BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Телесна температура на кучето

Телесна температура на кучето

Температура на кучето

Температура на кучетоКучетата са топлокръвни бозайници и имат постоянна вътрешна температура.  Нормално при възрастното куче тя е от 37,5 градуса до 39 градуса. При малките само няколко дни след раждането механизмите, които поддържат температурата и естествените граници, все още не са напълно развити. Поради тази причина, ако новородените се оставят на студено, тяхната температура бързо се понижава и те изпадат в хипертония.
Контролът на вътрешната температура на кучето се стабилизира към 3-тия месец след раждането. Независимо от това, обаче ректалната температура на малките винаги е малко по-висока от тази на възрастното животно.

Кучето се защитава срещу студа по два начина. Единият от тях е, като намалява загубата на топлина, а другият – чрез увеличаването на образуването на топлина от органите. За да се намали загубата на топлина, периферните кръвоносни съдове(на крайниците, ушите и кожата) се свиват. По този начин количеството на топлината, която се отделя от тези части на тялото, намалява.
Космената покривка задържа дебел слой въздух, който е отличен изолатор на топлина. Поради това през зимата тя е най-дебела и най-дълга. Някои породи кучета, които са добре приспособени към студен климат, имат изключително изобилна космена покривка, например санбернарът, овчарското куче и други. Нещо повече, тази защитна функция на космите се улеснява от наличието на малки кожни мускули, които се намират в основата на косменото покритие.

Кучетата се предпазват от студа и като променят положението на тялото си – при студено време те се свиват на кълбо и по този начин по-малка част от тялото е изложена на студа или ако няколко кучета са заедно се сгушват едно в друго.

Когато тези начини на защита не са достатъчни, организмът започва да произвежда повече топлина чрез треперене. Кучета, които са поставени в условия на аклиматизиране, отделят топлина чрез увеличаване на степента на обмяна на веществата в черния дроб и тлъстинните депа. Това налага да се увеличи количеството и да се повиши качеството на храната на такива животни, за да получат те допълнително енергия.

Тъй като космената покривка на кучето е много ефективно средство срещу студа, собствениците трябва да имат предвид някои правила и да ги спазват:

  • Кучетата не трябва да се подстригват в началото на зимата.
  • В студено време космената им покривка не се оставя мокра, защото в нея не може да образува изолираща въздушна възглавница.
  • Много честото къпане, особено с неподходящи сапун, води до отмиване на кожните мазнини, които участват активно в поддържането на постоянна температура на тялото. Когато космите се скъсят, кучето много бързо губи от топлината.
  • Кучетата, които живеят постоянно навън трябва да бъдат предпазвани от вятър и течение. Изолирането на колибката може да се подсили, като от вътрешната й страна се постави хартия или картон, които да се сменят често.

Охлаждане на кучетоКогато температурата на въздуха се повиши или когато кучето произвежда повече топлина, например при усилено движение, влизат в действие механизмите, улесняващи отделянето й чрез разширяване на кръвоносните съдове и затопляне на повърхността на кожата. Тогава излишната топлина се отделя в атмосферата. Преминаването на температура от тялото в околната среда ще бъде по-голямо, ако вентилацията е добра и въздухът, който е в контакт с кожата, се сменя бързо. Това се улеснява и от контакта на кучето с вода или като ляга на студена земя, тъй като и двете са добри проводници на топлината. Ето защо през лятото често виждаме кучета, опънали цялото си тяло на сенчести и влажни места.

При рязко повишение на температурата, необходимостта да се отдаде част от топлината на тялото става неотложна. Някои бозайници постигат това чрез изпотяване и изпаряване на потта на повърхността на тялото. Но трябва да знаем, че в това отношение кучето се отличава от тях и от човека. То няма потни жлези по тялото си. Само на края на лапите, върху стъпалото има няколко. Тъй като са толкова малко и са разположени на това не съвсем подходящо място, те не могат да бъдат полезни за охлаждането на кучето.

Липсата на способност за изпотяване е балансирана с изпаряването на вода от лигавиците на устата, трахеята и бронхите. Това е резултат от силно развитата склонност към приспособяване на живите организми, което до голяма степен им осигурява и преживяването в природата. Охлаждането на кучето по този начин е особено ефективно, когато движението на въздуха, заобикалящ тези повърхности, е увеличено. То се постига чрез силно учестяване на дихателните движения, които могат да стигнат до 300 в минута – кучето е запъхтяно и с изплезен език.

Обикновено така става през лятото, когато то е тичало дълго време и е уморено. В такива случи губи много вода и ако тя не се компенсира, има опасност организмът да се обезводни. Затова, когато времето е много топло, а кучето е уморено и запъхтяно, винаги трябва да има на разположение чиста вода за пиене.

Вижте също

Дакел

Дакел

Любопитни факти за породата дакел Никой не гледа така предано Седемдесет и тригодишният немски етолог ...

1 коментар

  1. Много полезна информация! Благодаря ви много! Спасите кучето ми, давайки ми тази информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *