Бармила

Видове котки – Японска късоопашата котка Бармила и Екзотична котка

Бармила

БармилаТакива котки отглеждали монасите в будистките манастири от XV век. Наричали ги „раджа“. Пряк прародител на днешните котки бармила е котката УОНГ МАУ, пренесена от Бирма в САЩ през 1930 г. Там тя била кръстосана със сиамски котарак и през 1936 г. новата порода била официално призната. През 40-те години обаче започнали да преобладават сиамските белези, след това котките се доближили към първоначалния си вид и през 1952 г. бармила била призната във Великобритания. Котките бармила са много гальовни животни, които силно се привързват към хората.

Екзотична котка

Тя има всичко, което може да ни харесва в една котка – заоблено тяло, тъп нос и кръгло лице (като на персийките). Тази порода притежава къса плюшена козина, която не изисква специални грижи.

Екзотичната котка е селекционирана през 60-те години в Америка и е резултат от кръстоска на персийски с бирмански и американски късокосмести котки. Както при повечето хибридни породи, тя е доста издръжлива и здрава физически.

По темперамент е спокойна и гальовна като персийките и интелигентна и игрива като американските късокосмести котки. Екзотичната котка може да има всички цветове на окраската като персийката и американската късокосместа котка, а това означава повече от 50 вариации. Цветът на очите, на носа и на възглавничките при различните вариации трябва да е в тон със съответния цвят на косменото покритие.

Японска късоопашата котка

Котките от тази порода имат къса опашка, подобна на заешката или на пухче за пудра. Затова в Англия ги наричат „японски бобтейл“, (с купирана опашка). Можем да проследим произхода на породата назад до VII век, когато тя се появила в Далечния Изток. Но едва неотдавна започна да привлича вниманието на любителите. В края на 60-те години американците определят стандарта й.

Котките от тази порода са приятелски настроени, но доста своенравни. Приети са всички оцветявания, освен абисинско и сиамско, но в Япония традиционни са трицветните вариации (черно-червено-бяла) и костенуркова с бяло, известна под името МИКЕ (щастлив).

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.