Хранене при куче

Храносмилане при кучето

Нормално храносмилане при кучето

Куче ядеХраносмилането е комплексен процес, който се осъществява на няколко етапа: поемане на храната, смилане в устата, стомашно храносмилане, храносмилане в червата и усвояване на хранителните вещества.

За да поеме и сдъвче твърдата храна, кучето използва челюстите си, които са много здрави и силни. Големите парчета храна, особено костите, поднася към устата си с предните лапи. То поема храната в уста чрез енергично тръскане на главата си нагоре и надолу. Сдъвкването в устата не е пълно, тъй като челюстите не могат да се движат встрани, както е при човека, а само нагоре и надолу. Поради това, там храната се натрошава само на хапки, които са твърде големи в сравнение с размера на тялото му.

Не пропускайте: Какво могат да ядат кучетата

Отделянето на слюнка става в отговор на вкуса и аромата на храната или под влиянието на така наречените условни (придобити при определени условия) рефлекси, например, когато животното знае, че в момента му се приготвя ядене, когато усети неговия аромат и други.

От устата храната, на едри късове и добре овлажнена от слюнката, попада в стомаха. Чрез усилени свивания и разпускания стомахът работи енергично. Подпомогнат от механичното размесване, основното смилане в стомаха се извършва от отделения стомашен сок. Всеки ден се секретират от 2 до 3 литра стомашен сок, в зависимост от големината и породата. Стомашният сок съдържа солна киселина и ензими, които разграждат белтъчините и разрушават съединителната тъкан в месото. Особеност в храносмилането при кучето е това, че в стомашния сок се съдържа голямо количество солна киселина, благодарение на която се смилат и натрошените със зъби едри късове кости.

В отделянето на стомашния сок вземат участие придобитите (условни) рефлекси. Затова е важно храната да се дава в точно определено време и на определено място, та слюнкоотделянето и работата да започнат тогава, а не, когато започвате да се храните вие, т.е. в никакъв случай не трябва да позволявате то да си изгражда условни рефлекси, свързани с вашето ядене. Това може да се постигне само, ако Вие никога не си разрешавате да му давате лакомства от масата.

Храносмилане при кучетоПридвижването в червата става от тяхното свиване и разпускане и тук храната е подложена на действието на различни храносмилателни сокове. В червата се изливат сокове на панкреаса, една много важна жлеза за живота на човека и животните, и на черния дроб от жлъчката. Соковете на панкреаса съдържат ензими, които разграждат мазнините, белтъчините и нишестето. Действието на панкреасния сок се подпомага от жлъчния сок, който действа върху мастите и спомага да бъдат отстранени някои разпадни и ненужни, а често и вредни продукти.

Чревният сок върши своята храносмилателна работа чрез ензимите. При малките кученца млякото се смила отчасти в стомаха и отчасти в червата с помощта на ензим, който след отбиването му изчезва. Това е причината, поради която много от възрастните кучета не понасят млякото и не трябва да го получават с храната в по-големи количества.

Усвояването на всички продукти от храносмилането става в тънките черва и в много по-малка степен в дебелите черва. Така както е при всички бозайници, водата има много важно значение за организма на кучето. За да се балансират големите загуби на вода, дължащи се на уриниране, екскреция или изпарението през дихателният апарат, то трябва да пие вода всеки ден, то много често. Кучето поема течностите чрез лочене. Това става като движи езика си много бързо надолу, настрани и нагоре, и накрая го завърта като лъжица, за да поеме течността в устата си.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *