Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Обожавате кучето си, често спите заедно с него, целувате го по муцунката, а то ви облизва възторжено…

Следващата информация обаче може да поохлади малко страстите към домашните любимци. Защото става въпрос за инфекциозни и паразитни болести, които се предават от животни на хора (т. нар. „зоонози“).

Тези заболявания не са много често срещани, но е добре да знаете названията им, симптомите, както и начините на предпазване от тях и лечението.

Тения

Най-често срещаната зооноза е тенията. Нейните спори (репродуктивна структура за разпръскване) могат да живеят без гостоприемник в продължение на месеци.

Именно поради тази причина кучето (а и котките) може да се разболее много лесно. Заразяването става чрез консумация на хранителни продукти, в които има наличие на спори. Затова е важно да обръщате внимание на храните, с които кучето ви се храни.

Тенията е гъбична инфекция, а не както повечето хора мислят – паразитен червей. Симптомите при домашните любимци са увредени участъци от кожата, зачелмямавия и/или загуба на козина.

Ако човек се разболее от тения, по кожата се появяват ясно изразени червени петна.

Има начин да отървете и себе си, и животното от тази неприятна болест, при това с натурални средства.

Как да излекуваме тенията при животните

Рецептата: Смесете 5 капки етерично масло от лавандула, 5 капки масло от чаено дърво и 10 капки бадемово или кокосово масло в подходящ съд. Нанасяйте сместа по три пъти на ден върху увредената област, докато симптомите не изчезнат напълно.

Добре би било да попарите постелките с гореща вода (за дезинфекция). Ограничете контактите на животното с други негови космати другари, които са също част от вашето семейство. Добре е и приятелчетата да не ползват нито леглото му, нито четката за ресане.

Жиардиаза

Друга инфекция, която може да пипнете от домашния любимец, е жиардиаза. Тя представлява възпаление на тънките черва, причинено от едноклетъчния организъм Giardia. Той живее в потоци, реки и езера.

Основният симптом на жиардиаза, както при кучетата, така и при хората е остра диария.

Характерно за тази инфекция е, че самите изпражнения са заразни, което означава, че трябва да се внимава с водоизточниците – не позволявайте на кучето да пие вода от рекички и езера, покрай които минавате по време на разходка из планината. Винаги носете със себе си вода от вкъщи и мийте ръцете си, след като почистите изпражненията на животното.

Как да се справим с жиардиазата

Ако станете жертва на жиардиаза, може да пробвате да се излекувате с етерично масло от лютива мента – капнете две-три капки в съд с вряща вода, наведете се, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парата в продължение на пет-седем минути.

Може да започнете да давате пробиотици на домашния любимец, но при всички положения го заведете на ветеринар.

Лаймска болест

Към зоонозите спада и лаймската болест. Това е инфекциозно заболяване, предавано от кърлежи. Тези насекоми живеят във високи треви и скачат върху животните, захващайки се за кожата с челюстите си.

Паразитът може първоначално да е много малък, но нараства бързо, защото се храни постоянно с кръвта на животното. Наложително е веднага да бъде отстранен от тялото. В противен случай излагате и кучето, и себе си на риск от заразяване с лаймска болест.

Домашният любимец не може да пренесе заразата директно върху вас, но може да настани кърлежа в дома ви. Затова не пускайте кучето да тича по неокосени поляни в паркове и градинки, както и да навлиза в гъсти горски шубраци.

Предпазване от кърлежи

Ще се предпазите най-добре от кърлежи, ако  пръскате кожата си със специален защитен спрей. Ето една рецепта за натурален репелент: 

Смесете 20 капки етерично масло от лимонова трева, 20 капки масло от евкалипт и 120 мл вода в шише с пулверизатор и разклатете силно. Пръскайте върху обувки, чорапи, якета, кожа. Избягвайте очите и устата. Спреят е безвреден както за хора, така и за кучета.

За да завършим оптимистично, нека повторим още веднъж, че това са сравнително редки заболявания и да кажем, че „ ако миете редовно ръцете си и се грижите внимателно за любимеца си, не би трябвало да имате проблеми“.

Внимание! 

Консултирайте се със специалист преди да предприемете каквито и да било стъпки по отношение на диагностициране или лечение на някое от горепосочените заболявания.

Вижте също

защо кучето си ближе лапата

Защо кучето си ближе лапите и как да го спрем

Подобно поведение може да означава, че домашният ви любимец има здравословен или психически проблем Вашето …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.