Подходяща храна за котка

Правилно хранене на котката

Хранителните продукти за домашни любимци, произведени по промишлен начин, напоследък се разнообразиха и разпространиха доста.

В европейските страни тестените произведения за котки, продавани в кутии са с най-различни качества, но големите световни фирми дават сигурна гаранция за хранителната им стойност. Съставните части на тези храни се приготвят при изключителни хигиенни условия и се контролират много строго от съответните органи. Загубата на витамини, допусната при обработката, се компенсира от допълнително количество витамини, прибавено при производството на храните.

Бисквитите са комплексни продукти, съдържащи много необходими хранителни елементи, но котките, които се хранят изключително с тях, трябва да пият големи количества вода и на това трябва да ги привикнем от малки.

Някои домашни любимци добиват навика да ядат храни с предпочитана марка и отказват друга храна, но повечето харесват разнообразието, което помага за поддръжката на зъбите им.

Водата, поднасяне на котката в чист съд трябва да се подменя ежедневно, а за да подсилим желанието на животното да пие, може да слагаме малко повече сол в храната.

Свободно живеещата котка се храни с уловената плячка, след което си почива дълго. Тя може да погълне и заек за един ден, като през следващите 2-3 дни не яде нищо, Домашните котки ядат редовно, хранейки се обикновено по два пъти на ден, като основното ядене е вечер.

Възрастните котки се задоволяват с едно хранене дневно, а бременните женски трябва да се хранят 3-4 пъти. Малките също се хранят по-често, на малки интервали.

Котки, които приемат еднообразна храна, могат да развият някои болести на непълноценното хранене. Месото не е твърде богато на калций, витамин А и йод и ако котката „набляга“ само на него, е възможно да заболее от остеопороза, която се изразява в крехкост на костната система. Животното може да стане стерилно и в тези случаи разнообразната храна е най-доброто противодействие. Когато котката се храни предимно с черен дроб, може да настъпи пресищане с витамин А. В този случай пък се появяват изменения в гръбначния стълб и връзките за движение. Увеличената консумация на рибено масло може да доведе до същото заболяване.

Млякото е продукт, богат на протеини, но за нещастие някои котки не усвояват лактозата и получават силно разстройство, когато консумират мляко. Други пък са алергични специално към кравето мляко и ако не е възможно да се осигури друг вид, трябва да го изключим от храната. Прясното мляко може да се заменя с концентрирано, смесено наполовина с топла вода. Липсата на калций се компенсира с калциеви препарати или костно брашно.

Съществуват най-различни витоминозни и минерални препарати за подсилване на котките. Обикновено животните ги харесват и ги ядат като бонбони. От тях обаче не трябва да очакват чудеса, предпазващи домашните любимци от всякакви болести. Достатъчно е да се дава разнообразна, калорична храна, защото прекаляването на витаминните препарати може да доведе до хипервитаминоза. От друга страна недостигът на витамини води до хиповитаминоза.

Например, недостигът на витамин А при възрастните котки влияе неблагоприятно върху размножителния процес, а от друга страна животните става по-уязвими от тении и глисти. Това може да се предотврати, ако в храната на котките редовно се прибавят моркови, лапад, маруля, мляко и млечни продукти и рибено масло.

Недостигът на витамин B2 забавя растежа на животното и предизвиква възпаления по кожата. В тези случаи е добре в дневната дажба да присъства по-често далак, черен дроб и др.

Рядко се случва храненето на котката да създава големи проблеми, но при нужда веднага трябва да се обърнем към специалист. Когато животното е много пълно или много слабо, когато се скубе или има чупливи нокти, това може да е сигнал за неправилно хранене. То може да доведе до стерилност, смущения в двигателния апарат, нервност или силна чувствителност към светлината. Ветеринарният лекар може да предотврати навреме заболяванията, като разнообрази и измени режима на ядене.

Много изследователи са се старали да определят хранителните нужди на котката, като за тази цел са изучавали най-напред нуждите от храна при дивите животни. Тези, които се хранят с малки гризачи (плъхове, мишки и др.), обикновено се радват на отлично здраве. При направения анализ на веществата в плячка от този род се установяват 70% вода, 15% протеини, 10% липиди, 1% въглехидрати. Като се прибавят минералните соли и витамините, се получава нормалната база за определяне дажбата на домашната котка.

Добре е в крайна сметка тази дажба да съдържа около 20% мазнини, около 40% белтъчини и около 30% въглехидрати. Разбира се, мненията по тези въпроси понякога се различават, но общото за тях е, че в дневния порцион се дава превес на месото и рибата (около 2/3).

Как да храним котката правилно

Котката е месоядно животно и за да съществува, тя има нужда от ежедневна консумация на количества животински протеини. Тя не асимилира добре продукти, съдържащи въглехидрати, ако не са сварени или изпечени. Можем да я гощаваме с бисквити, сварени зеленчуци, сладкиши, хляб, като разбира се, със сладкишите не бива да се прекалява.

Както за кучетата, така и за котките е най-добре да се хранят с телешко, говеждо и пилешко месо, без да се забравя рибата. След отстраняване на тлъстините по свинското и овчето месо, те могат спокойно да влязат в менюто на домашните любимци. Добре е месото и месните продукти в дневната дажба на отраснала котка да възлизат на 100-120 грама, а кренвиршите и нетлъстия телешки салам не бива да отсъстват от менюто.

Хлябът в дневната дажба на котката е в почти същото количество както месото (100-120 г), а количеството на смлените плодове и зеленчуци е нормално да е около 50-60 грама. Рибеното масло е важна съставка в котешкото меню, като с него не трябва да се прекалява (1-2 грама са напълно достатъчни). Както споменахме преди, млякото и Млечните продукти (извара, сирене, кашкавал) са важни съставки от дневната дажба и е нормално те да са около 50-60 грама.

Витамините са много важна съставка за нормалното функциониране на организма на котката и затова трябва редовно да се включват в храната. Изключение прави витамин С, който се набавя от самия организъм чрез обменните процеси.

Витамин А е необходим, и то в големи дози, за да осигури добрата функция на клетките, докато нуждата от витамин 0 при котките е по-малка, отколкото при кучетата и хората. Витамините от комплекса В са много необходими за поддържането на централната нервна система, а „котешката“ трева е богата на витамин В9, който отсъства в храната и затова котките обичат понякога да пасат.

Добре е котката да не се къпе често, защото по козината ѝ има витамини и микроелементи, които тя облизва.

От необходимите минерални вещества на първо място са калций и фосфор, от които в дневната дажба е необходимо да присъстват 300-400 мг. Не бива да пренебрегваме солта (натриевия хлорид), чието количество в храната на домашния питомец трябва да е около 1200-1300 мг. Калцият и фосфорът играят важна роля за развитието на костната система и когато тези съставки редовно липсват в храната, котката лесно може да получи фрактури и други костни деформации.

Поглъщането на продуктите доставя в организма известно количество енергия, измервана в калории. Доставените от храната калории трябва да компенсират изразходваните в резултат от функциите на организма и физическите усилия, които животното прави. Ако това равновесие съществува, котката поддържа нормално тегло, а при лошо хранене тя отслабва, защото не може да възстанови дефицита от мазнини и протеини. Женските котки имат обикновено нужда от 200-250 калории дневно, а котараците – до 300 калории, но това зависи от активността на животните.

Някои изследователи смятат, че дневно са необходими около 100 калории на кг. живо тегло. Това зависи много от породата, възрастта и физиологическото състояние на котката, но общо взето дневната дажба варира в границите на 150-320 грама. По време на растежа котетата изразходват много енергия и им е нужно по-голямо количество храна, което се отнася и за бременните, и за майките кърмачки.

За да уравновесим храненето на животното е необходимо да знаем колко калории внасят продуктите, които то консумира и на тази база са възможни най-различни комбинации.

 • Какво кучето не трябва да яде

  Какво кучето не трябва да яде

  Има храни, които никога не трябва да се дават на кучета. Например, шоколадът е напълно забранен – съдържа теобромин, който води до отравяне, конвулсии, аритмии, в големи количества – до смърт. Най-опасната храна за кучета Алкохол . Не превръщайте почерпката на кучето с алкохол в забавление. Това е много опасно за него. Фаталната интоксикация при […]


 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]Публикувано

в