Грижи за зъбите на кучето

Какви грижи за зъбите на кучето трябва да положим

Грижи за зъбите на кучетоПредните зъби на кучето започват да се развиват 2 седмици след раждането. Смяната на млечните зъби с постоянни започва между 3,5 до 4-месечна възраст и обикновено завършва до 8-ия месец. В млада възраст кучето има 32 млечни зъба, докато възрастното куче има 42 постоянни зъба, от които 12 резци, 4 кучешки, 16 предкътници и 10 кътници, изпълняващи различни функции. Неподвижната горна челюст има 20 зъба, а подвижната долна челюст – с 2 кътни зъба повече. Резци се наричат предните зъби, служещи за отхапване или „разрязване“ на храната. Дъвкателната повърхност на резците е разделена на 3 неравни части от 2 разреза, образуващи своеобразни издатини. Тези издатини се изтриват по определена

Зъбите на здравото куче трябва да бъдат бели и чисти. Твърдата храна, костите и сухарите почистват до известна степен зъбите и препятстват образуването на налеп и зъбен камък. Жълтият налеп се отстранява с мека четка за зъби или парцалче, потопено в кашица от сода за пиене и тебешир (по равни части).

Зъбите на възрастното куче трябва да се почистват и промиват с лимонов сок по 1 път в седмицата. С течение на Времето зъбният камък може да „достигне“ до венците и да ги възпали. В такъв случай има опасност зъбите да се развалят, да се получи кариес и да започнат да опадат.

Безусловно кучето не възприема лесно такава неестествена за него хигиенна процедура като почистване на зъбите, така че постарайте се да не прекалявате и да не причинявате на животното неприятни усещания. При зъбен камък, вследствие на който венците са възпалени, не бива да се занимавате с лечение по ваша преценка, а най-добре да се обърнете към ветеринарен лекар-специалист. Като долекарска помощ може да се изтъркат зъбите с тампон, напоен в бледорозов воден разтвор на калиев перманганат.

Вижте също

Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание1 Може ли кучето ми да яде …?1.1 Може ли кучето да яде банан?1.2 Мога …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *