лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката

При многобройните наблюдения върху котките е установено, че те имат два вида сън. Когато дремят през деня, температурата им малко спада, кръвното налягане остава нормално, а мускулатурата е леко напрегната. При дълбокия сън температурата се увеличава, кръвното налягане спада, а мускулите се отпускат.

При анализите на енцефалограмата на лекия дневен сън се виждат плавни, бавни вълни, а при дълбокия – по-къси. Когато котката заспи, слухът й става още по-чувствителен – това е един отличен предпазващ механизъм.

Дълбокият котешки сън се съпровожда от мечтания и котката мърка, движи лапи, свива мускули като при скок. Често движи опашката и ушите си, прави гримаси с лицето и устата си.

Не е възможно да си обясним тези движения, но може да се предположи, че те се дължат на информация, получена през деня, която се запаметява и в сънно състояние се възстановява.

Дълбокият сън на котката заема една трета от сънното й състояние. Котки, на които е отнета възможността за спане при лабораторни изследвания, имат силно изразена сърдечна аритмия.

През време на първата седмица след раждането, котетата спят непрестанно и се събуждат, за да сучат.

През следващите седмици те спят само във фазата на дълбокия сън и чак след 4-та седмица, когато мозъкът е вече добре оформен, се появява фазата на лекия сън.

Котките могат да спят по всяко време, независимо от позата. Въпреки, че обичат меките постели, те се приспособяват и на най-неудобни места. Могат да спят свити на топка, изтегнати или с висяща глава, по корем, настрани или на гръб.

Ловуване при котките

След 6-та седмица котетата започват да проявяват инстинкта си за ловуване. Майката им показва месото и започва да яде пред тях.

Играейки си, малките имитират различни пози при ловуване. Заемат изгодни, дебнещи позиции, скачат едно върху друго, хапят се по врата и главата. Даже и най-кротките котки са готови винаги за ловуване.

Забелязано е, че добре охранените са много по-добри ловци. От време на време те носят някой трофей на стопанина си – мишка, гълъб или друго.

Повечето котки обичат да ловуват сами привечер или сутрин, използвайки и най-малката светлина, като силният слух им помага много. Те си избират удобни места за дебнене. Възглавничките на лапите им позволяват да се движат леко и безшумно. Силните мускули на бедрата им дават възможност да правят големи скокове, преследвайки плячката. Те сграбчват жертвата, захапвайки я за главата или за шията и я задушават.

Инстинктът за ловуване е вроден и много силен и затова животните обикновено чувства нужда да се изявят в това отношение.

На котките, които живеят в апартаменти, е добре да им се предоставят играчки, които да заместват уловената плячка – хартиени топки, пера, фигури, завързани с канап, плюшени мишки, заешки крачета и други. Това стимулира котките и ги задоволява.

Благодарение на ловния си инстинкт изоставените котки успяват да оцелеят.

 • Какво кучето не трябва да яде

  Какво кучето не трябва да яде

  Има храни, които никога не трябва да се дават на кучета. Например, шоколадът е напълно забранен – съдържа теобромин, който води до отравяне, конвулсии, аритмии, в големи количества – до смърт. Най-опасната храна за кучета Алкохол . Не превръщайте почерпката на кучето с алкохол в забавление. Това е много опасно за него. Фаталната интоксикация при […]


 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]Публикувано

в

Тема: