Какво не трябва да яде котката

9 храни, които никога да не давате на котката си

Съдържание

Котките са много специални и капризни, но обикновено са винаги доволни, когато си имат купичка с вода и добра котешка храна.

Повечето собственици на котки обаче се отнасят към тях като с хора и често им дават от своята храна. Това е вредно за пухкавите домашни любимци, защото някои човешки храни могат да застрашат здравето им, твърдят експертите.

Какво не бива да давате в никакъв случай на вашето коте

Мляко

Всички котки обожават млякото, но да им наливате в купичката от бялата течност е голяма грешка, казва д-р Уебър, известен още като ветеринарят на холивудските звезди.

От момента, в който се отбият (това става 3-4 месеца след раждането), косматковците развиват непоносимост към лактозата – вещество, което се съдържа в млякото. Тази нетолерантност се изразява в „диария, повръщане и други стомашни разстройства.”

Риба тон

Рибата тон може и да изглежда най-логичния избор за котките, но е добре даването на това лакомство да се избягва. Проблемът идва от нивата на живак, съдържащи се в тази храна, а и в консервите има прекалено големи количества сол, маринованите заготовки пък са прекалено мазни.”

Не пропускайте: Правилно хранене на котката

Освен това, котките могат да се пристрастят към вкуса на рибата тон и да отказват да ядат каквато и да било друга храна, обяснява д-р Озбърн – управителка на ветеринарната болница Chagrin Falls Veterinary Center & Pet Clinic в щата Охайо. Оттук могат да се получат усложнения, като поява на steatitis – заболяване, което се изразява във възпаление на мастната тъкан.

Сурово тесто

Тестото увеличава обема си, а този процес може да предизвика големи неприятности, ако се случва в котешкия стомах. В редки случаи подуването на корема може да бъде толкова екстремно, че да блокира притока на кръв към стомаха и да засегне дишането. Освен това, при втасването се отделя и алкохол, което пък може да причини алкохолно натравяне.

Кафе

Повярвайте, тази ароматна течност не само, че изобщо не е нужна на котките, но може да има и доста негативни последици за тях!

Дори и малко количество може да предизвика диария, повръщане, превъзбуждане, ускорен сърдечен ритъм, треперене, гърчове и дори смърт.

Шоколад – съдържа кофеин и реакциите могат да бъдат същите като при кафето.

Алкохол

Малка е вероятността пухкавата топка да налети на чашата ви с вино или уиски. По-скоро бъдете нащрек, когато консумирате коктейли, съдържащи мляко или сметана. А иначе, домашните любимци реагират на алкохола по същия начин, както и хората – повръщане и губене на координация. При особено тежки случаи, консумацията на алкохол може да доведе до смърт, а имайки предвид малкия размер на котката, няма да отнеме много време до достигането на този критичен момент.

Дъвки, бонбони и каквито и да е лакомства, съдържащи ксилитол.
Този подсладител може да причини припадъци и чернодробна недостатъчност.

Лук и чесън

Тези миризливи кореноплодни зеленчуци могат да причинят много повече неприятности на писанчетата от това те да имат лош дъх.

Лукът и чесънът могат да увредят кръвни клетки и да доведат до анемия. Изобщо, всички представители на рода лук са отровни за котките, независимо дали им ги предлагате в сурово или преработено състояние”, казва д-р Озбърн.

Грзде и стафиди

Повечето котки ще извърнат муцунки, ако им предложите от тези плодове и добре, че е така!

Защото консумацията им може да причини бъбречна недостатъчност.

Основният принцип, който е добре да се следва, когато решите да споделите вашата храна с котката си, е да бъдете умерени, съветва ветеринарката. „Има много храни, които могат да причинят болести и дискомфорт. Но съществуват и такива, макар и малко на брой, които са смъртоносни за косматковците.

Все пак, ако котето е нагълтало малко парченце шоколад или си е близнало от капучиното ви, това не е причина за паника, успокоява специалистката.

 • Какво кучето не трябва да яде

  Какво кучето не трябва да яде

  Има храни, които никога не трябва да се дават на кучета. Например, шоколадът е напълно забранен – съдържа теобромин, който води до отравяне, конвулсии, аритмии, в големи количества – до смърт. Най-опасната храна за кучета Алкохол . Не превръщайте почерпката на кучето с алкохол в забавление. Това е много опасно за него. Фаталната интоксикация при […]


 • Каква къщичка за куче

  Каква къщичка за куче

  Малко хора знаят, че в Америка месец юли е национален месец за ремонт на кучешките къщи. Ние нямаме такава традиция, но тя не е нужна за хората, които обичат своето домашно куче и са готови да му осигурят всичко, от което се нуждае. А от какво се нуждае едно куче? Наред с храната, грижите, любовта, […]


 • Дебела ли е котката ми?

  Дебела ли е котката ми?

  Не е необичайно да чуете много любящи собственици на котки да наричат ​​своите котки „дебелака“ или „дебело момче“. Всички сме виновни, че се смеем на мемета в социалните мрежи за котки с наднормено тегло, припичащи се на слънце с надписи, отнасящи се до надебеляването и мързела през лятото. В продължение на много години, котките с […]Публикувано

в

Тема: