Правилно хранене на кучето

Как да храним кучето си

Как да храним кучето си здравословно и да го предпазим от болести

В много магазини се продават различни готови храни за домашни животни. Качествените готови смеси обикновено съдържат витамини и други неохбодими добавки. Когато, обаче храната се приготвя в къщи, те трябва да се добавят към нея допълнително, като се има предвид, че някои от продуктите, особено зеленчуците, след като се сварят, губят от 4 до 40 процента от витамините; месото и карантията не трябва да се дават в суров вид; яйцата винаги да се сваряват, тъй като суровият белтък пречи на усвояването на биотина, един много важен витамин от групата на В витамините. Кучето не се нуждае колкото човека от витамин С.

Вижте също: Какво могат да ядат кучетата

Храната, която се полага за цял ден трябва да се разделя на порции в зависимост от броя на храненията. С възрастта те постепенно намаляват, като количеството за всяко ядене се увеличава. При по-студено време животните, които живеят на двора, трябва да получават по-големи количества от тези, които са вкъщи. Кучето, било то домашно или дворно, трябва да изяжда всичко, което му е поднесено, да си оближе добре чинията. Това е показател, че е здраво, има добър апетит и че храната, която получава, му е вкусна. Ако започне да оставя от нея, трябва да се намали дневната му дажба и обратно, ако изяжда всичко, облизва добре чинията и дълго след това не я напуска, дажбата трябва да му се увеличи.

В случай, че кучето приеме някои от храните с нежелание, не бързайте да му давате предпочитаната от него храна. То трябва да бъде оставено известно време гладно, докато изяде предложената му порция и така постепенно да привикне с нея. Ако бързо сменим храната, кучето разбира, че може да получи нещо по-вкусно и така постепенно започва да се отказва от много неща. Накрая се стига до много ограничени видове храни и това не се отразява добре на общото му развитие и здраве, а за Вас означава затруднения и постоянни грижи. Такива кучета става „злояди“, често имат лош нрав, обикновено са слаби и физически не изглеждат добре.

Трябва да се знае, че животното не обича храната му често да се сменя. То предпочита тази, с която е свикнало. Това е една от причините, която да налага да се приучи към различни храни още от самото начало.

Все още широко е разпространено неправилното мнение, че може и е напълно достатъчно кучето да се храни с остатъци от нашата трапеца. Разбира се, Вашият приятел трябва да опитва и някои от храните, които ядете Вие, особено ако по състав и начин на приготовление, те се препоръчват и за него. Но във всички случаи не трябва да се допуска Вашата храна да стане и негова.

ПКак да храним кучето сирадедите на днешното куче са били предимно месоядни животни и независимо от това, че поради продължителното близко съжителство с човека, то е станало всеядно, месото понякога заменено с риба, остава основно. Нашата задача е асортиментът на останалите храни да бъде в подходящо съотношение с месото и да е максимално разширен, за да може кучето да получи необходимите му вещества.

Трябва да се знае, че някои от съставките и по-специално подправките, които се ползват в кухнята, може да се отразят зле на обонянието, част от храните може да увредят слуха, а големите късове картофи не могат да се усвояват от храносмилателната система и предизвикват болки в стомата, и други.

Тук няма да разгледаме различните видове диети, които се прилагат за излекуването на различни заболявания на стомаха и червата, бъбреците, диабет и т.н. За подобни случаи, е желателно да се консултирате с ветеринарен лекар.

Накрая не трябва да забравяме, че кучето не може без вода. Обикновено хората, които често пият вода, дори когато не се нуждаят от нея, забравят, че животните правят това не само тогава, когато действително имат нужда. Куче, което тежи около 30 кг при топло време изпива около 1 литър вода дневно. Ако се храни с по-сухи храни, то може да изпие и 2 литра.

Не забравяйте, че животното винаги трябва да има на разположение чиста вода за пиене. Наложи ли се продължително време да бъдете с него извън дома, на разходка, на гости или на лов, винаги носете със себе си чиста вода.

Затлъстяване при кучетата

Едно вредно за здравото състояние, което е последно време се среща доста често, особено сред домашните кучета, е затлъстяването. Причините могат да се търсят в малкото движение, което им се осигурява поради ограничените разходки на открито, и в системното нарушаване на нормите за хранене. Понякога макар и много рядко, затлъстяването може да бъде следствие на заболявания, като нарушение на обмяната на веществата, нарушение дейността на жлезите с вътрешна секреция и други. Най-често обаче е резултат от грешките, които допускаме в храненето.

За да се предпази кучето от затлъстяване, трябва да му се дава само определената дажба и никога да не му се предлагат лакомства от нашата трапеза.

Най-често затлъстяват животните на стопани, които знаят много малко или почти нищо за изискванията, които трябва да се спазват при храненето им. То получава повече от необходимото – хляб, кейкове, шоколад, захар и захарни изделия и други неподходящи храни по всяко време на деня и обикновено в часовете между двете нормални хранения. В резултат на снизхождението на собствениците си тези кучета страдат от различни заболявания, имат много неприятен външен вид и често ги измъчват кожни екземи.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *