Вреден ли е алкохолът за котките

Дали вашата любимка не си попийва тайничко?

коткитеНа пръв поглед и двата въпроса звучат, меко казано, странно. Оказа се обаче, че някои котки обичат бира! Доктор Майк Ричардс от Кобс Крийк, Вирджиния, разказва: „Има котки, чиито собствениците споделят с нас, че любимците им са пристрастени към бирата. Веднъж дори имахме котка, която предпочиташе уиски. Котка от класа!“ – смее се докторът.

Какво може да превърне някои от обикновените домашни котки в любители на бирата? „Предполагам, че ги привлича вкусът на пяната“ – казва един собственик на ветеринарна клиника.

Някои котки наистина се пристрастяват към алкохола. Такъв беше случаят с Трикси, чиито стопани имаха пивница в Уелс. Те не можеха да разберат какво става с любимката им – ветеринарният лекар я лекуваше от грип докато не откриха, че Трикси прекарва доста време под кранчетата за наливна бира в заведението и си „попийва“. Като разбраха това, собствениците й се видяха принудени да я отнесат за два дни при ветеринарния лекар, за да изтрезнее!

2. 277 тайни за вашата котка

Пристрастието на котките към бирата, макар и рядко обсъждано, е широко разпространено. Дълги години в Начес – Мисисипи, съществувал закон, забраняващ на котките да пият бира! Дори в наши дни, твърди доктор Луис Вайн, ветеринарните лекари често обсъждат на своите конференции въпроса за „алкохолизма сред котки¬те“.

Как да разберете дали котката ви не страда от махмурлук?

Възможно е, особено ако живеете в къща, шегаджии или съседи, които не обичат котки, да са дали вечерта алкохол на вашата любимка, а на сутринта да се чудите от какво се е разболяла.

Доктор Луис Вайн от Южна Каролина съветва: за да разберете дали котката ви не е пияна, проверете за следните симптоми:

  • Замъглен поглед
  • Отказ да ви се подчинява
  • Готовност да ви атакува
  • Олюляваща се походка
  • Поведение като при човек със силно главоболие
  • Котките наистина обичат мая, но не това е причината да харесват бира.

„Съществуват доказателства, че някои животни се нуждаят от интоксикация – също като хората“ – казва док¬тор Ричардс и добавя: „Винаги съм бил убеден, че ако животните имаха достъп до алкохол, щяхме да имаме далеч повече проблеми, отколкото сега.“ Едва ли ще видите котки, които се отправят към клиниките за лечение на алкохолици, въпреки че вероятно се нуждаят точно от това. Метаболизмът при семейство „Котки“ не се справя с алкохола – дори от минимална доза животните започват да повръщат, а по-големи количества могат да доведат до колапс или кома.

Затова, ако вашата котка ви „помоли“ за малко бира, кажете й, че постъпва неразумно и че барът е затворен.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *