Кучешки болести

Видове болести при кучетата причинени от бактерии

болести при кучетатаРикетсиозна моноцитоза

Рикетсиозната моноцитоза протича с треска и най-често завършва със смърт. Източници на инфекцията са болните и преболедувалите кучета, а предаването на причинителя се осъществява от кърлежи. Най-чувствителни са немските овчарки и гончетата.

Признаци

Инкубационният период е от 6 до 12 дни. Болестта се проявява с треска, сънливост, обриви по неокосмената част на кожата и кръвоизливи по лигавицата. Най-често болестта завършва със смърт за 10-15 дни.

Лекуване

То е успешно, ако в началото на болестта се приложат широкоспектърни антибиотици.

Профилактика

Ваксини и серуми не се прилагат. Важно е ранното откриване и изолиране на болните кучета, както и унищожаването на кърлежите.

Лептоспироза

Лептоспирозатз протича с треска, анемия, жълтеница и освен кучетата засяга и много видове домашни и диви животни. Боледува и човекът. Източници на инфекцията са болните и боледувалите кучета и плъхове-лептоспироносители. Те замърсяват застоялите води. Заразяването става с инфектирана вода или храна.

Признаци

Болестта протича като инфекциозна жълтеница или тиф по кучетата. Инфекциозна¬та жълтеница започва с треска, апатия и скованост на движенията, след което се наблюдават кръвоизливи от носа, повръщане и запек. Урината е тъмножълта. Боледуват по-младите кучета. Смъртта настъпва в първите дни от болестта. Тифът по кучетата започва със слабост на задните крайници, депресия и треска. Наблюдава се сълзотечение, кръвоизливи от носа и устата, запек или диария, но не и жълтеница. Боледуват по-възрастните кучета. Смърт настъпва след 3-10 дни, като смъртността достига до 90%.

Лекуване

Прилагат се антибиотици, слабителни и сърдечни средства и др.

Профилактика

Извършва се чрез серумиране и ваксиниране. Необходима е редовна дезинфекция и дератизация (унищожаване на гризачите). От болните животни могат да се заразят и хора.

Колибактериоза

Колибактериозата е остра заразна болест, която протича с диария, бързо обезводняване, депресия и висока смъртност. Тя се причинява от болестотворни колибактерии, опасни и за други живот¬ни, както и за човека. Най-чувствителни са кученцата и котетата. Причинителят прониква чрез замърсени с фекалии храна и вода. Предразполагащи условия са лошата хигиена, пренаселеността, не¬доброкачествената храна, неравномерното хранене (преяждане след гладуване), паразитозите. Друг важен момент е намножаването на потенциално болестотворни колибактерии в храната.

Признаци

При кученцата се развива бързо гастроентерит с повръщане и диария, докато температурата е почти непроменена. В резултат на действието на токсичните вещества, отделени от причинителя, някои кучета изпадат в депресия. При възрастни кучета се наблюдава инфекция на пикочните пътища.

Лекуване

Болните кучета се изолират в топло помещение и след 12-часова гладна диета им се дават слизести отвари от ленено семе, ориз или овес или разредено кисело мляко. Лекуват се с антибиотици и сулфонамиди. Болните кучета се хранят с малки порции лесно смилаема храна и им се правят клизми с топла слизеста отвара.

Профилактика

На кучетата трябва да се дават доброкачествени и прясно приготвени храни.

Могат да се използват и специфични серуми. Важна профилактична мярка са и редовните дезинфекции.

Салмонелоза

Болести при кучетатаСалмонелозата е остра, подостра или хронична болест, придружена с бактерионосителство. Боледуват Всички питомни и много диви животни, а също и хората. Кучетата се заразяват главно със замърсена храна и вода. Източник на инфекцията са болните и заразоносителите. Особена роля в разпространението на салмонелозата имат дивите гризачи, салмонелоносителството, при които е най-силно изразено при сивия плъх и домашната мишка, и достига от 20 до 100%. Циркулиращите салмонели в природата обикновено имат ниска болестотворност. Попаднали в храни, съдържащи месо, мляко, яйца, салмонелите се намножават и активизират и са в състояние да предизвикат хранителни токсикоинфекции.

Признаци

Когато кучетата боледуват от остра салмонелоза, са вяли, сънливи, крият се в тъмните ъгли, козината им губи своя блясък. Диария се появява само понякога. Животните отслабват и след 2-7 дни умират. При хроничната салмонелоза, която се проявява най-често при кучето, общото състояние може и да не е нарушено. Болестта продължава седмици и месеци. Животните губят от масата си, забавят развитието си, а понякога се появява и диария. Обикновено салмонелозата» започва като остра инфекция, преминава в хронична форма и завършва с оздравяване или животните остават заразоносители.

Лекуване

Кучетата се третират с широкоспектърни антибактерийни препарати. При обезводняване в резултат на диария се дават слизести от¬вари от ленено семе, ориз или овесени ядки, или разредено кисело мляко.

Профилактика

Източникът на инфекция трябва да се открие по най-бързия възможен начин. Заболелите кучета се изолират и се лекуват, а на застрашените се дават профилактични дози анти-бактерийни препарати. Провежда се дератизация, а карантината продължава един месец.

Вижте също

Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание1 Може ли кучето ми да яде …?1.1 Може ли кучето да яде банан?1.2 Мога …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *