Възможни злополуки и как да окажем първа помощ на котката

Естественото любопитство, което притежават котките, често ги поставя в опасни ситуации. Затова е необходимо да се вземат предварително всички мерки, които да сведат до минимум рисковете от злополуки.

Вкъщи

Много важно е малките котета да се приучат да не се качват по масите или домакинските уреди, защото, привлечени от съблазнителна миризма, могат да бутнат капак на съд с врящо мляко или да налетят на горещата фурна. За това е добре, когато уредите работят при приготвянето на храна, да държим котките далече от кухнята. Електрическите проводници са друго интересно занимание за котетата, които скачат върху тях, дърпат ги и ги хапят. Неприятностите идват, когато малките палавници успеят да оголят жицата. Това са редки случаи, но все пак трябва да се имат предвид. От друга страна, някои препарати са силно отровни за котките. Често се случват отравяния, причинени от близането на паркетен препарат. Противоинсектните препарати и други почистващи средства са истинска отрова за животните, и затова трябва да ги ползваме и съхраняваме внимателно.

Навън

Котките обичат да се разхождат навън и често са привличани от предмети и звуци, представляващи интерес за тях. Отровите, употребявани срещу плъхове и мишки, са опасни и за котките. Някои селскостопански препарати също са опасни за домашните любимци, които, след поглъщането на отровни вещества, получават разстройства, загубват съзнание и често умират. Друга опасност за котките са автомобилните радиатори, чиято миризма ги привлича, а гликолът е силно отровен за котките. Опасните съоръжения (кладенец, резервоар и др.) трябва да се покриват с предпазен капак или пък във водата да се остави дъска, която би помогнала на котката да оцелее при злополука.

При удавяне котката се полага на маса, като главата виси накрая. Трябва да се помъчим да изкараме погълнатата вода през устата, като разтриваме енергично стомаха и тялото.

Ако насекомо ухапе домашния любимец, трябва да извадим жилото, като след ухапване от пчела мястото се промие със сода за хляб, а при ухапване от оса е добре да действаме с оцет или лимонов сок. Ако ухапаното място се подуе и се появи треска, трябва да потърсим помощ от ветеринарния лекар. При отравяния е добре да установим от какъв вид е погълнатата отрова, за да можем да противодействаме правилно на нея. При всички случаи животното трябва да повърне.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *