бедлингтън териер

Бедлингтън териер

Бедлингтън териер Bedlington terrier

Той не е от най-дребните териери. Отглежда се преди всичко като декоративно куче. Има доста странна и интересна външност – тялото му е с дъгообразна форма като на хрътка. Главата на бедлингтън териера има характерна клиновидна форма, украсена е с копринени къдрици, а краищата на ушите са покрити с къси косъмчета наподобяващи пискюли. Косменото покритие на това куче е гъсто, но меко и пухкаво и не прилепва към тялото.

Макар че прилича на кротка овчица, бедлингтън териерът в никакъв случаи не е „мекушав“. Той е с твърд характер и бързи реакции. Може би това са целели селекционерите му в миньорските области на Нордхъм- бърленд, защото в миналото кучето с мощни челюсти е било използвано за изтребване на лисици и видри около селищата.

Отначало кучето било с по-тежко тяло и по-къси крайници, но видът му се изменил след кръстосването с уипит и кучета от типа на пуделите. В началото на миналия век новият тип бедлингтън териер бил много популярен сред циганите в Англия. Клубът на собствениците на бедлингтън териери е основан в Обединеното кралство през 1875г.

Косменото покривка на това куче не линее, което е добре, но въпреки това тя изисква грижи и сложно подстригване.

Главата му е малка, черепът е тесен без челен наклон. Прилепналите уши са поставени ниско. Очите са малки, ясни и дълбоки, с идеална триъгълна форма. Цветът им отговаря на окраската – при синкаво оцветените кучета, той е тъмен, а при пясъчните и светли екземпляри е по-светъл.

Тялото на бедлингтън териера е елегантно и мускулесто, с дълъг гръден кош и плоски ребра. Гърбът прави дъга и задните крайници изглеждат по-дълги.

Лапите на кучето са удължени като при заека. Опашката е средно дълга и заострена. Тя не е особено окосмена и ни¬кога не стърчи нагоре. Височината на бедлингтън териера при холката достига 41см.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.