Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Обожавате кучето си, често спите заедно с него, целувате го по муцунката, а то ви облизва възторжено…

Следващата информация обаче може да поохлади малко страстите към домашните любимци. Защото става въпрос за инфекциозни и паразитни болести, които се предават от животни на хора (т. нар. „зоонози“).

Тези заболявания не са много често срещани, но е добре да знаете названията им, симптомите, както и начините на предпазване от тях и лечението.

Тения

Най-често срещаната зооноза е тенията. Нейните спори (репродуктивна структура за разпръскване) могат да живеят без гостоприемник в продължение на месеци.

Именно поради тази причина кучето (а и котките) може да се разболее много лесно. Заразяването става чрез консумация на хранителни продукти, в които има наличие на спори. Затова е важно да обръщате внимание на храните, с които кучето ви се храни.

Тенията е гъбична инфекция, а не както повечето хора мислят – паразитен червей. Симптомите при домашните любимци са увредени участъци от кожата, зачелмямавия и/или загуба на козина.

Ако човек се разболее от тения, по кожата се появяват ясно изразени червени петна.

Има начин да отървете и себе си, и животното от тази неприятна болест, при това с натурални средства.

Как да излекуваме тенията при животните

Рецептата: Смесете 5 капки етерично масло от лавандула, 5 капки масло от чаено дърво и 10 капки бадемово или кокосово масло в подходящ съд. Нанасяйте сместа по три пъти на ден върху увредената област, докато симптомите не изчезнат напълно.

Добре би било да попарите постелките с гореща вода (за дезинфекция). Ограничете контактите на животното с други негови космати другари, които са също част от вашето семейство. Добре е и приятелчетата да не ползват нито леглото му, нито четката за ресане.

Жиардиаза

Друга инфекция, която може да пипнете от домашния любимец, е жиардиаза. Тя представлява възпаление на тънките черва, причинено от едноклетъчния организъм Giardia. Той живее в потоци, реки и езера.

Основният симптом на жиардиаза, както при кучетата, така и при хората е остра диария.

Характерно за тази инфекция е, че самите изпражнения са заразни, което означава, че трябва да се внимава с водоизточниците – не позволявайте на кучето да пие вода от рекички и езера, покрай които минавате по време на разходка из планината. Винаги носете със себе си вода от вкъщи и мийте ръцете си, след като почистите изпражненията на животното.

Как да се справим с жиардиазата

Ако станете жертва на жиардиаза, може да пробвате да се излекувате с етерично масло от лютива мента – капнете две-три капки в съд с вряща вода, наведете се, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парата в продължение на пет-седем минути.

Може да започнете да давате пробиотици на домашния любимец, но при всички положения го заведете на ветеринар.

Лаймска болест

Към зоонозите спада и лаймската болест. Това е инфекциозно заболяване, предавано от кърлежи. Тези насекоми живеят във високи треви и скачат върху животните, захващайки се за кожата с челюстите си.

Паразитът може първоначално да е много малък, но нараства бързо, защото се храни постоянно с кръвта на животното. Наложително е веднага да бъде отстранен от тялото. В противен случай излагате и кучето, и себе си на риск от заразяване с лаймска болест.

Домашният любимец не може да пренесе заразата директно върху вас, но може да настани кърлежа в дома ви. Затова не пускайте кучето да тича по неокосени поляни в паркове и градинки, както и да навлиза в гъсти горски шубраци.

Предпазване от кърлежи

Ще се предпазите най-добре от кърлежи, ако  пръскате кожата си със специален защитен спрей. Ето една рецепта за натурален репелент: 

Смесете 20 капки етерично масло от лимонова трева, 20 капки масло от евкалипт и 120 мл вода в шише с пулверизатор и разклатете силно. Пръскайте върху обувки, чорапи, якета, кожа. Избягвайте очите и устата. Спреят е безвреден както за хора, така и за кучета.

За да завършим оптимистично, нека повторим още веднъж, че това са сравнително редки заболявания и да кажем, че „ ако миете редовно ръцете си и се грижите внимателно за любимеца си, не би трябвало да имате проблеми“.

Внимание! 

Консултирайте се със специалист преди да предприемете каквито и да било стъпки по отношение на диагностициране или лечение на някое от горепосочените заболявания.

Вижте също

грижи за малкото кученце

Грижи за малкото кученце

Съдържание1 Правилни грижи за малкото кученце2 Къпане на малко кученце3 Още няколко полезни съвета относно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *