Начало / Кучета / Предмети и принадлежности необходими за отглеждане на куче
Неща за куче

Предмети и принадлежности необходими за отглеждане на куче

След като наскоро направихме преглед на най-подходящите и качествени играчки за кучета, време е да се обърнем и към задължителните неща, които всеки настоящ или потенциален стопанин на куче трябва да има в дома си.

Съдове и принадлежности за отглеждане на куче

За правилното отглеждане и възпитание на кучето са необходими някои принадлежности и предмети, които да отговарят на определени изисквания.

Съдове за храна за кучеСъдове за храна и вода

Всяко куче трябва да разполага с два съда – един, в който да се поставя водата, и друг за храната.

Най-добре е те да бъдат направени от метал, от алпака или емайлирани, за да не бъдат окислявани от веществата на храната и лесно да се почистват от тях.

Освен това, такива съдове са по-стабилни и по-трудно се преобръщат.

Не се препоръчва да се използват медни, цинкови и бакърени съдове, защото увреждат качествата на храната.

Големината им се определя в зависимост от големината и породата на кучето. За средно голямо животно те трябва да събират 500-600 грама храна или вода.

Принадлежности и съдове за хранене за кучета на топ цена ТУК

Съдовете за храна и вода се измиват основно всеки ден с топла вода и сапун. Ако са замърсени, кучетата, особено малките, могат да получат стомашно-чревни разстройства.

Гребени и четки
Четка за куче

Кучето, което се отглежда в дома трябва винаги да бъде чисто и козината му да бъде гладка и лъскава. То трябва да има собствени гребени и четки за изресването му. Гребенът е необходим и за разчесване на всички космени кичури, които, ако са дълги, често се сплъстяват, пречат, загрозяват и замърсяват кучето. Това е особено важно за породи с гъсти и дълги косми. За тези случаи, най-добре е гребенът да бъде с едри зъби и направен от рог, метал или пластмаса.

Кучето трябва да има и мека, и по-твърда четка. Меката четка се използва за почистване на късите косми и кожата от прах, кал и пърхот. Четката, която се използва за разчесване на дългите косми, трябва да бъде с по-дълги и здрави бодли. Най-добре е за тази цел да се използват четките с метални зъбци, поставени върху гумена основа.

Гребени, четки и тримери за кучета на топ цена ТУК

След всяка употреба, гребените и четките задължително се почистват, измиват и се подсушават, за да се предпазят от трайно замърсяване и заразяване.

Кърпи
Кърпи за куче

Като свърши къпането или измиването след разходка, кучето се избърсва. За тази цел е необходимо да бъдат заделени една-две кърпи.

Най-добре е те да бъдат меки, лесно и бързо да подсушават. Подходящи са хавлиените кърпи. След употреба, кърпата трябва да се изпира със сапун.

За почистване на ушите и очите може да бъдат използвани чисти кърпички, приготвени от марля или тампони от естествен памук, които след употреба се изхвърлят. Кърпите не трябва да се използват многократно, защото има голяма опасност очите и ушите вместо да бъдат почистени, да се инфектират.

 

 

Нашийник и повод

Повод за кучеЗадължително кучето трябва да се разхожда навън с нашийник и повод. Има различни нашийници. По-често от кожа, която от вътрешната страна, е подплатена с мека памучна материя или със специално кече, за да не дразни кожата. Нашийникът трябва да бъде направен по точни размери и да се поставя и сваля лесно. За тази цел добре, е да  има специална тока или да бъде направен така, че при издърпване на повода със специално синджирче да се притяга около врата толкова, колкото е необходимо. Върху нашийникът има халка, за която се залавя поводът. Нашийникът не трябва да се поставя стегнато, нито пък много хлабаво, за да не изпада и да не дразни и притеснява кучето, иначе ще предизвика у него нежелание да му се поставя и да го носи.

Изберете подходящ нашийник на топ цена ТУК

При дребните породи кучета, като пекинези, болонки, пинчери, териери, дакели, японски хинове и други, които са доста темпераментни и по време на разходка постоянно се дърпат, е по-добре да не се употребяват нашийници, а специално направени презгръдници с няколко каишки, които обхващат и гръдния кош. По този начин се избягва притискането на шията и травмирането на трахеята и гръкляна, което често става причина за появата на хронична кашлица.

Поводът, т.е. каишката, която се захваща за нашийника и с която кучето се разхожда, е много важна част от принадлежностите. Вие сигурно сте виждали различни видове, но най-добри са направените от кожа или комбинация от кожа и метални синджирчета. Обикновено дължината на повода трябва да бъде 1 до 2 метра и захващането му за нашийника да става лесно и бързо. За тази цел са създадени различни точки, които само с едно притискане се отварят и здраво се захващат за халката на нашийника.

Съществуват и такива поводи, чиято дължина под наш контрол може автоматично да се увеличава и намалява в зависимост от условията, при които се разхожда кучето. Те са много удобни, тъй като и тогава, когато, е на повод, то може да бъде пуснато да тича на по-големи разстояния.

Намордник

Намордник за кучеНамордникът представлява приспособление, което се поставя на муцуната на кучето и не му позволява да захапва каквото и да било. С него то става безопасно за околните – животни или хора.

Намордникът е необходима принадлежност, която трябва да се носи на обществени места не само от големите кучето, но и от някои по-малки породи, които са склонни към агресия. Задължително се поставя на животни и при по-специални ситуации – при транспортиране, наказание за предпазване от нежелано близане, при опасност да глътнат разни неща по време на разходка и т.н.

Кучето трябва да бъде приучено да носи намордник от 7-8 месечна възраст, за да нямате по-късно проблеми с това. Обикновено в началото намордникът притеснява кучето, но по-късно то свиква с него и лесно разрешава да му бъде поставен. Много е важно, той да бъде подходящ за породата и големината на животното и да му позволява свободно да диша, дори когато тича с изплезен език. Трябва да приляга добре към главата и да няма опасност по време на разходка да изпадне или кучето само да се освободи от него.

Намордникът може да бъде метален за по-силните породи или кожен – за по-малките и нежни породи. Ако не намерите готов намордник, подходящ за Вашето куче, потърсете добър специалист, който ще Ви го изработи.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *