С какво кучетата са полезни на човека

Как и с какво кучетата са полезни на човека

Куче водачКучето, е приятел и помощник на човека и това не е случайно. Обонянието, слухът, зрението, държанието, поведението и изпълнителността му са изключително полезни за хората. Човекът участва активно в неговото обучение и възпитание за изпълнението на такива дейности, които будят истинско учудване и възхищение.

Още от дълбока древност нашите прадеди са използвали кучето като помощник по време на лов за набавяне на храна. То е откривало и преследвало дивеча, така, че са били необходими малко усилия от човека да го убие с първобитните си оръжия. Благодарение на силно развитите ловни инстинкти на кучето и продължителното и правилното възпитание, то така се е усъвършенствало, че днес ловуването с негова помощ, е истинско удоволствие за любителите на този спорт.

В много страни с развитието на овцевъдството, кучето става незаменим помощник на овчарите. За тази цел са създадени специални породи овчарски кучета, каквито са източноевропейската овчарка, унгарското пули и други.

Затрогваща е работата на кучетата, които служат за водачи на слепи хора. Те така са възпитани, че безпогрешно и много точно водят по улиците човека, загубил зрението си. Когато стигнат до кръстовище или светофар, кучето поставя веднага едната от предните си лапи пред краката на своя господар или става пред него и му дава знак да тръгне едва тогава, когато движението на превозните средства спре или светне зелен сигнал. Можете да си представите какво представлява такова куче за своя собственик, който не вижда. В такива случаи връзката между двамата – кучето и човека, е много силна. За най-добри водачи на слепи хора са признати кучетата от породата източноевропейска овчарка.

Много полезни за човека са така наречените лавинни спасителни кучета. Те са със силно развито обоняние и са специално обучени. Използват се в Алпите и други планини за откриване на хора, затрупани от лавини и са най-често от породата санбернар. При дадена команда те започват да търсят самоотвержено и неуморимо, дълбаейки без прекъсване в дълбокия сняг. Благодарение на силно развитото си обоняние и физическа издръжливост тези кучета могат да открият хора на 2 до 4 метра дълбочина под снега. За да изпълнят докрай задачата, на врата си имат привързана кутия, в която са поставени необходимите превързочни материали и малко коняк. Щом открият затрупания човек, те го изравят, поднасят му врата си с кутията, за да може лесно да я отвори и да вземе това, което е необходимо, ако, разбира се, е в съзнание. След това кучето бързо довежда хората от планинската спасителна служба, които са му възложили задачата. Всеки турист, който посещава планината през зимата, трябва да бъде осведомен дали в страната се използват такива лавинни кучета, за да не се уплаши при евентуална среща с тях.

Специално обучени кучета с генетически заложби на добри плувци помагат на давещи се хора. За изпълнение на такива задачи се използват най-вече кучета от породата „нюфаундленд“. Обикновено през целия ден те стоят на плажа до спасителите и ако някой от къпещите се бъде застрашен от удавяне и поиска помощ, при дадена команда се хвърлят във водата и много бързо го достигат. В този момент давещият се трябва само да успее да се хване за кучето и то бързо, с енергично плуване ще го изведе на брега.

Силното обоняние на кучетата и особено на тези от породите източноевропейска овчарка и кокер шпаньол, днес се използва за откриване на незаконно пренасяне на наркотици, скрити на най-невероятни места в транспортните средства. Безценна е помощта им и в откриването на изтичащ подземен газ от тръбопроводите, което може да стане причина за големи беди.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *