своеобразни издатини. Тези издатини се изтриват по определена

Зъбите на здравото куче трябва да бъдат бели и чисти. Твърдата храна, костите и сухарите почистват до известна степен зъбите и препятстват образуването на налеп и зъбен камък. Жълтият налеп се отстранява с мека четка за зъби или парцалче, потопено в кашица от сода за пиене и тебешир (по равни части).

Зъбите на възрастното куче трябва да се почистват и промиват с лимонов сок по 1 път в седмицата. С течение на Времето зъбният камък може да „достигне“ до венците и да ги възпали. В такъв случай има опасност зъбите да се развалят, да се получи кариес и да започнат да опадат.

Безусловно кучето не възприема лесно такава неестествена за него хигиенна процедура като почистване на зъбите, така че постарайте се да не прекалявате и да не причинявате на животното неприятни усещания. При зъбен камък, вследствие на който венците са възпалени, не бива да се занимавате с лечение по ваша преценка, а най-добре да се обърнете към ветеринарен лекар-специалист. Като долекарска помощ може да се изтъркат зъбите с тампон, напоен в бледорозов воден разтвор на калиев перманганат.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *