Защо котките се страхуват от краставица?

Този странен на пръв поглед въпрос занимава целия свят през последния месец, и ние от Nehape.com се заехме с нелеката задача да разберем откъде идва този странен феномен при срещата на котка с краставица.

Но преди това:

Важно! Не тормозете своята котка с краставица за да видите ефекта. Стресът, който животното изпитва може да му навреди.

kotki-krastavici_1И така, вероятно повечето от вас вече са виждали клипа, на който много различни котки подскачат панически при внезапната среща с краставица. Всъщност, според Claudia Vinke, която е биолог, изследващ поведенческите реакции на животните, тази реакция на котката е свързана с усещането и за сигурност и непозната заплаха.

По природа котките са известни с обичта към усещането за сигурност, ред и рутина. Това е особено валидно за собствената им територия, и най-вече за местата, където котката се храни или спи. Когато нещо изведнъж се промени в рамките на тяхното „местенце“, те изведнъж се плашат до смърт, което се дължи на факта, че те са доста чувствителни към стрес.

Внезапна промяна в местообитанието на котката я плаши до смърт

Всъщност, според учения, не краставицата плаши котките. Какъвто и да е обект, който изведнъж се появява близо до тях неочаквано би произвел същия ефект, освен ако това не са техни играчки, с които те са свикнали. Вероятно краставицата все пак им прилича на змия, или друг хищник, от който те сас свикнали да се пазят.

 

Този стрес е свързан с начина на живот на котката. Котките по принцип са самотни ловци. Те живеят самостоятелно в сравнително ограничена територия – те винаги ловуват и се разхождат в „своето“ място, в сравнение с кучетата, които са по-социални ловци.

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.