грижи за козината на кучето

Грижи за козината на кучето

Какви грижи за козината на кучето са необходими

Козината при отделните породи кучета е различна – къса, дълга, мека, твърда, остра, „телена“ и др. Това предопределя и различен начин за полагането на грижи за нея.

Естествено най-малко грижи създават кучетата с къса и гладка козина (боксер, дог, доберман, пойнтер, дакел и др.), при които е достатъчно един път на три дни да се почистват с четка (нито мека, нито твърда), подобна на четката за дрехи. Ако козината е много замърсена, може да се използва и малко по-твърда четка, но с нея трябва да се действа внимателно, за да не се протърка кожата на кучето.

Дори когато кучето изглежда съвсем чисто, добре е да се използва за 10-ина минути четката. Тази процедура е полезна не само за козината, но и дава възможност да се масажира кожата, при което се увеличава притокът на кръв към нея.

За разчесване трябва да се използват четки от натурални косми, подбрани в съответствие с дължината на косъма. Четките от изкуствена материя дразнят и възпаляват кожата и по тази причина не трябва да се използват.

По-големи грижи създават кучетата със средна и дълга козина (немска овчарка, лайка, коли, сетер, кокер шпаньол и др.). За тях са нужни четка и гъст гребен. Зъбците на гребена не трябва да бъдат много дълги и с остри краища.

Подходящи са дървените гребени (на металните е необходимо да се закръглят зъбците). Разчесването започва отпред назад (глава, тяло, страни, опашка). След това се преминава към чистене с четка и накрая с влажен парцал се отстранява пърхотът и прахта. Ако козината се е сгъстила или объркала, необходимо е да се оправи с ръце. Сетерите и шпаньолите имат плътно прилепнала козина, която изисква да бъде разресвана само с гребен.

Впрочем колкото по-често се разресва козината, толкова е по-добре за нея, а през периода на смяната й това просто е необходимо да се прави всеки ден. Някои любители не изхвърлят меките изресани косми, а ги събират, изпират и след това плетат от тях ръкавици, шапки, чорапи, пуловери. Казват, че дрехите, изплетени от кучешка козина, са изключително топли и дори оказват целебен ефект при радикулит.

Най-много трудности и най-големи грижи създава поддържането козината на кучетата с твърд и гъст косъм (ерделтериер, фокстерцер, скочтериер и др ). При някои от тях косъмът при пипане наподобява телена жица. Впрочем съществува и порода, която се нарича именно така – вайертериер (вайер на англ. означава медна жица). Кучетата с твърд и гъст косъм се решат с гребен с редки зъбци. Това гарантира запазване на козината и намалява изскубването на косменото покритие.

Естествената смяна на козината (линеенето) при кучетата с твърд косъм протича бавно, поради което трябва да им се помогне, за да се избавят от отмиращите косми. Процедурата по изскубването на отмиращите косми се нарича триминг (от англ. трим – подстригвам, привеждам 8 порядък).

Тримингът и фигурното подстригване (наречено още моделно подстригване) на пудела, ерделтериера, фокстериера или скочтериера отнема няколко часа, през които специалистът-фризьор извършва твърде тежка работа, а нещастното куче трябва да стои неподвижно, да седи или да лежи. Изскубването на космите може да се извърши и с пръсти, проскубвайки сантиметър след сантиметър гърба и хълбоците, но е за предпочитане това да се прави със специални инструменти – най-вече метални гребенчета със скосени зъби. Фризьорът захваща с гребена определени косми и рязко ги изскубва.подстригване на куче

Естествено нито едно куче не обича тази процедура и категорично изразява своето недоволство чрез ръмжене, лаене и пр.

При кучетата с твърда козина зоните, където козината според кучешката мода трябва да останат непокътнати, е необходимо всекидневно да се разчесват. В противен случай след една-две седмици в тях няма да може да влязат зъбите дори на телена четка.

Брадата и мустаците следва акуратно да се изтриват и разчесват с гребен след всяко хранене. При кучетата с твърда козина, както и при всички други също се използва обикновената четка, с която завършва козметичната процедура.

Постригване и смяна на косъма при кучетата

В периода между 4 и 7-месечна възраст при малките кученца започва опадане на „бебешките косми“ и поникване на нова космена покривка. Тази смяна на косъма представлява нормално физиологично явление, при което кучешкият организъм освобождава младия и неразвит косъм, заменяйки го с постоянна космена покривка.

При възрастното куче също се наблюдават периодични смени на космената покривка (линеене), които са тясно свързани със сезона. Характерно е, че кучетата подменят космената си покривка 2 пъти годишно – пролет и есен. Този процес е постепенен и може да продължи доста дълго, до пълната подмяна на космите.

През есента става подмяна на лятната козина преди настъпването на зимния сезон. Тогава косъмът става по-твърд и по-плътен. Развива се ново подкосмие, което постепенно обхваща тялото и образува нещо подобно на кожух, който през зимата трябва да предпазва кучето от студ.

В началото на пролетта, след приключването на зимния сезон, подкосмието, което е топлило кучето през зимата, става излишно и организмът му се освобождава от него. Това двукратно сменяне на космената покривка е един нормален еволюционно затвърден физиологичен процес, целящ да създаде по-благоприятни условия за съществуване на кучето.

Смяната на космената покривка на кучето е нормално явление, което не бива да тревожи собствениците му, но когато опадват цели кичури от козината, при което остават оголени участъци, трябва да се съмняваме за някое кожно заболяване, изискващо незабавно намесата на ветеринарен лекар.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.