BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Правилно хранене на котката

Правилно хранене на котката

Научете повече за правилното хранене на котката

Хранене на коткатаМного изследователи са се старали да определят хранителните нужди на котката, като за тази цел са изучавали най-напред нуждите от храна при дивите животни. Тези, които се хранят с малки гризачи (плъхове, мишки и др.), обикновено се радват на отлично здраве. При направения анализ на веществата в плячка от този род се установяват 70% вода, 15% протеини, 10% липиди, 1% въглехидрати. Като се прибавят минералните соли и витамините, се получава нормалната база за определяне дажбата на домашната котка. Добре е в крайна сметка тази дажба да съдържа около 20% мазнини, около 40% белтъчини и около 30% въглехидрати. Разбира се, мненията по тези въпроси понякога се различават, но общото за тях е, че в дневния порцион се дава превес на месото и рибата (около 2/3).

Котката е месоядно животно и за да съществува, тя има нужда от ежедневна консумация на количества животински протеини. Тя не асимилира добре продукти, съдържащи въглехидрати, ако не са сварени или изпечени. Можем да я гощаваме с бисквити, сварени зеленчуци, сладкиши, хляб, като разбира се, със сладкишите не бива да се прекалява.

Както за кучетата, така и за котките е най-добре да се хранят с телешко, говеждо и пилешко месо, без да се забравя рибата. След отстраняване на тлъстините по свинското и овчето месо, те могат спокойно да влязат в менюто на домашните любимци. Добре е месото и месните продукти в дневната дажба на отраснала котка да възлизат на 100-120 грама, а кренвиршите и нетлъстия телешки салам не бива да отсъстват от менюто. Хлябът в дневната дажба на котката е в почти същото количество както месото (100-120 г), а количеството на смлените плодове и зеленчуци е нормално да е около 50-60 грама. Рибеното масло е важна съставка в котешкото меню, като с него не трябва да се прекалява (1-2 грама са напълно достатъчни). Както споменахме преди, млякото и Млечните продукти (извара, сирене, кашкавал) са важни съставки от дневната дажба и е нормално те да са около 50-60 грама.

Витамините са много важна съставка за нормалното функциониране на организма на котката и затова трябва редовно да се включват в храна¬та. Изключение прави витамин С, който се набавя от самия организъм чрез обменните процеси.

Витамин А е необходим, и то в големи дози, за да осигури добрата функция на клетките, докато нуждата от витамин 0 при котките е по-малка, отколкото при кучетата и хората. Витамините от комплекса В са много необходими за поддържането на централната нервна система, а „котешката“ трева е богата на витамин В9, който отсъства в храната и затова котките обичат понякога да пасат. Добре е котката да не се къпе често, защото по козината й има вита¬мини и микроелементи, които тя облизва.

От необходимите минерални вещества на първо място са калций и фосфор, от които в дневната дажба е необходимо да присъстват 300-400 мг. Не бива да пренебрегваме солта (натриевия хлорид), чието количество в храната на домашния питомец трябва да е около 1200-1300 мг. Калцият и фосфорът играят важна роля за развитието на костната система и когато тези съставки редовно липсват в храната, котката лесно може да получи фрактури и други костни деформации.

Правилно хранене на коткатаПоглъщането на продуктите доставя в организма известно количество енергия, измервана в калории. Доставените от храната калории трябва да компенсират изразходваните в резултат от функциите на организма и физическите усилия, които животното прави. Ако това равновесие съществува, котката поддържа нормално тегло, а при лошо хранене тя отслабва, защото не може да възстанови дефицита от мазнини и протеини. Женски¬те котки имат обикновено нужда от 200-250 калории дневно, а котараците – до 300 калории, но това зависи от активността на животните. Някои изследователи смятат, че дневно са необходими около 100 калории на кг. живо тегло. Това зависи много от породата, възрастта и физиологическото състояние на котката, но общо взето дневната дажба варира в граници¬те на 150-320 грама. По време на растежа котетата изразходват много енергия и им е нужно по-голямо количество храна, което се отнася и за бременните, и за майките кърмачки. За да уравновесим храненето на животното е необходимо да знаем колко калории внасят продуктите, които то консумира и на тази база са възможни най-различни комбинации.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *