Как да пренасяме котката

На път с котката в града или извън него

Добре ще е да приучим котката да свикне с транспортирането в кошница. Това е необходимо, тъй като често се налага да я водим до ветеринарния лекар или да пътуваме по време на ваканция с обществен транспорт. Котката трябва да си познава кошницата, да свикне с миризмата й и да я използва дори за игра, като познат предмет. Можем да оставяме животното да почива в нея при затворен или отворен капак и понякога да даваме храната там.

По време на пренасянето е необходимо кошницата обезателно да е затворена, тъй като при уплаха котката може да избяга или да се изгуби в непозната среда. Ако котката изпадне в стресова ситуация, е възможно да бутне похлупака и да избяга и за това през цялото време трябва да контактуваме с нея. Можем след необходимото приучване да водим котката на ремък, което е много практично.

От магазините можем да се снабдим с много удобни и практични, специално пригодени поводи за котки с добри качества, изработени от кожа или друга материя. Котката обикновено се оставя да бъде водена. Когато ни се налага спешно да пренесем животното, можем да си послужим и с платнена торба, която пропуска въздух и ако се отнасяме внимателно с животното, то няма да е против транспортирането по този начин.

Ако често се налага да пътуваме с животното, трябва предварително да го подготвим. Необходимо е да сложим котката в кошницата, като направим малка разходка с нея. Не е зле да поставим играчки, за да свикне по-лесно със смяната на обстановката и да не обръща внимание на шума на колата.

Можем да нагласим котката на задната седалка, без да бъде затворена в кошница, но това е доста рисковано, тъй като при рязко спиране тя може да се уплаши и хвърли напред. Затова най-сигурното средство за пренасяне на животно е затворената кошница.

Във всеки един зоо магазин ще намерите такива – има голямо разнообразие от форми, цветове и марки.

Кои начини за пренасяне на котката са неподходящи?

Носене на котката на ръце

Пренасяне на коткатаЩом изпадне в паника дори малкото безобидно, добродушно писенце се превръща в дращеща фурия. Нежеланите последици са безброй: нараняване на човека, скачане и отскубване от носещия я, мъчително преследване и залавяне след много усилия, а често и загубване на самото животно.

Носене на котка в чувал

Чувалът всъщност пропуска достатъчно въздух, но не бива да бъде използуван, освен в изключително належащи случаи. Неслучайно има израз „това е все едно котка в чувал“.

Котката няма устойчивост, може да се нарани и да изпита излишен ужас. С известна уговорка за транспортиране могат да се ползват:

Картонени кашони

Ако кашонът е само от велпапе или друг лесно разрушим материал, той е непригоден. Устойчиви кутии от здрав картон могат да бъдат използувани за краткотраен пренос на малки котета. Размерите на кутията трябва да бъдат съобразени с големината на котката и да позволяват поне минимално движение. За транспортиране на 10-седмично коте се препоръчва размерите на кутията да бъдат 30x30x 30 см. Кашонът не бива да бъде и прекомерно голям, тъй като котката няма да има опора * ще се плъзга по дъното му. Важно условие е да бъдат направени достатъчен брой пролуки за въздух.

Чанти

Не бива да се използуват чанти от въздухонепроницаем материал. Трябва да се има предвид, че в тъмните, тесни чанти (особено тези с пластмасово покритие) не само че няма достатъчно въздух, но се стига и до прегряване на животното, което започва да се страхува.пътуване с котка

Лапите на животното се изпотяват, а понякога котката дори се запъхтява. За къси разстояния може да се използува чанта с цип, ако в нея влиза достатъчно въздух. Ципът не бива да се затваря до край. Оставя се малка дупка, а котката се поставя с главата по посока на този отвор. Животното е много по-спокойно, когато нослето му безпрепятствено вдишва въздух от това място. Трябва да се внимава да не би по време на превоза ципът да се отвори. Щом подаде цялата си глава навън, котката е спечелила. Животното вече трудно може да бъде удържано.

За по-голяма сигурност над чантата може да се опъне добре закрепена мрежа срещу опити за бягство. Никога не бива да се оставя котка в чанта без надзор.

Най-добри транспортни съоръжения за котката са:

Плетени кошници

Те трябва да имат вратичка или капак. Особено подходящи по форма са кошовете, които леко се стесняват нагоре.

Касетки от шперплат

На едната от тесните страни се монтира вратичка с отвори за въздух. Целесъобразно е да се използува изцяло решетъчна вратичка, която позволява да наблюдаваме животното, а същевременно котката става съпричастна в пътуването.

Как да пренесем котката си безопасно?

Пренасяне на коткатаКошниците и касетките трябва така да се обезопасят, че капаците или вратичките им да бъдат устойчиви както срещу механични сътресения, така и срещу опитите на котката да избяга. За тапициране на големи сандъци, кафези и др. се използуват меки одеяла, а малките се застилат отвътре с кърпи, пелени или друг плат. За да чувстват по-добре, под тях се поставя слой лигнин.

При пренасяне на малки котета цялата вътрешност трябва да се тапицира с плат.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *