Дебела котка

Дебела ли е котката ми?

Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото.

В продължение на много години, котките с наднормено тегло се разглеждат като здрава котка, която обаче е добре гледана и хранена без да се скъпим.

От друга страна – да гледаш котка с много по-ниско от нормалното тегло не е смешно. Тези изображения предизвикват много по-емоционален отговор от собствениците на домашни любимци и не само от тях, по целия свят.

Интересното е обаче, че действителните медицински проблеми на котките с наднормено тегло могат да им осигурят страдание през целия живот, тъй като наднорменото тегло е стресово за организма и често заплахите за здравето на тези котки са повече, отколкото на „кльощавите“ котки.

Дебела котка на припекКотките с наднормено тегло имат по-висок шанс за:

 • Артрит
 • Диабет
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Заболяване на органи
 • Рак
 • По-кратък живот
 • Ограничено качество на живот
 • Проблеми със ставите
 • Допълнителен стрес върху органите

Но какво могат да направят собствениците на домашни любимци за предотвратяване на затлъстяването при котката?

Как да предпазим котката от затлъстяване?

На първо място – да проверяват домашния си любимец. Ако се притеснявате за теглото на вашата котка, потърсете помощ от местния ветеринарен лекар. Те могат да погледнат любимото ви пухче и да ви дадат наистина добра представа за здравословния им диапазон на тегло, както и да ви посъветват как можете да помогнете на котката ви да достигне този диапазон и най-важното – как да остане в този диапазон.

Диетата и упражненията са много важни. Котките се нуждаят от упражнения точно като кучетата. За котките на закрито става въпрос за креативност и насърчаване на вашата котка да се движи. Помислете за:

предпазване на котката от затлъстяванеКутии – това е чудесен евтин начин да раздвижите котката си. Всички котки обичат да изследват кутии. Поставете няколко в дома си и променете местоположението, размера и точките за достъп. Добавете играчки вътре или изрежете малки дупки с размерите на лапите отстрани и играйте с котката си.

Активна игра – изтрийте праха от интерактивните играчки за котенца и започнете да играете с котката си. Направете това ежедневна рутина, това ще ви помогне да поддържате котката си активна и също така ще ви позволи да наблюдавате всякакви промени в активността. Например, ако по-възрастната ви котка внезапно изглежда неохотна да скача, тя може да страда мълчаливо от артрит. Тези фини промени в поведението са лесни за откриване, когато активно играете с котката си.

Играчки – сменяйте играчките си всяка седмица. Скривайте ги периодично и ги заменяйте с други играчки. Това държи вашата котка много по-заинтригувана във всеки момент. Можете да разгледате нашия списък с най -добрите играчки за котки за повече информация. Играчките, съдържащи котешка щипка, също са чудесни за раздвижване на вашия домашен любимец.

Рутина – отделете време всеки ден за игра с котката си. Включете играта в рутината на вашата котка, независимо от възрастта ѝ. Дори 5 минути на ден активна игра могат да помогнат на вашата котка да победи затлъстяването.

Вие сте това, което ядете!

Това се отнася и за нашите домашни любимци! Ако използвате лакомства за вашите домашни любимци, уверете се, че са хранително балансирани и одобрени от ветеринар. Избягвайте да храните котката си с храни с високо съдържание на мазнини, преработени лакомства и сладки неща от човешката храна. На пазара има много прекрасни здравословни лакомства за котки, които могат да задоволят апетита на вашия пухкав другар, без да се притеснявате от прекомерно наддаване на тегло.

Винаги следвайте препоръките на производителя относно храненето и коригирайте съответно възрастта на вашите домашни любимци. Уверете се, че сте извадили и броя дневни лакомства от това препоръчително количество – така че случайно да не прехраните своя домашен любимец.

Ако се притеснявате за теглото на котката си, моля, потърсете професионален съвет от ветеринарен лекар. На пазара има много прекрасни храни и диети, които лесно могат да помогнат на вашия домашен любимец да достигне препоръчаното тегло и да възвърне цялостното си здраве и жар за живот.

 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]


 • Померан – характеристики, грижи, здраве

  Померан – характеристики, грижи, здраве

  Съдържание1 Порода померан2 Външен вид и стандарт на породата3 Грижи за померан4 Здраве5 Характер6 Любопитни факти за помераните: Порода померан Померанът принадлежи към групата на декоративните кучета. Тези смешни, пухкави и винаги усмихнатвесели кучета някога са служили като лаещи пазачи. Въпреки малкия си размер, те имат много смел дух и голямо сърце. Кучетата шпиц са […]Публикувано

в

Тема: