BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Бременност при котките

Бременност при котките

Раждане и бременност при котките

Бременност при коткитеСлед оплождането женската става спокойна, но не трябва да се оставя без наблюдение, докато не изчезнат всички признаци на разгонването. През първите седмици трудно може да се разбере дали женската е бременна. Обикновено три седмици след зачеването млечните жлези добиват розов цвят и малко се подуват, а след първия месец коремът на котката нараства. Бременността обикновено продължава 60-65 дни. Признаците за нея се изразяват в очевидна промяна на поведението и търсене на усамотени места. Котката започва да изпитва по-голяма жажда и апетитът й се увеличава. Животното не е толкова подвижно и предпочита да лежи.

През втората половина на бременността котката започва да внимава при изкачване, скачане и преминаване през тесни места. След 6-та седмица избягва да прави каквито и да е упражнения. За да се поддържа във форма мускулатурата не трябва да я прехранваме. Добре е ако, увеличим количеството на протеините и калция в храната. До края на бременността женската наедрява все повече. Почивайки си, тя се занимава единствено със своя тоалет . В този период невъзможно да се появи запек, на който противодействат някои храни (например по-тлъста риба). През 7-та седмица котката започва да обикаля къщата, търсейки подходящо място за раждане, като оглежда всички удобни, скрити места. Идва момента за осигуряване на удобно леговище, застлано с вестници и хартии, които котката къса със зъби, за да си направи удобна постеля.

Около 65-я ден можем да очакваме признаците за раждане. В този период ежедневното разчесване отстранява падащите косми, а аналните места се изтриват с памучна кърпа. Преди раждането котката става неспокойна. Стопанинът трябва да приготви кошница или сандък, като втория вариант е по-добър. На сандъка с раз¬мери около 50/50/50 см се изрязва отвор с диаметър около 20 см, за да може женската безпрепятствена да се провира през него. Когато стопанинът иска да види малките е достатъчно да повдигне подвижния похлупак. Необходимо е женската да свикне с определеното място. Когато усети първите болки, тя отива към него, като при младите животни симптомите за раждане продължават по-дълго време, докато при по-възрастните едва се забелязват. Обикновено котката ражда през нощта.Плодовете се изхвърлят чрез контракции на коремната мускулатура и когато главата или опашката на първото коте се покаже, женската се свива и напъва, за да го изтласка навън.

Обикновено раждането продължава към един час, но може да продължи и доста по-дълго. Ако няма признаци за болки или други аномалии, не трябва да се безпокоим за бавното протичане на процеса, но при усложнения трябва да прибегнем до помощта на ветеринарен лекар. Раждането приключва с изчезването на родилните напъни и отпускането на котката. Помощта на специалиста е необходима и в случай, че контракциите спрат и котката стане апатична. Необходимо е тя да бъде инжектирана с хормон, който възстановява контракциите и всичко продължава нормално. Преди да остави малките да сучат, майката ги подсушава и почиства краката, хълбоците и органите си. След това се изтяга и почива около 12 часа. Когато женската не се интересува от малките, трябва да поемем нещата в свои ръце – да ги избършем с кърпа и да ги поставим на топло място. Много рядко са възможни цезарови раждания, които се извършват от ветеринарен лекар с помощта на упойка.

Понякога се случва женската да роди коте с телесен недостатък, като обикновено причините за това са наследствени или пък злополуки по време на бременността. При някои чистокръвни породи най-често срещания вроден недостатък е заешката устна. В други случаи котета се раждат с деформирани задни крака. Ако костите са в ред, а причина за деформацията са само мускулите, с помощта на терапия може да се възстанови нормалната походка. 1/1 в двата случая отрасналите котета трябва да се кастрират. Полидактилията (по-голям брой пръсти) също се среща понякога. Появата на къси или тирбушонови опашки не спада към тежките недостатъци. Опасен недостатък е хернията, при която червата на котето са затворени в една торбичка на кожната повърхност.

Раждане и бременостт при коткитеСлед раждането женската изпитва силна жажда и трябва да й се осигурява по всяко време прясна вода в чист съд. В този момент гладът не е проблем за котката, тъй като плацентата, която е изяла, я засища. Котетата трябва ежедневно да се преглеждат за инфекции под опашката и ако там има зелени налепи, на майката се дава антибиотик, който чрез кърмата се пренася на малките. Възпаленията на млечните жлези се избягват, като при запушване те се измиват с топла вода и се масажират леко с бадемово масло.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *