BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Къпане на котката

Къпане на котката

Начини за къпане на котката

Къпане на коткатаКъпането е възможно, понякога дори е наложително, но то не спада към редовните грижи за тялото. Когато е извършено правилно, къпането не уврежда здравето на котката.

Кога и колко често трябва или може да къпем котката?

Общо взето, може напълно да се откажем от противната за котките водна баня. Вроденият инстинкт за самопочистване, подкрепен с действието на гребена и четката, напълно отстранява нечистотиите и праха от космите на животното. До къпане се прибягва при следните случаи:

  • силно замърсяване, което не може да се почисти по обичайните начини; силно замърсяване от полепващи частици. Тук на успех може да се разчита само ако частиците са водноразтворими и падат при изплакване. Използването на химични средства трябва да става изключително внимателно. В краен случай се пристъпва към подстригване на засегнатите места с ножица, при паразити (главно бълхи) по кожата. Бълхите могат да бъдат отстранени дори само при измиване с обикновен шампоан за коса. Тези, които останат, се отстраняват с ръка от още влажните косми. Някои антипаразитни средства, предписани от ветеринарния лекар, също може да налагат къпане.
  • някои разцветки персийски котки, особено белите, изискват изкъпване преди представяне на изложба, за да изпъкне красотата на космената им покривка.

Трябва да се избягва честото къпане. Обезмасляването понижава естествената защита на кожата и космите срещу влага и замърсяване. Колкото по-съвестно се съобразяваме с всички споменати мерки, толкова по-бързо протича процедурата по тоалета и по-малка е опасността от нежелани инциденти. При къпането трябва да избягваме всякакви събития, които биха довели животното до паника, които, запечатани в паметта му, биха всявали винаги страх от водата. Къпането и престоят на животното след това трябва да стават в добре отоплено помещение. Всички пособия, необходими за къпането и по-нататъшните процедури, трябва да са под ръка:

  • обилно количество топла вода и малко канче за поливане, ако няма на разположение ръчен душ;
  • кесия за миене;
  • неутрално средство за къпане — детски сапун или яйчен шампоан;
  • няколко предварително затоплени кърпи за бърсане;
  • едър гребен и четка.

Къпането става в голям устойчив съд. Според възможностите и условията този съд се поставя във ваната, на пода или на масата. Някои стопани къпят животните е и в мивката или в седящата вана. По време на къпането трябва да се вземат мерки пръсканата наоколо вода и мина да не повредят нещо и в близост до котката да няма предмети, за които тя може да се хване с нокти и бързо да се измъкне.

Дъното на съда за къпане се покрива с нещо грапаво — румена подложка или дебела кърпа, за да не се плъзга животното.

Температурата на водата трябва да е около 35 °С, а равнището й — до корема на животното, за да се запази чувството за сигурност. Строго забранено е във водата да бъдат добавяни дезинфекционни средства, тъй като може да стане натравяне.

Къпане на коткатаПреди къпането котката има нужда от известна подготовка. Трябва да са изтекли поне 4 часа от последното й хранене. В никакъв случай не бива да потапяме животното във водата с пълен стомах. Желателно е котката да е изпразнила пикочния мехур и червата си. Дългокосместите котки трябва да бъдат разресани.

Препоръчително е по време на къпането да прибегнем до услугите и на друг човек. Само много спокойните и привикнали с водата котки могат да бъдат къпани без чужда помощ.

Важна предпоставка за предпазването на животното от излишен страх и възбуда е спокойното и уверено къпане, както и увещанията с тих глас. Поставяме животното във водата, като го държим здраво за плещите, а при нужда и за врата. Необходимостта от прилагане на лека принуда зависи от поведението на котката.

В случаите, когато къпането е абсолютно наложително по медицински причини, а животното се съпротивлява, трябва да прибегнем до предписано от ветеринарен лекар подходящо успокоително средство.

Постепенно се намокря цялата космена покривка до врата. Това се прави с ръка или с канчето за поливане, След това се нанася шампоанът, като с леки движения на ръката се предизвика образуване на пяна.

Главата се мие отделно. Особено внимание е необходимо, за да не попадне пяна в очите. След намокрянето внимателно втриваме с пръсти или с кесия миещото средство. Използуваме само детски шампоан или суров жълтък. Отстраняваме пяната и изплакваме котката с ръчен душ или чрез поливане, като едната ръка непрекъснато подпомага отстраняването на всички остатъци от миещото средство.

Температурата на водата трябва да бъде контролирана постоянно. Животното не бива нито да трепери, нито да бъде «сварено».

По време на поливането навеждаме главата леко надолу като закриваме с ръка ноздрите. В ушите на котката не бива да влиза вода. В никакъв случай не трябва да потапяме главата на животното.

След което изваждаме котката от водата. Тя трябва веднага да се увие в кърпи. Използването на няколко кърпи, старателното изтъркване и четкането до изсъхване, употребата евентуално на сешоар засилват „притоплото“ усещане у котката. Животното трябва да остане известно време в близост до източник на топлина. След като космите напълно изсъхнат, процедурата завършва със сресване на дългокосместите котки.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *