BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Полезно / Подготовка и представяне на кучето на изложба

Подготовка и представяне на кучето на изложба

Тренировки за представяне на кучето на изложба

Представяне на кучето на изложбаЕжегодно националната федерация по кинология организира обикновено в началото на летния сезон изложба на кучета. На нея чрез специални експертни наблюдения и измервания на представените кучета се оценяват екстериорните и породните им качества, въз основа на които се извършва класация на най-добрите представители от различните породи. Получените обективни данни се нанасят в експертните документи, след което се публикуват, за да послужат за избор на най-подходящите двойки при бъдеща развъдна дейност.

Към подготовката на кучето за изложба трябва да се подходи с необходимата сериозност и полагащо се внимание поне 1 месец преди това, като се прецени реално неговото състояние в момента (най-вече здравословно състояние и охраненост). Ако е наложително, предприема се съответната хранителна диета до привеждане на кучето в изложбена кондиция. За целта кучетата, които са слаби и изтощени от недохранване, боледуване или прекомерно използване, се подлагат на хранене 3-4 пъти на ден, с рязко увеличаване на белтъчините и въглехидратите в дажбата (месо, риба, млечни и тестени продукти), както и добавяне на поливитамини. Обратно, кучета, които са надхвърлили допустимите норми на стандарта, се привеждат до изложбена кондиция, като се увеличат натоварванията при разходки и се отстранят въглехидратите (хляб, каши, ориз) от хранителната дажба.

Около 1 седмица преди изложбата се извършва къпане, тъй като непосредствено след него козината на кучето не се възстановява веднага (лъскавина, прилепналост, а при някои кучета дори се накъдря).

Няколко дни преди изложбата се извършва триминг (ако е наложително по желание на собственика).

В деня на изложбата кучето грижливо се сресва и изчиства, а непосредствено преди излизането на  изложбения терен се изтрива внимателно със сукнена кърпа. Мустаците, брадата и ресните (ако ги има) се оправят и вмесват в естествената им посока.

Голямо внимание трябва да се отдели на избора на нашийник и ремък, с които кучето ще бъде показано на изложбата. Нашийникът, поставен близо до началото на шията, подчертава красивите линии, грациозността й. Стегнатата от нашийника кожа придава лоша форма на главата и я прави скулеста. Ремъкът трябва да бъде лек, изработен от здрава и мека кожа и не по-къс от метър и половина.

Има два начина да се покаже добре кучето на изложбения терен пред експертната комисия.

При първия начин кучето трябва да се постави на равно място, с лявата си страна към експертите. След командата „стой мирно“ (заучена предварително) изискайте от кучето да застане в правилно положение на краката, шията и гърба. Командата подавайте спокойно, бавно, без нервност.

Дайте възможност на кучето да се успокои и адаптира към обстановката, да заеме нужната поза, като държи както се изисква шията, главата, ушите и опашката. Докато не заеме необходимата поза и не стои твърдо, не отпускайте ремъка. В момента, когато застане правилно, го похвалете, погалете го и внимателно отпуснете ремъка, нашийникът ще се отпусне и ще открие шията.

Представяне на кучето на изложбаПри втория начин кучето може да се води от добре познат за него човек, а собственикът му да се намира извън полето на зрение на кучето и да привлича вниманието му с говор или подсвиркване. Когато чуе познатия глас или подсвиркване, без да вижда господаря си, кучето ще бъде нащрек с изострено внимание. В такъв случай той не трябва да се показва, иначе кучето ще се дърпа, за да отиде към него. И още едно условие – човекът, който извежда кучето, трябва да бъде добре запознат с изискванията за външния вид на породата и внимателно да следи поведението на кучето и заеманите от него пози.

От правилното показване на кучето на изложбата в еднаква степен са заинтересовани както експертната комисия, така и представящият кучето. Само при правилно и умело показване може да се даде точна и безпогрешна оценка от експертите за дадената порода.

Вижте също

Кампания за ограничаване на бездомните кучета

Българска агенция по безопасност на храните съвместно със Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *