Заболявания на очите и болести на устата при котката

Заболявания и болести на устата при котката

Болести на устата

болести на устата при коткатаТе са съпроводени със силно отделяне на слюнка, търкане на муцуната с лапи и особени дъвкателни движения(като че ли котката има в устата си горещ картоф). Затова е добре от време на време да се преглежда устата, за да се провери наличието на зъбен камък и състоянието на венците(при наличието на бактерии между зъбите и венците, те се развалят). Срещу зъбният камък е добре да използваме чистенето с мека четка или тампон, натопен в солена вода. Един път годишно ветеринарен лекар трябва да отстранява появилия се зъбен камък. Понякога между зъбите на котката остават частици от кости или други твърди предмети, които внимателнотрябва да се отстранят.

Езикът трябва да се преглежда периодично за наличието на ранички, които се появяват след близането на дразнещи материи или пък вследствие на някакъв вирус, причина за заболяване. Обикновено тези болести са съпроводени със загуба на апетит. Развитието им се предотвратява най-често с антибиотик. Важно е да се провери дали зъбите не се клатят, като това става обикновено с пръст. Не бива да се дава аспирин на животното срещу зъбни заболявания. Собственикът не трябва да се страхува, ако се наложи изваждането на зъби при възрастната котка, но трябва да знае, че от този момент любимката му се нуждае от по-мека храна. Много по-добре е животното да е без зъби, отколкото те да са развалени, а венците – инфектирани.

Болести на очите

Наличието на сивкав воал е симптом, който показва, че очите не са в ред. Ако пък в окото се появят бели петна(т.нар. трети клепач), много често това е сигнал за заболяване. При възпаление на очите, върху очната ябълка се появяват бели или синкави петънца, а клепачите са подпухнали. Това може да е резултат от травма или инфекция(или пък от чуждо тяло) и тогава е необходима намесата на ветеринарен специалист. Пердето на окото представлява бял или син воал в дълбочина, който се вижда, когато зеницата се разширява при слаба светлина. При възрастни котки, зеницата на окото поначало може да има синкав цвят, което не значи, че съществува перде. Както при хората, това са възрастови изменения. Също така невинаги третият клепач е симптом за заболяване, а може да бъде резултат от рязкото отслабване на животното, при което окото хлътва. В същото време това явление може да е сигнал за наличието на котешки грип, затова трябва да се следи и за съпровождащи симптоми. Ако животното не е болно, нещата се оправят със силна, питателна храна и добавка на витамин B12 и B комплекс. Добрият ветеринарен лекар с помощта на офталмоскоп може да установи наличието на бактерии. Когато е необходимо, той може да отпуши слъзния канал.

Вижте също

Котешка трева

Какво представлява тревата за котки? Как действа тя на животните? Откъде да купим котешка трева? Отговори на тези и други важни въпроси в Nehape.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *