BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Психология на кучето

Психология на кучето

Нрави и психология на кучето

Психология на кучетоЗа да може правилно да се разбира и да се поддържа добър контакт с кучето, трябва да се знаят основите на неговата психология и етология (наука за поведението на животните). Психиката на животните се определя най-вече от техните инстинкти. Знаем, че по природа кучето е хищник и поради това при него инстинктът да ловува е най-силно развит. Инстинктът да защитава територията, в която живее, го е направил много добър пазач. Кучето има силно развито стадно чувство и то го прави общително и добър компаньон. Половите и майчините инстинкти също определят много страни от поведението му.

Кучето притежава определени форми на интелигентност и запазва в спомените си редица визуални, слухови, обонятелни и дактилни възприятия. Благодарение на тях то може да си спомни някои неща, които са се случили през минали периоди от живота му. Тези стари преживявания с хора или с други кучета определят и неговото сегашно поведение. Например на ветеринарен лекар се е наложило да окаже помощ на болно куче и то е почувствало това. При следващите срещи животното непременно ще намери начин да покаже своята благодарност, доверието си към човека, който в тежък момент е оказал помощ, било то като му близне ръката, или като размаха опашка.

Въпреки, че споменът играе съществена роля в поведението на кучето, то не може да мисли по начин, по който човекът мисли – абстрактно или в причинна връзка. Интелигентността на кучето е ограничена само до равнището на непосредственото възприемане. Освен инстинктите способността му да запомня да има спомен, върху отношението на кучето към човека съществено влияние оказва и неговата „емоционалност“.

Въпреки, че природата на кучето е определена от наследствеността върху нейното проявление влияние оказва и това, което то е научило през живота си, връзките и контактите му с другите кучета и с човека, който се грижи за него и го възпитава.

Много интересни са редица прояви от психиката на кучето, които могат да се наблюдават при изявяване на половите нагони и проблемите, свързани с тях, при проявата на инстинкта на майчинството, при установяване на контакти между непознати кучета и други животни, особено с котките и най-вече при разностранните му контакти с човека, които многократно сте има възможност да наблюдавате. Някои от тях до известна степен вече се споменаха дотук.

Вижте също

Куче порода Мопс

Мопс

Какво трябва да знаем за породата Мопс? Породата Мопс се счита за една от най-старите ...

1 коментар

  1. Ивелина

    Може ли да ви попитам какво означава тази поза ?Една вечер се прибирах от работа бях с двама колеги единият усети първи кучето и се опита да го пропъди след това аз се обърнах и на около 1 метър разтояние зад мен стоеше един доберман който аз съм виждала и съм му се радвала от улицата и той ме гледаше не обръщаше внимание на колегата като му каза да се маха позата му беше с леко издадена глава напред равна с гърба ми както казах гледаше ме след това аз му казах да се маха но той не реагира после казах хайде махай се и то тръгна притичвайки все едно му казах свободно незнам какво искаше да ми каже това куче затова реших да му кажа да се маха защото все пак е чуждо.Искам да попитам какво символизира изпрявената глава напред постоянния поглед и тялото беше гото да изпълни нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *