Подготовка и представяне на кучето на изложба

Тренировки за представяне на кучето на изложба

Представяне на кучето на изложбаЕжегодно националната федерация по кинология организира обикновено в началото на летния сезон изложба на кучета. На нея чрез специални експертни наблюдения и измервания на представените кучета се оценяват екстериорните и породните им качества, въз основа на които се извършва класация на най-добрите представители от различните породи. Получените обективни данни се нанасят в експертните документи, след което се публикуват, за да послужат за избор на най-подходящите двойки при бъдеща развъдна дейност.

Към подготовката на кучето за изложба трябва да се подходи с необходимата сериозност и полагащо се внимание поне 1 месец преди това, като се прецени реално неговото състояние в момента (най-вече здравословно състояние и охраненост). Ако е наложително, предприема се съответната хранителна диета до привеждане на кучето в изложбена кондиция. За целта кучетата, които са слаби и изтощени от недохранване, боледуване или прекомерно използване, се подлагат на хранене 3-4 пъти на ден, с рязко увеличаване на белтъчините и въглехидратите в дажбата (месо, риба, млечни и тестени продукти), както и добавяне на поливитамини. Обратно, кучета, които са надхвърлили допустимите норми на стандарта, се привеждат до изложбена кондиция, като се увеличат натоварванията при разходки и се отстранят въглехидратите (хляб, каши, ориз) от хранителната дажба.

Около 1 седмица преди изложбата се извършва къпане, тъй като непосредствено след него козината на кучето не се възстановява веднага (лъскавина, прилепналост, а при някои кучета дори се накъдря).

Няколко дни преди изложбата се извършва триминг (ако е наложително по желание на собственика).

В деня на изложбата кучето грижливо се сресва и изчиства, а непосредствено преди излизането на  изложбения терен се изтрива внимателно със сукнена кърпа. Мустаците, брадата и ресните (ако ги има) се оправят и вмесват в естествената им посока.

Голямо внимание трябва да се отдели на избора на нашийник и ремък, с които кучето ще бъде показано на изложбата. Нашийникът, поставен близо до началото на шията, подчертава красивите линии, грациозността й. Стегнатата от нашийника кожа придава лоша форма на главата и я прави скулеста. Ремъкът трябва да бъде лек, изработен от здрава и мека кожа и не по-къс от метър и половина.

Има два начина да се покаже добре кучето на изложбения терен пред експертната комисия.

При първия начин кучето трябва да се постави на равно място, с лявата си страна към експертите. След командата „стой мирно“ (заучена предварително) изискайте от кучето да застане в правилно положение на краката, шията и гърба. Командата подавайте спокойно, бавно, без нервност.

Дайте възможност на кучето да се успокои и адаптира към обстановката, да заеме нужната поза, като държи както се изисква шията, главата, ушите и опашката. Докато не заеме необходимата поза и не стои твърдо, не отпускайте ремъка. В момента, когато застане правилно, го похвалете, погалете го и внимателно отпуснете ремъка, нашийникът ще се отпусне и ще открие шията.

Представяне на кучето на изложбаПри втория начин кучето може да се води от добре познат за него човек, а собственикът му да се намира извън полето на зрение на кучето и да привлича вниманието му с говор или подсвиркване. Когато чуе познатия глас или подсвиркване, без да вижда господаря си, кучето ще бъде нащрек с изострено внимание. В такъв случай той не трябва да се показва, иначе кучето ще се дърпа, за да отиде към него. И още едно условие – човекът, който извежда кучето, трябва да бъде добре запознат с изискванията за външния вид на породата и внимателно да следи поведението на кучето и заеманите от него пози.

От правилното показване на кучето на изложбата в еднаква степен са заинтересовани както експертната комисия, така и представящият кучето. Само при правилно и умело показване може да се даде точна и безпогрешна оценка от експертите за дадената порода.

Вижте също

Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание1 Може ли кучето ми да яде …?1.1 Може ли кучето да яде банан?1.2 Мога …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *