грижи за козината на кучето

Грижи за козината на кучето

Какви грижи за козината на кучето са необходими

Козината при отделните породи кучета е различна – къса, дълга, мека, твърда, остра, „телена“ и др. Това предопределя и различен начин за полагането на грижи за нея.

Естествено най-малко грижи създават кучетата с къса и гладка козина (боксер, дог, доберман, пойнтер, дакел и др.), при които е достатъчно един път на три дни да се почистват с четка (нито мека, нито твърда), подобна на четката за дрехи. Ако козината е много замърсена, може да се използва и малко по-твърда четка, но с нея трябва да се действа внимателно, за да не се протърка кожата на кучето.

Дори когато кучето изглежда съвсем чисто, добре е да се използва за 10-ина минути четката. Тази процедура е полезна не само за козината, но и дава възможност да се масажира кожата, при което се увеличава притокът на кръв към нея.

За разчесване трябва да се използват четки от натурални косми, подбрани в съответствие с дължината на косъма. Четките от изкуствена материя дразнят и възпаляват кожата и по тази причина не трябва да се използват.

По-големи грижи създават кучетата със средна и дълга козина (немска овчарка, лайка, коли, сетер, кокер шпаньол и др.). За тях са нужни четка и гъст гребен. Зъбците на гребена не трябва да бъдат много дълги и с остри краища.

Подходящи са дървените гребени (на металните е необходимо да се закръглят зъбците). Разчесването започва отпред назад (глава, тяло, страни, опашка). След това се преминава към чистене с четка и накрая с влажен парцал се отстранява пърхотът и прахта. Ако козината се е сгъстила или объркала, необходимо е да се оправи с ръце. Сетерите и шпаньолите имат плътно прилепнала козина, която изисква да бъде разресвана само с гребен.

Впрочем колкото по-често се разресва козината, толкова е по-добре за нея, а през периода на смяната й това просто е необходимо да се прави всеки ден. Някои любители не изхвърлят меките изресани косми, а ги събират, изпират и след това плетат от тях ръкавици, шапки, чорапи, пуловери. Казват, че дрехите, изплетени от кучешка козина, са изключително топли и дори оказват целебен ефект при радикулит.

Най-много трудности и най-големи грижи създава поддържането козината на кучетата с твърд и гъст косъм (ерделтериер, фокстерцер, скочтериер и др ). При някои от тях косъмът при пипане наподобява телена жица. Впрочем съществува и порода, която се нарича именно така – вайертериер (вайер на англ. означава медна жица). Кучетата с твърд и гъст косъм се решат с гребен с редки зъбци. Това гарантира запазване на козината и намалява изскубването на косменото покритие.

Естествената смяна на козината (линеенето) при кучетата с твърд косъм протича бавно, поради което трябва да им се помогне, за да се избавят от отмиращите косми. Процедурата по изскубването на отмиращите косми се нарича триминг (от англ. трим – подстригвам, привеждам 8 порядък).

Тримингът и фигурното подстригване (наречено още моделно подстригване) на пудела, ерделтериера, фокстериера или скочтериера отнема няколко часа, през които специалистът-фризьор извършва твърде тежка работа, а нещастното куче трябва да стои неподвижно, да седи или да лежи. Изскубването на космите може да се извърши и с пръсти, проскубвайки сантиметър след сантиметър гърба и хълбоците, но е за предпочитане това да се прави със специални инструменти – най-вече метални гребенчета със скосени зъби. Фризьорът захваща с гребена определени косми и рязко ги изскубва.подстригване на куче

Естествено нито едно куче не обича тази процедура и категорично изразява своето недоволство чрез ръмжене, лаене и пр.

При кучетата с твърда козина зоните, където козината според кучешката мода трябва да останат непокътнати, е необходимо всекидневно да се разчесват. В противен случай след една-две седмици в тях няма да може да влязат зъбите дори на телена четка.

Брадата и мустаците следва акуратно да се изтриват и разчесват с гребен след всяко хранене. При кучетата с твърда козина, както и при всички други също се използва обикновената четка, с която завършва козметичната процедура.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *