Как да изградим хигиенни навици на кученцето

Как да възпитаме хигиенни навици в малкото куче

Изборът на кучето, определянето на неговото лично място в дома, кръщаването му с подходящо име, играта и разходките с него – това са все приятни неща. Но заедно с тях идват и други, не толкова приятни – екстременти и локвички от урина, внезапно изпуснати върху килима или на паркета. Много често в началото те могат да създадат редица усложнения и да станат повод за нежелани конфликти в семейството.

Поради това, че Вие най-много желаете да имате куче, то основната грижа както за разходката на кучето, така и за поддържане на хигиената му, трябва да бъде Ваша. Още от началото на вземането му трябва да знаете какво да направите, за да може, то по-бързо и лесно да се приучи да извършва своите физиологични потребности навън или на определените за целта места и да не замърсява дома. А това не е съвсем проста и лесна работа.

Как да създадем на кучето хигиенни навици

За да се приучи кучето да извършва физиологичните си нужди извън дома, необходимо е системно да бъде извеждано на разходка. Редовните разходки са ключът към успеха. Малкото кученце чувства нужда да освобождава стомаха и червата си 3-4 пъти на ден и да уринира 10-12 пъти.

Хигиенни навици в малкото кучнецеЗатова не забравяйте, че веднага след всяко хранене или щом се събуди, то трябва да се извежда на двора или да се занесе на мястото, което сте му определили за тази цел – на балкона, в банята или тоалетната. Ако там, то успее веднъж да свърши своите нужди, това ще му случи като своеобразен ориентир да търси същото място следващия път, при поява на подобни нужди.

Когато изведете кучето на двора при по-студено време, трябва да го принуждавате непрекъснато да се движи, а не да стои на едно място, което на тази възраст, то често прави. Необходимо е винаги да го следите накъде отива, когато е на двора или в градината, и да имате готовност да го последвате. Докато свърши физиологичните си нужди, трябва да избягвате да се заигравате с него, защото то ще пропусне да направи това и ще се сети едва, когато се приберете вкъщи. Тогава тази разходка ще бъде непълноценна.

Може да се случи малкото кученце да направи локвичка в къщи на съвсем неподходящо място. За това му провинение в никакъв случай не трябва да го наказвате. По-добре е, когато сте с него, да следите поведението му и редовно да го извеждате навън. Веднага щом кучето удовлетвори своите естествени потребности, трябва да бъде повикано по име и да бъде поощрено, като му се говори с ласкав тон. Към тези навици кучето започва да се приучава още от първия ден на довеждането му у дома.

Често има хора, които очакват малкото да се почувства виновно, че е извършило своята физиологична нужда на килима или на паркета. В такива случаи се допуска голяма грешка, ако се приложат физически наказания. Трябва да се знае, че кученцето не може дълго да се въздържа и не чувства никаква вина за стореното, а напротив, за него е напълно нормално. Това са силни физиологически нужди и дори да го „набиете“, няма да успеете да ги потиснете. В тази ранна възраст с наказания не се постига нищо друго, освен създаване на „лоши черти“ в характера му и то да израсне страхливо, без „достойнство“ куче, което няма да е нито приятно, нито полезно.Хигиенни навици

С порастването кученцето става по-издръжливо и по-добре започва да се контролира. Тогава разходките може да бъдат по-разредени. По принцип то трябва да се извежда навън в следните случаи: рано сутрин и след всяко хранене, т.е. 4 пъти на ден, всеки път през дена, когато се пробужда от сън, и преди нощната почивка. В приучаването на малкото кученце към хигиенни навици може да помогне участието в разходката на друго куче, от което то ще вземе пример. За да запазите здравето му, винаги при събиране с други кучета трябва да сте сигурни, че те не са болни и че са ваксинирани срещу опасните заразни болести.

Има и други начини за възпитание, но добри резултати се получават по-лесно едва когато кученцето достигне тримесечна възраст и започне повече да разбира. При правилно обучение на 4-5 месечна възраст, то вече няма да замърсява дома, физиологичните си нужди ще извършва само когато е на разходка навън или на определените за целта места.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *