BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Телесна температура на кучето

Телесна температура на кучето

Температура на кучето

Температура на кучетоКучетата са топлокръвни бозайници и имат постоянна вътрешна температура.  Нормално при възрастното куче тя е от 37,5 градуса до 39 градуса. При малките само няколко дни след раждането механизмите, които поддържат температурата и естествените граници, все още не са напълно развити. Поради тази причина, ако новородените се оставят на студено, тяхната температура бързо се понижава и те изпадат в хипертония.
Контролът на вътрешната температура на кучето се стабилизира към 3-тия месец след раждането. Независимо от това, обаче ректалната температура на малките винаги е малко по-висока от тази на възрастното животно.

Кучето се защитава срещу студа по два начина. Единият от тях е, като намалява загубата на топлина, а другият – чрез увеличаването на образуването на топлина от органите. За да се намали загубата на топлина, периферните кръвоносни съдове(на крайниците, ушите и кожата) се свиват. По този начин количеството на топлината, която се отделя от тези части на тялото, намалява.
Космената покривка задържа дебел слой въздух, който е отличен изолатор на топлина. Поради това през зимата тя е най-дебела и най-дълга. Някои породи кучета, които са добре приспособени към студен климат, имат изключително изобилна космена покривка, например санбернарът, овчарското куче и други. Нещо повече, тази защитна функция на космите се улеснява от наличието на малки кожни мускули, които се намират в основата на косменото покритие.

Кучетата се предпазват от студа и като променят положението на тялото си – при студено време те се свиват на кълбо и по този начин по-малка част от тялото е изложена на студа или ако няколко кучета са заедно се сгушват едно в друго.

Когато тези начини на защита не са достатъчни, организмът започва да произвежда повече топлина чрез треперене. Кучета, които са поставени в условия на аклиматизиране, отделят топлина чрез увеличаване на степента на обмяна на веществата в черния дроб и тлъстинните депа. Това налага да се увеличи количеството и да се повиши качеството на храната на такива животни, за да получат те допълнително енергия.

Тъй като космената покривка на кучето е много ефективно средство срещу студа, собствениците трябва да имат предвид някои правила и да ги спазват:

  • Кучетата не трябва да се подстригват в началото на зимата.
  • В студено време космената им покривка не се оставя мокра, защото в нея не може да образува изолираща въздушна възглавница.
  • Много честото къпане, особено с неподходящи сапун, води до отмиване на кожните мазнини, които участват активно в поддържането на постоянна температура на тялото. Когато космите се скъсят, кучето много бързо губи от топлината.
  • Кучетата, които живеят постоянно навън трябва да бъдат предпазвани от вятър и течение. Изолирането на колибката може да се подсили, като от вътрешната й страна се постави хартия или картон, които да се сменят често.

Охлаждане на кучетоКогато температурата на въздуха се повиши или когато кучето произвежда повече топлина, например при усилено движение, влизат в действие механизмите, улесняващи отделянето й чрез разширяване на кръвоносните съдове и затопляне на повърхността на кожата. Тогава излишната топлина се отделя в атмосферата. Преминаването на температура от тялото в околната среда ще бъде по-голямо, ако вентилацията е добра и въздухът, който е в контакт с кожата, се сменя бързо. Това се улеснява и от контакта на кучето с вода или като ляга на студена земя, тъй като и двете са добри проводници на топлината. Ето защо през лятото често виждаме кучета, опънали цялото си тяло на сенчести и влажни места.

При рязко повишение на температурата, необходимостта да се отдаде част от топлината на тялото става неотложна. Някои бозайници постигат това чрез изпотяване и изпаряване на потта на повърхността на тялото. Но трябва да знаем, че в това отношение кучето се отличава от тях и от човека. То няма потни жлези по тялото си. Само на края на лапите, върху стъпалото има няколко. Тъй като са толкова малко и са разположени на това не съвсем подходящо място, те не могат да бъдат полезни за охлаждането на кучето.

Липсата на способност за изпотяване е балансирана с изпаряването на вода от лигавиците на устата, трахеята и бронхите. Това е резултат от силно развитата склонност към приспособяване на живите организми, което до голяма степен им осигурява и преживяването в природата. Охлаждането на кучето по този начин е особено ефективно, когато движението на въздуха, заобикалящ тези повърхности, е увеличено. То се постига чрез силно учестяване на дихателните движения, които могат да стигнат до 300 в минута – кучето е запъхтяно и с изплезен език.

Обикновено така става през лятото, когато то е тичало дълго време и е уморено. В такива случи губи много вода и ако тя не се компенсира, има опасност организмът да се обезводни. Затова, когато времето е много топло, а кучето е уморено и запъхтяно, винаги трябва да има на разположение чиста вода за пиене.

Вижте също

Куче порода Мопс

Мопс

Какво трябва да знаем за породата Мопс? Породата Мопс се счита за една от най-старите ...

1 коментар

  1. Много полезна информация! Благодаря ви много! Спасите кучето ми, давайки ми тази информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *