Хидроцефалия при кучетата

Хидроцефалията е болест, при която в главата на кучето се събира вода. За съжаление, това е едно състояние при животинките, което трудно може да се предвиди и трудно може да се излекува. По-долу ще проследим какви са конкретните вреди и каква е причината за появата на тази вода.

Може би вода звучи малко несериозно. Това е така, защото това не е наистина вода. При кучетата, това е специална течност на мозъка, която се нарича мозъчен ликвор. Мозъкът я произвежда сам и я събира в камерите си, както и в канала на гръбначния мозък. Общо-взето, целият мозък плува във въпросната течност. Главното й действие е подобно на това на амортисьора. Тя предпазва мозъка на кучето от нараняване при резки движения, удари, вибрации и така нататък. Разбира се, ако тази вода е в повече, вътрешното налягане в черепа се повишава. Мозъка бива притиснат и започва да не изпълнява функциите си регулярно.

Както казахме, мозъчните камери са пълни с този ликвор. Част от него отива към канала на гръбначния мозък, по специално предназначен канал, който наричаме акведукт. Голямото наличие на ликвор може да се причини, ако мозъчната тъкан се произвежда прекомерно или ако излизането на тази течност от главата е затруднено.

Има два вида хидроцефалия – обструктивна и компенсаторна. И двете могат да се придобият или да са на лице още при раждането на животинката.

В случая на обструктивна хидроцефалия, течността се натрупва поради запушване на нормален кръвоносен съд или на мястото, където се абсорбира течността до менингеално арахноидните власинки. Менингите са съставени от три мембранни пика. Те обграждат мозъка и гръбначния мозък. При този случай, може вътрешночерепното налягане да е високо, но не е изключено, то да е в нормите.

Вродената обструктия причинява първичен обструктивен хирдоцефалит. Най-често мястото, където става запушването е на нивото на акведукта при средния мозък. Инфекции преди раждането може да предизвикат стеснение на акведукта, като от това следва хидроцефалията. При този проблем, цялата структура на мозъка на кучето се нарушава.

Придобитата обструкция води до вторична обструктивна хидроцефалия. Тя е причинена от тумори, абсцеси и възпалителни заболявания. Това включва възпаления в знак на кръвоизлив, които са причинени от контузия. Тази хидроцефалия обикновено засяга интервентрикуларните изрезки, части от акведукта или страничните отвори на четвъртата камера на мозъка.

Компенсаторната хидроцефалия е когато ликворът запълва пространстовто, където части от нервната система са или унищожени, или не са успели да се развият. Тук също е често срещано нормалното налягане вътре в черепа.

Някои породи кучета са по-предразположени към наличието на този проблем. Малките породи кучета като Пинчер, Йоркширски териер, Чихуахуа, Померан и т.н., са честа жертва на хидроцефалията. Големите породи са по-защитени от нея. Причината за това е главно размерът на мозъчната камера при малките и големите кучета. Сравнете черепа на едно териерче с този на един ретривър. Разликата е очевидна. Все пак, трябва да отбележим, че чихуахуа, макар и да са по-уязвими към вродената хидроцефалия, то те се справят по-добре с нея и не проявяват симптоми.

Сега да прегледаме какви са симптомите на наличието на повече вода в мозъка. Те могат да са много, безкрайно много. Мозъкът, както и при хората, контролира работата на цялото тяло. При наличието на този проблем, цялото тяло бива ударено от проблемите. Най-често се срещат дезориентация на кучето, деменция, залитане при движение, голяма сънливост, нетипично извиване на главата. При по-тежки състояния може да се срещнат дори слепота, кома, припадъци на кучето, а в най-лошия случай и смърт.

Веднага ще зададете въпроса, дали хидроцефалията е лечима? Това е въпрос с много труден отговор. При част от кучетата, нещата се стабилизират доста добре при прилагане на медикаменти. Те трябва да са насочени към редукция на производството на течността или пък за увеличаване на течността, която организма отделя чрез уриниране на кучето. Като оперативно решение на проблема, може да се сложат изкуствени клапи, които да се грижат за по-добро движение на течността към каналчето на гръбначния мозъка.

Как се постави диагноза хидроцефалия? Като цяло, все още се проучват възможните начини за лечение на проблема и за неговата профилактика. В по-ранна възраст на кучето, може да следим камерите чрез фонтанела-ехографско изследване, което използва отвор между костите на черепа. С напредването на възрастта, той се затваря. Ядреномагнитният резонанс и скенерът са добър начин за преглед. Не можем да забравим и рентгенографията на главата.

Вижте също

Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание1 Може ли кучето ми да яде …?1.1 Може ли кучето да яде банан?1.2 Мога …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *