кучето маркира тритория

Как кучетата показват своя инстинкт за владение на територия

Инстинкт за владение на територия при кучетата

Кучето има силно развити инстинкти за територия. То винаги добре запомня и определя територията, която обитава, запазва я за себе си.

Ако живее навън или се движи в определена зона, то я маркира с миризмите на урината си и тези, които секретират аналните му жлези. Всяко куче притежава специфични миризми.

Ако животното е пуснато свободно в определен участък, то всекидневно подновява следите си чрез уриниране и в тези участъци. За свободно живеещото куче оставените от друг негов събрат следи са признак, че територията е заета, и в такъв случай то заостря вниманието си.

При домашното куче, което е свикнало с човека и със срещите с различни други кучета при разходка, инстинктите за територия е проявяват предимно към жилището, в което живее или към къщата и двора, които обитава. Поради това обикновено възрастното куче не обича да бъде „на гости“ на друго място дори и със собствениците си. Там то проявява неспокойствие и настоява да си отиде у дома. Кучето понася много тежко, когато за по-дълго време е оставено на чуждо място особено без някой от стопаните.

От голямо значение са добре развитите инстинкти за територия при кучето пазач. В изпълнение на своите задължения то защитава поверения му участък с цената на живота си. В тези случаи кучето може да не прояви агресивност само ако получи за това команда от своите собственици и възпитатели.

Не трябва да се забравя, че нападайки чужд човек (натрапник), то мисли, че изпълнява своите задължения. Тези реакции са резултат на вродения му инстинкт да защитава себе си и поверената му територия.

Обикновено хората, които най-често биват ухапани от кучетата пазачи, са деца и младежи под 20-годишна възраст, и само 10% са възрастни хора (според американска статистика).

Това е така, защото децата са по-непредпазливи и не разбират силните инстинкти, на кучето да пази поверения му обект или територия. Понякога научаваме за инциденти, при които куче, за което се знае, че има добър характер, внезапно, даже без повод е нападнало и ухапало човек.

Причините за такова поведение се коренят дълбоко в инстинктите му, останали от неговите прадеди. Трябва да се знае, че невинаги агресивността може да бъде обяснена със защита и нападение. Много често тя се дължи и на други инстинкти – сексуални, майчини и ловни.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *