Бременна котка

Бременност и раждане при котките

Бременността започва от момента, в който мъжките семенни клетки проникнат в яйцеклетките. Оплодените женски полови клетки, движейки се по яйцепроводите, стигат до рогата на матката. Това става след около 5—7 дни.

През този период от време оплодената яйцеклетка се дели усилено и непрекъснато. Между 12-ия и 15-ия ден намиращите се в многоклетъчен стадий т.нар. бластоцити проникват в маточната лигавица, която по хормонален път е предварително подготвена за приемането им.

Тук постепенно се оформят плодните обвивки, които осигуряват развитието на зародиша, изхранван от пръстеновидно разположената около плодните обвивки плацента. Зародишът „плува“ в плодната течност, което го предпазва от механични въздействия, които биха могли да го увредят.

След оплождането женската става спокойна, но не трябва да се оставя без наблюдение, докато не изчезнат всички признаци на разгонването. През първите седмици трудно може да се разбере дали женската е бременна. Обикновено три седмици след зачеването млечните жлези добиват розов цвят и малко се подуват, а след първия месец коремът на котката нараства.

Доказателства за настъпила бременност (симптоми)

Бременността при котките се проявява с различни симптоми. Преди всичко отпада разгонването, което обаче, ако не е настъпило оплождане, се повтаря отново след 2-3 седмици. Как да познаем бременната котка?

По същото време, а най-добре през 4-тата седмица от забременяването е възможно ветеринарният лекар чрез опипване на коремната кухина да установи съществува ли бременност. Именно тогава там, където яйцеклетките са потънали в маточната лигавица, се образуват отначало кръгли топчета, а по-късно ампулоподобни образувания, които могат да бъдат напипани с ръка. Тези прегледи трябва да се извършват много внимателно, и то от специалист, тъй като всяка повреда води до аборт, т.е. до изхвърляне на зародишите.

Постоянното нарастване на «ампулите» води по-късно до възстановяване на тръбовидната форма на матката. Увеличаването и порозовяването на млечните зърна също е видим белег за съществуваща бременност, която може да се установи още след 3-тата — 4-тата седмица от покриването на животното.

Очебийно нарастване на коремната обиколка на животното настъпва след 40-ия ден от бременността, когато набъбват и млечните жлези. Това са нови доказателства за бременност.

След 50-ия ден скелетът на котенцата позволява рентгеноскопско потвърждаване на бременността. По това време обаче другите сигурни показатели за бременността са напълно достатъчни, за да не се прибягва до това. Към облъчване с рентгенови лъчи трябва да се пристъпва само когато е абсолютно необходимо, и то по преценка на ветеринарния лекар. Рентгеновите лъчи са важен, но не и безопасен за живите организми диагностичен и терапевтичен тест. Никога не настоявайте за рентгенов преглед, ако това не е наложително.

Котката носи малките си 63-66 дни. Известни са обаче случаи на нормално жизнено поколение, родено още на 58-ия ден, както и на 69-ия. При съмнителни случаи добрият стопанин трябва да се консултира с ветеринарен лекар, който да прецени дали бременността протича нормално или не.

Признаците за бременността се изразяват в очевидна промяна на поведението и търсене на усамотени места. Котката започва да изпитва по-голяма жажда и апетитът й се увеличава. Животното не е толкова подвижно и предпочита да лежи.

През втората половина на бременността котката започва да внимава при изкачване, скачане и преминаване през тесни места. След 6-та седмица избягва да прави каквито и да е упражнения.

За да се поддържа във форма мускулатурата не трябва да я прехранваме. Добре е ако, увеличим количеството на протеините и калция в храната.

До края на бременността женската наедрява все повече. Почивайки си, тя се занимава единствено със своя тоалет. В този е период невъзможно да се появи запек, на който противодействат някои храни (например по-тлъста риба).

През 7-та седмица котката започва да обикаля къщата, търсейки подходящо място за раждане, като оглежда всички удобни, скрити места. Идва момента за осигуряване на удобно леговище, застлано с вестници и хартии, които котката къса със зъби, за да си направи удобна постеля.Бременност при котките

Около 65-я ден можем да очакваме признаците за раждане. В този период ежедневното разчесване отстранява падащите косми, а аналните места се изтриват с памучна кърпа.

Преди раждането котката става неспокойна. Стопанинът трябва да приготви кошница или сандък, като втория вариант е по-добър.

На сандъка с размери около 50/50/50 см се изрязва отвор с диаметър около 20 см, за да може женската безпрепятствена да се провира през него. Когато стопанинът иска да види малките е достатъчно да повдигне подвижния похлупак.

Как ражда котката

Необходимо е женската да свикне с определеното място. Когато усети първите болки, тя отива към него, като при младите животни симптомите за раждане продължават по-дълго време, докато при по-възрастните едва се забелязват.

Обикновено котката ражда през нощта. Плодовете се изхвърлят чрез контракции на коремната мускулатура и когато главата или опашката на първото коте се покаже, женската се свива и напъва, за да го изтласка навън.

Обикновено раждането продължава към един час, но може да продължи и доста по-дълго. Ако няма признаци за болки или други аномалии, не трябва да се безпокоим за бавното протичане на процеса, но при усложнения трябва да прибегнем до помощта на ветеринарен лекар.

Раждането приключва с изчезването на родилните напъни и отпускането на котката. Помощта на специалиста е необходима и в случай, че контракциите спрат и котката стане апатична. Необходимо е тя да бъде инжектирана с хормон, който възстановява контракциите и всичко продължава нормално. Преди да остави малките да сучат, майката ги подсушава и почиства краката, хълбоците и органите си. След това се изтяга и почива около 12 часа.

Когато женската не се интересува от малките, трябва да поемем нещата в свои ръце – да ги избършем с кърпа и да ги поставим на топло място. Много рядко са възможни цезарови раждания, които се извършват от ветеринарен лекар с помощта на упойка.

Понякога се случва женската да роди коте с телесен недостатък, като обикновено причините за това са наследствени или пък злополуки по време на бременността. При някоРаждане и бременостт при коткитеи чистокръвни породи най-често срещания вроден недостатък е заешката устна. В други случаи котета се раждат с деформирани задни крака.

Ако костите са в ред, а причина за деформацията са само мускулите, с помощта на терапия може да се възстанови нормалната походка. 1/1 в двата случая отрасналите котета трябва да се кастрират.

Полидактилията (по-голям брой пръсти) също се среща понякога. Появата на къси или тирбушонови опашки не спада към тежките недостатъци. Опасен недостатък е хернията, при която червата на котето са затворени в една торбичка на кожната повърхност.

След раждането женската изпитва силна жажда и трябва да ѝ се осигурява по всяко време прясна вода в чист съд. В този момент гладът не е проблем за котката, тъй като плацентата, която е изяла, я засища.

Котетата трябва ежедневно да се преглеждат за инфекции под опашката и ако там има зелени налепи, на майката се дава антибиотик, който чрез кърмата се пренася на малките. Възпаленията на млечните жлези се избягват, като при запушване те се измиват с топла вода и се масажират леко с бадемово масло.

 

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.