защо кучето си ближе лапата

Защо кучето си ближе лапите и как да го спрем

Подобно поведение може да означава, че домашният ви любимец има здравословен или психически проблем

Вашето куче постоянно си дъвче лапите – това може да означава, че домашният ви любимец има здравословен проблем – физически или психически, казва д-р Джеф Уербър, известен още като ветеринарят на холивудските звезди, пред sheknows.com.

Една от причините за подобно поведение може да бъде фактът, че вашият четириног приятел е алергичен. „Може да бъде хранителна алергия, което е най-често срещана причина, или алергия, породена от влизане в контакт с нещо, което дразни кожата (например определен вид трева).”

Най-лесният начин да определите към какво кучето ви проявява алергия е като обърнете внимание на това кои точно лапи дъвче.

Ако фокусът е върху предните лапи, или върху всичките, това може да означава хранителна алергия. Ако пък домашният любимец си гризе само едната или една предна и една задна лапа, значи става въпрос за нещо, което го дразни всеки път, когато влиза в контакт с него.”

Други причини за дъвченето на лапите могат да бъдат наличие на рани или гъбична инфекция. Ако кучето ви проявява подобно поведение през пролетта и/или летните месеци, помислете си за това къде го извеждате – дали то има контакт с бодливи растения.

Как да решим проблема с близането на лапите при кучето?

Уербър съветва да направите това възможно най-скоро.

„Кучетата могат лесно да достигат лапите си и да ги наранят сериозно, ако ги хапят и ближат постоянно. Те не са в състояние сами да се спрат, което предизвиква порочен кръг от раздразнение, близане, повече раздразнение и съответно – повече хапене.”

Най-добре ще направите, ако лекувате лапите, както в случаите с отворените рани – сложете яка на врата.

Специалистът не препоръчва увиване на лапите, защото това ще „запечата” влагата върху тях, което, от своя страна, ще влоши проблема. Ако все пак ви се налага да го направите, дръжте превръзката хлабава и използвайте дишащи материали за превързване.

Нужно е и да промиете инфектираното място, след което да изсушите много добре. Ако се наложи, използвайте изсушаваща пудра. Ако забележите някакви рани по лапите, лекувайте ги с антибиотичен крем.

Понякога кучето си дъвче лапите, защото е нервно така, както някои хора си гризат ноктите. Но дори и в този случай на това трябва да се сложи край, защото кожата може да се инфектира, а оттам – да се получат други усложнения.

Затова, ако забележите, че подобно поведение се проявява в ситуации на тревожност (когато се подготвяте да излизате сами или имате гости), е много вероятно кучето ви да се самонаранява, защото е стресирано. „Използвайте яка, за да предпазите домашния си любимец, но в същото време пробвайте да му отвлечете вниманието от мястото, където се намира основната причина за безпокойствието му.”

Ако раните не се лекуват, или просто не сте в състояние да сложите край на този вреден навик, потърсете помощ от специалист, съветва ветеринарят.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.