Кучета на ограда

Йерархия и поведение на кучето в група

Поведение на кучето

Зло кучеПоведението на кучетата в групата е наследено от техните диви прадеди. Когато кучетата живеят дълго време заедно в една група, се установява йерархия, чрез която се регулират отношенията между отделните индивиди. Винаги по-агресивните, по-силните животни са водещи в групата. Всички останали им се подчиняват, като степента на подчинение, зависи от мястото, което даден индивид заема в стълбицата на йерархията.

Инстинктът на доминиране в групата е особено силно развит при някои от породите – немската овчарка, пиренейските планински кучета, а от по-малките породи при фокстериера и други. Поради това, когато се взема куче от тези породи, трябва да се има предвид, че тяхното поведение е нужно винаги да бъде контролирано и направлявано в желаната посока.

Понякога кучетата от породите със силно развито чувство за надмощие по-трудно се възприемат и се подчиняват на своя притежател. При по-голяма част от малките декоративни домашни кучета този проблем не стои с такава острота – те винаги признават и зачитат авторитета на своя господар.

Чувството за доминиране се проявява скоро след раждането в котилото на новородените. Ако имате малки кученца и ги наблюдавате внимателно, бързо могат да бъдат открити тези, които започват да превъзхождат останалите. Обикновено те са по-агресивни – захапват за краката или опашките своите братчета и сестричета, блъскат ги и обикновено са първите, които започват да бозаят или да стигат до храната. Често, когато тя не е достатъчна, може да се наблюдават и сражения в групата. Чувството за надмощие е съществена черта от техния характер.

С израстването им в групата започва да доминира най-силното мъжко куче. Такова куче поема инициативата да служи като водач в някои изяви. А трябва да се знае, че инстинктът, който кара кучето да поема отговорността на водач в групата, е много мощен.

Когато се срещнат две силни кучета, това, което е доминирало в групата, винаги може да се познае по агресивното си поведение. И ако между тях започне борба, тя няма да спре, докато едно от тях не победи. Ако обаче някое от по-слабите кучета се разболее или по някаква причина бъде наранено, останалите – по-силни и доминиращи, го вземат под свое покровителство и защита.

Поведението на кучетата, останали в подчинение в групата, също е много интересно – със своето държание те показват, че се подчиняват, че имат пълно доверие на своя водач и са готови да го последват някъде, било то в игрите или в борбата.

бездомни кучета

Всеки, който желае да има или има вече куче, трябва да знае, че чувството за надмощие е вродено или много силно развито. Даже и най-кротките домашни кучета, когато са още малки, правят опити да доминират, да се налагат на своите собственици и понякога отказват да се подчиняват. Поради това не трябва да се забравя при подобни прояви, особено при по-силните още от самото начало да се провежда тяхното обучение, като, разбира се, то в никакъв случай не трябва да бъде съпроводено с груби и неподходящи методи или средства.

Постепенно кучето ще стане Ваш добър приятел, ще Ви се подчинява, с гордост и достойнство ще изпълнява заповедите Ви и ще бъде удоволствие да се общува с него. В противен случай с поведението си то ще Ви отнема част от радостта при общуването, а често ще Ви създава и главоболие.

Вижте също

Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание1 Може ли кучето ми да яде …?1.1 Може ли кучето да яде банан?1.2 Мога …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *