Как се къпе котка

Къпане на котката

Начини за къпане на котката

Къпането е възможно, понякога дори е наложително, но то не спада към редовните грижи за тялото. Когато е извършено правилно, къпането не уврежда здравето на котката.

Кога и колко често трябва или може да къпем котката?

Общо взето, може напълно да се откажем от противната за котките водна баня. Вроденият инстинкт за самопочистване, подкрепен с действието на гребена и четката, напълно отстранява нечистотиите и праха от космите на животното. До къпане се прибягва при следните случаи:

  • силно замърсяване, което не може да се почисти по обичайните начини; силно замърсяване от полепващи частици. Тук на успех може да се разчита само ако частиците са водноразтворими и падат при изплакване. Използването на химични средства трябва да става изключително внимателно. В краен случай се пристъпва към подстригване на засегнатите места с ножица, при паразити (главно бълхи) по кожата. Бълхите могат да бъдат отстранени дори само при измиване с обикновен шампоан за коса. Тези, които останат, се отстраняват с ръка от още влажните косми. Някои антипаразитни средства, предписани от ветеринарния лекар, също може да налагат къпане.
  • някои разцветки персийски котки, особено белите, изискват изкъпване преди представяне на изложба, за да изпъкне красотата на космената им покривка.

Трябва да се избягва честото къпане. Обезмасляването понижава естествената защита на кожата и космите срещу влага и замърсяване. Колкото по-съвестно се съобразяваме с всички споменати мерки, толкова по-бързо протича процедурата по тоалета и по-малка е опасността от нежелани инциденти. При къпането трябва да избягваме всякакви събития, които биха довели животното до паника, които, запечатани в паметта му, биха всявали винаги страх от водата. Къпането и престоят на животното след това трябва да стават в добре отоплено помещение. Всички пособия, необходими за къпането и по-нататъшните процедури, трябва да са под ръка:

  • обилно количество топла вода и малко канче за поливане, ако няма на разположение ръчен душ;
  • кесия за миене;
  • неутрално средство за къпане — детски сапун или яйчен шампоан;
  • няколко предварително затоплени кърпи за бърсане;
  • едър гребен и четка.

Къпането става в голям устойчив съд. Според възможностите и условията този съд се поставя във ваната, на пода или на масата. Някои стопани къпят животните е и в мивката или в седящата вана. По време на къпането трябва да се вземат мерки пръсканата наоколо вода и мина да не повредят нещо и в близост до котката да няма предмети, за които тя може да се хване с нокти и бързо да се измъкне.котка в мивка

Дъното на съда за къпане се покрива с нещо грапаво — румена подложка или дебела кърпа, за да не се плъзга животното.

Температурата на водата трябва да е около 35 °С, а равнището й — до корема на животното, за да се запази чувството за сигурност. Строго забранено е във водата да бъдат добавяни дезинфекционни средства, тъй като може да стане натравяне.

Преди къпането котката има нужда от известна подготовка. Трябва да са изтекли поне 4 часа от последното й хранене. В никакъв случай не бива да потапяме животното във водата с пълен стомах. Желателно е котката да е изпразнила пикочния мехур и червата си. Дългокосместите котки трябва да бъдат разресани.

Препоръчително е по време на къпането да прибегнем до услугите и на друг човек. Само много спокойните и привикнали с водата котки могат да бъдат къпани без чужда помощ.

Важна предпоставка за предпазването на животното от излишен страх и възбуда е спокойното и уверено къпане, както и увещанията с тих глас. Поставяме животното във водата, като го държим здраво за плещите, а при нужда и за врата. Необходимостта от прилагане на лека принуда зависи от поведението на котката.

В случаите, когато къпането е абсолютно наложително по медицински причини, а животното се съпротивлява, трябва да прибегнем до предписано от ветеринарен лекар подходящо успокоително средство.

Постепенно се намокря цялата космена покривка до врата. Това се прави с ръка или с канчето за поливане, След това се нанася шампоанът, като с леки движения на ръката се предизвика образуване на пяна.

Главата се мие отделно. Особено внимание е необходимо, за да не попадне пяна в очите. След намокрянето внимателно втриваме с пръсти или с кесия миещото средство. Използуваме само детски шампоан или суров жълтък. Отстраняваме пяната и изплакваме котката с ръчен душ или чрез поливане, като едната ръка непрекъснато подпомага отстраняването на всички остатъци от миещото средство.

Температурата на водата трябва да бъде контролирана постоянно. Животното не бива нито да трепери, нито да бъде «сварено».

По време на поливането навеждаме главата леко надолу като закриваме с ръка ноздрите. В ушите на котката не бива да влиза вода. В никакъв случай не трябва да потапяме главата на животното.

След което изваждаме котката от водата. Тя трябва веднага да се увие в кърпи. Използването на няколко кърпи, старателното изтъркване и четкането до изсъхване, употребата евентуално на сешоар засилват „притоплото“ усещане у котката. Животното трябва да остане известно време в близост до източник на топлина. След като космите напълно изсъхнат, процедурата завършва със сресване на дългокосместите котки.

Измиване на котката

Къпането на котките, въпреки, че не бива да е често практикуван процес, е от изключителна важност за здравето на вашия любимец.

За да се поддържа добрата хигиена на кожата и козината е необходимо котката да привикне към къпане. То не бива да е по-често от един път месечно, тъй като при тази процедура се отнемат витамините и минералните вещества, които котката поглъща при близането.

Освен това се отмиват мазнините, произведени от мастните жлези и козината става суха и чуплива. За първи път котенцето се изкъпва към третия месец.Как и кога да изкъпя котката

Затова е необходимо да приготвим по-голям съд(леген, корито или др.) който трябва да е устойчив. На дъното му се слага някаква постелка, за да не се пързалят лапите на животното. Водата трябва да е с температура около 30 градуса и да не покрива повече от средата на корема.

След измиването на тялото се преминава към главата, като много се внимава сапун и вода да не влизат в ушите. В момента навсякъде в зоомагазините се намират специални шампоани за къпане на котки, а добър резултат дава и катраненият сапун. Важно е напълно да отстраним пяната, след което животното се избърсва с подходяща кърпа и козината му се доизсушава със сешоар.

Грижовните стопани често почистват лапите и ануса с влажна кърпа, а понякога се използват като най-добро средство за почистване на замърсената козината банята с трици. В плитка чиния се слагат 100-150 грама трици и се затоплят.

Разстилат се върху вестник или друга хартия и се правят фрикции по корена на космите. След привършване на процедурата котката се посипва с триците и се завива с кърпа, като остава така десетина минути. След това козината се разчесва добре. По този начин триците се изчистват всички мръсотии и линеещи косми. На другия ден котката основно трябва да бъде изчистена от останките от трици и тогава се вижда колко хубава е станала козината й.

Някои котки на възраст поизоставят тоалета си. В такива случаи трябва да им се помага, като се измиват слабините и тялото със сапун и вода, а след изчеткване се подсушават с кърпа.

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.